用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我該如何做個母親
樓主: 200904
go

我該如何做個母親   [複製鏈接]

回覆:我該如何做個母親

不過,咁講,大部份嘅官、津中學,都係睇學生嘅全港呈分排名先。所以就算唔玩'十項全能',都要留意'音樂'同'視藝`。

我真係見過有人中、英、數、通識都唔得,視藝有A,可以追前十名!

p.s.小學另外會加多一科呈分,間間學校都唔同

回覆 wankapo 的帖子

但你已有小學backup, 所以其他offer都係錦上添花。
有d小朋友係遲d先開竅,我朋友開頭覺得個仔唔係讀書材料,所以無太迫佢,直至小三成績拾級而上,班主任覺得佢好聰明,原來揾到興趣就有動力。

加油!

引用:回覆+wankapo+的帖子 但你已有小學backup,

原帖由 L+H 於 15-10-31 發表
回覆 wankapo 的帖子

但你已有小學backup, 所以其他offer都係錦上添花。
謝謝你

回覆 bb560 的帖子

請教是否每所學校的呈分試的各科比例都不同呢?

200904 發表於 16-1-22 16:00

睇吓呢度同D關連帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

你是最棒的

引用:回覆+bb560+的帖子 請教是否每所學校的呈

原帖由 200904 於 16-01-22 發表

我囡間小學,呈分試計7科:中、英,数,常,視藝,音樂及science(weighting:9996322)。我知道有D小學嘅第七科係英國文學,另一間就係宗教…第七科係小學學校揀。

我囡間小學,係三年班開始讀science(用英文教)。

你報個d除左小朋友叻,仲要家底好,最好識埋人事的名校,就算你送仔女1歲開始操,都未必入到。
你做對嘅事唔好比外間的歪風影響,無野比仔女開心更重要,入唔到唔會代表佢地成世失敗,津校亦有好多好學校,比你入到但無左快樂童年,值得嗎?

回覆:bb560 的帖子

謝謝回復,看了hkpapa的文章,頭已經開始痛。

hppa  努力  發表於 16-1-23 00:12

不用沮喪,妳己做得好好,無offer不代表什麼,漫漫長路,有好事自然來

回覆:200904 的帖子

邊個小孩子喜歡比人逼?

為什麼沒 offer 就認為是証書問題或家底不及別人呢?其實你真的做得很好,我以過來人經驗話你知,証書或家底絕對不是致勝關鍵,小朋友的現場表現才是重點。 小孩慢熱,確實比較輸蝕,所以,我覺得要做的還是看小孩的性格去作出改善,學術是會考,但絕對不是艱難問題,大部份小孩可以應付的那類,學校看的是小孩的品格氣質,一個有禮,自信會思考的小孩往往容易考到好學校,你不要灰心,你的教養方式很正確,只是小孩的花期未到,他總會有綻放的一天,你付出的一定有回報,不要因為一時的挫敗感就迷失方向。香港教育很畸型,我們作為父母一定要頂住。

引用:你的成就,不在於有幾多個小學offers咁膚淺

原帖由 yubaba 於 15-03-02 發表
你的成就,不在於有幾多個小學offers咁膚淺,而係他們長大後的修養同識見。 ...
同意

bb560 發表於 15-10-30 16:37
不過,咁講,大部份嘅官、津中學,都係睇學生嘅全港呈分排名先。所以就算唔玩'十項全能',都要留意'音樂 ...
視藝是否指美術

引用:認真的,+樓主,+我會建議你再唸清楚自己想要

原帖由 Charlotte_mom 於 15-03-03 發表
認真的, 樓主, 我會建議你再唸清楚自己想要咩

我唔係諷刺你, 亦唔係踩你, 請唔好誤會, 我好記得中學有位老 ...
Charlotte....你是放棄真光選港同?我都係係真光同另一間考直私較強的幼稚園為小女諗緊今年K班....如果不選龍校....目標也是港同...當然也想有神校....但距離太遠吧!希望我可以同你一樣...唔會後悔啦

回覆 KITTY0328 的帖子

yes.
‹ 上一主題|下一主題