用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我該如何做個母親
樓主: 200904
go

我該如何做個母親  

引用:回覆+200904+的帖子 現實是殘酷,這就是遊

原帖由 HACS 於 15-03-04 發表
回覆 200904 的帖子

現實是殘酷,這就是遊戲玩法,你唔做但唔代表無人做,其實學校只是出一份比較深的卷給 ...
你講嗰間出哂名,但自舊年已無甘顛,小一叩門筆試已由三個鐘變為一個鐘鬆啲。

leungsiupig  3 hrs ???  發表於 15-3-13 00:41

回覆:sissysze 的帖子

哪間?

回覆 lightingchung 的帖子

搞笑既重點係個囡書讀唔成,最後比個囡去韓國讀韓文,只係做一個韓文翻譯員,有冇人請都話唔埋但係講到發掘到驚世才能咁⋯⋯

引用:+本帖最後由+HACS+於+15-3-4+19:11+編輯+\

回覆 nkf 的帖子
完全同意,我嘅夢係考K1時驚醒咗

我都係在那時候察覺到原來搵幼稚園收好困難,於是痛定思痛,決定為小一做好準備。

引用:+本帖最後由+HACS+於+15-3-4+19:11+編輯+\

回覆 nkf 的帖子
我從她一出生就冇發過夢。

她沒有父蔭,將來食粥食飯睇佢自己,所以最起碼佢需要養得起佢自己。

佢DSE考唔掂,冇閒$供佢出國,所以唯有看重學術。

人在江湖,身不由己,誰不知太小就谷學術的弊處?

唯有儘量取個平衡。

我很認同你所說。

回覆 siden 的帖子

我都想毎個週末同囡囡去遊山玩水,但現實是不可能的,單單是應付週末的功課也十分花時間,著實沒有太多空閒時間。

引用:回覆+siden+的帖子 我都想毎個週末同囡囡

回覆 siden 的帖子

我都想毎個週末同囡囡去遊山玩水,但現實是不可能的,單單是應付週末的功課也十分花時 ...
有邊個唔想

回覆:我該如何做個母親

回覆:我該如何做個母親

其實樓主有 co-ed waitlist即代表你女兒學術和本身質素已基本好好,你應該開心先啱,自己敎喎!好勁嫁啦!Second in 係校長同學生或家長面對面matching game,可能真係唔係最啱channel個批。唯有希望派位lucky lar,坦白講,叻細路周街係,盡咗力就算啦!細路失落好快唔記得,我成曰同個仔講盡咗力就算啦!

200904 發表於 15-3-4 19:35
MY GOD
考小一全年?即學校想收一個不用教,就可以輕鬆過關的小朋友? 即進學校當進托兒所?

...
我唸意思可能係,因為有些小學會教深半年或一年的程度,所以讀小一已經係一些學校的小二課程了

回覆 Nateric 的帖子

叻的細路真係好多好多,用吾同的尺去度,又有吾同叻的小朋友,有d禮貌、笑容十足討人喜歡,有d語文超強、也都講到native咁,有d係學霸,真係超前3幾年,有d表達能力一流....
你小朋友叻,都吾係贏晒,都睇學校用邊把尺,同埋佢臨場表現。

200904 發表於 15-3-4 16:41
分享一些趣事。昨天我放工回家,見剛從證書班回來的大女兒主動拿學校功課和證書班功課出來,做完又自動自覺 ...
看到這事我又覺得有點疑惑,樓主是為大女兒找小學嗎?如果係,咁女兒的幼稚園要常常默書,仲要默20個字,完全唔似係樓主所謂既Happy School喎?

BabyAndre  I mean「證書班」  發表於 15-3-20 17:24
BabyAndre  I am also curious what is "證   發表於 15-3-20 17:22
MrBeast  Me2  發表於 15-3-5 08:39
Jane1983  一次默20個,好多吓!  發表於 15-3-5 08:24
bobbob  我都有同樣疑惑  發表於 15-3-5 08:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

怎樣做人父母無一定答案,自己一邊做一邊學,每天總有不少挑戰及疑惑。
至於怎樣定義為愉快學習,每人尺度不同。
自己與身邊人已經有很大的差距!

回覆:hkpapa852 的帖子

默書是課外證書班。

醒目開學勳章 王國長老

HACS 發表於 15-3-4 23:05

我都係在那時候察覺到原來搵幼稚園收好困難,於是痛定思痛,決定為小一做好準 ...
我妹其實不嬲都好著緊粒仔, 比起佢, 我覺得自己懶tim!
佢由個仔坐得定開始, 堅持每日親子伴讀, 假日會去玩(細個時), 其他基本幼兒訓練都有, 禮貌規矩樣樣執得緊
咁佢個仔又的確幾醒嘅, pn讀一間都幾心儀的學校, 都覺得直升唔錯, 不過即管試下幾間更心儀的k1, 得就當bonus啦, 講超級勁叻就無份架喇, 不過都算人見人愛, 討喜醒目, 又坐得定又鐘意睇書啦
只考4間, 全軍覆沒! 有d waiting, 有2間直接reject, 我妹! 雖然本來就覺得自己間pn唔錯, 但連橫打擊始終都唔野小 (好彩其中一間突然開新campus佢至有份)

之後學你話齋, 醒晒! 小一簡介會分幾年聽, 開始搵野學(target某一兩樣學精d), 做足功課, 而家k2殺到埋身, 騰到震

nkf 發表於 15-3-4 16:53
名人親子﹕辣媽CEO張慧敏 「名校打造庸材!」
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...
其實呢篇文章應該叫: 辣媽打造庸材

Soundervolt  agreed! 成篇文佢個女同名校有乜   發表於 15-3-5 13:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 15-3-5 09:20
佢由個仔坐得定開始, 堅持每日親子伴讀, 假日會去玩( ...
咁妳要同佢講, 有家姐教路, 就算考唔到學校, 大抽獎都唔會衰得去邊!

hkpapa852 發表於 15-3-5 07:51
看到這事我又覺得有點疑惑,樓主是為大女兒找小學嗎?如果係,咁女兒的幼稚園要常常默書,仲要默20個字,完 ...
happy school....父母 happy 既 school...

oho1  sharp !  發表於 15-10-22 12:50
200904    發表於 15-3-5 10:09
hkpapa852    發表於 15-3-5 10:06

引用:Quote:HACS+發表於+15-3-4+23:05+回覆+ligh

原帖由 Charlotte_mom 於 15-03-05 發表
佢由個仔坐得定開始, 堅持每日親子伴讀, 假日會去玩( ...
( 做足功課, 而家k2殺到埋身, 騰到震),唉,是k2k3家長的寫照