用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
樓主: pollyoi217
go

delete [複製鏈接]

終於見完全部要見的,可睡個好覺!

回覆 BNTYA01 的帖子

你地女兒覺得難嗎? 女兒大意,唔知中文還有後面, 入去見老師才知道. 有啲唔識, 希望你地收到2nd in call 時上來通知聲.  而家要努力溫書考好呈三.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

阿女話中文問修辭、成語作句,填充
英文文章read aloud,再ask questions
阿女話大致上ok, 唔知真定假,只係英文有個字唔識讀,佢併左讀就算

Crabtree 發表於 15-3-21 15:00

你地女兒覺得難嗎? 女兒大意,唔知中文還有後面, 入去見老師才知道.  有啲唔 ...
我囡囡覺得都幾難,所以我都唔敢望有得2nd in 只寄望大抽獎了

BNTYA01 發表於 15-3-21 15:23
阿女話中文問修辭、成語作句,填充
英文文章read aloud,再ask questions
阿女話大致上ok, 唔知真定假,只 ...
聽阿囡講英文有提是考grammar,佢都有答但就唔知啱唔啱。
佢都是一樣有英文字唔識讀,要併音。

回覆 日常 的帖子

我唔係呢區, 大抽獎無機會了!他區太少位了
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:庇理羅士女子中學幾時先寄出面試通知書?

校長有入黎,我地好多人問佢問題。我地本區叩門機會都微。所以跨區可以試叩門

呀女都話有條英文題唔識答,編英文有D字唔識讀都試讀,作句個句成語仲讀錯音,所以打定輸數啦。

校長有講,同一問小學嘅人同日通知,只要問一下同學有沒有收到電話就知自己入唔入。唔入就唔會收到電話。

回覆 happylogin 的帖子

你也是最後一場坐G304室嗎?我囡話中文跟佢小學相約,五部曲很順利。除了有一個成語: 同xx濟。佢一時醒唔起似曾相識的四字詞,所以就答佐"同心救濟"。聽完我也忍不住笑了出來。其他問修辭有塡疊詞,然後造句。至於英文比想像中易。內文有關SPORTS的。最後問佢最喜歡那一种SPORTS和點解。你地呢?阿囡很喜歡D老師。佢話女XD老師相對很兇!

回覆 Crabtree 的帖子

Same to me. In a hope that my daughter would get the 2nd call by next week. Good luck to all of you, too!

我又唔知係咪304室,呀女咪仲好笑,成語憂心Xx,佢唔識讀個憂心忡忡(蔥/中音),讀左憂心女女,不過作句就啱意思,又問我咩名對偶,佢問我近朱者赤近墨者黑係咪對偶,我到唔sure。上網查就似囉。

阿女都有呢組呀。但冇問對偶。佢話閲讀理解填充答"珠絲馬跡“。

引用:回覆+happylogin+的帖子 你也是最後一場坐

原帖由 Mayflowers 於 15-03-21 發表

你也是最後一場坐G304室嗎?我囡話中文跟佢小學相約,五部曲很順利。除了有一個成語 ...
d題目 same as my daughter

回覆:庇理羅士女子中學幾時先寄出面試通知書

我女HYS 冇望,寄望BPS

回覆:庇理羅士女子中學幾時先寄出面試通知書

letter 寫可穿便服,但昨天9成人都穿校服

引用:letter+寫可穿便服,但昨天9成人都穿校服 +

原帖由 BNTYA01 於 15-03-22 發表
letter 寫可穿便服,但昨天9成人都穿校服
通常都係,著校服好似好D,比人印象好D。

回覆 Mayflowers 的帖子

你女可能同我女(B)同組喎! 內容完全一樣,但阿女唔識另一個成語,xx迷離!阿女話中文老師好cool,無笑容,相對英文老師nice好多!

咁即係大家都係b組?

回覆:Crabtree 的帖子

应該係

回覆 Crabtree 的帖子

我係Group 3 D組呀。 即是說閱讀理解會相同,但成語及四字詞不同而已。亞女話也是一样對偶句。而英文要在6分鐘內完成所有題目。
早完成另加BONUS Question。
‹ 上一主題|下一主題