用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分,奉基,奉基千禧,合一堂點揀好? ...
go

20分,奉基,奉基千禧,合一堂點揀好?

雖然時間尚早,但正佈署中。
如三間都20分,大家會揀邊間填自行呢?

千禧,校舍新,運動及課程發展比較多方面,當然要睇埋你住邊度

如果只睇奉基及千禧, 邊間20分穩陣啲呢?上年奉基超收左10個, 相反千禧無超收, 係咪純粹巧合?

暫時識朋友20分揀千/奉都收, 前年15分奉基都有收1-2個。我的朋友讀呢兩間都OK 只是小一初期的功課好似奉比千深少許,校舍及運動就一定係千優勝

如果15分揀千禧有無希望呢?(我驚自己計錯分)因為中學派位千禧好尐。

sze0203 發表於 15-2-26 22:05
千禧,校舍新,運動及課程發展比較多方面,當然要睇埋你住邊度
其實我兩邊都唔近,我住馬頭角道。合一堂就自己校網,但搭車距離兩邊差不多。

airyaoi 發表於 15-2-27 22:10
如果15分揀千禧有無希望呢?(我驚自己計錯分)因為中學派位千禧好尐。
點解驚計錯?

10分 (適齡:在九月一日達5歲8個月至7歲正)
5分 (宗教)
5分 (首名子女)

=20分

lauwingtai 發表於 15-2-27 22:33
點解驚計錯?

10分 (適齡:在九月一日達5歲8個月至7歲正)
宗教分間間學校要求唔同。有尐計父母就OK,有尐一定要計學生本身有無受浸,有尐可能要同學校同一宗派先算有宗教分。我要逐間打去再問清楚先可以確定有無呢5分哩~

宗教分要小朋友自己洗左禮才計算,15分千禧無機。

引用:+本帖最後由+sze0203+於+15-2-28+00:39+編

原帖由 sze0203 於 15-02-28 發表

宗教分要小朋友自己洗左禮才計算,15分千禧無機。 ...
不,已致電學校問奉基&奉千,接受父或母任何基督教派受浸証明,不需小孩受浸,唯教會需在「香港華人基督教聯會」有登記,可到「香港華人基督教聯會」的網站自己check

引用:+本帖最後由+sze0203+於+15-2-28+00:39+編

原帖由 sze0203 於 15-02-28 發表

宗教分要小朋友自己洗左禮才計算,15分千禧無機。 ...
其實除了聖公會外,大部分基督教會都不接受小童受浸,以我個教會為例,十六歲才可受侵的

lauwingtai 發表於 15-2-28 09:46
不,已致電學校問奉基&奉千,接受父或母任何基督教派受浸証明,不需小孩受浸,唯教會需在「香港華人基督教 ...
謝謝你的資料啊!真是太好了!

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-2-28+09:46+不

原帖由 airyaoi 於 15-03-01 發表
謝謝你的資料啊!真是太好了!
其中一間要求小朋友有返主日學,我大頭蝦唔記得奉基定奉千

lauwingtai 發表於 15-3-1 01:34
其中一間要求小朋友有返主日學,我大頭蝦唔記得奉基定奉千
我已拎咗教會牧師封推薦信,證明佢有返兒主。嗯~ 係咪自行收生交FORM時要遞埋呢?

airyaoi 發表於 15-2-26 18:54
雖然時間尚早,但正佈署中。
如三間都20分,大家會揀邊間填自行呢?
其實點解要揀呢3間?
兩間奉基去年升讀一線中學既比例只有~40%, 合一堂估計只會更低(因同區"一線"CSK都只有~37%).
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-2 10:38
其實點解要揀呢3間?
兩間奉基去年升讀一線中學既比例只有~40%, 合一堂估計只會更低(因同區"一線"CSK都只有~ ...
如果唔係基督教嘅小學,我只有十五分。真係好勁嘅學校起碼要20分,34網官校又多世襲生,福馬同農圃20分都收唔晒,我呢D十五分走去搏等於送死。所以我唯有諗二線學校。第一次玩呢個遊戲乜都唔識,諗到頭都大埋,請問高人有否好建議?

airyaoi 發表於 15-3-2 22:32
如果唔係基督教嘅小學,我只有十五分。真係好勁嘅學校起碼要20分,34網官校又多世襲生,福馬同農圃20分都收 ...
你係34網? 認真建議你諗下搬唔搬得走, 34網係抽小一嚟講實在太差

你可以睇下呢個舊帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2904682

我遲D會再update下

如果要基督教學校, 問下lauwingtai, 佢呢方面有經驗D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

二十分,想穩入就48網德兆啦,乜野教派都得,而且學校是手執區內牛耳。

不過說來都幾諷刺,自已走去呢度,返而叫番人去果度。。。地球果然是圓的!

hkpapa852  20分穏入德兆?當真?  發表於 15-3-3 12:41
hkpapa852  隔離飯香嘛!  發表於 15-3-3 12:40
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

airyaoi 發表於 15-3-2 22:32
如果唔係基督教嘅小學,我只有十五分。真係好勁嘅學校起碼要20分,34網官校又多世襲生,福馬同農圃20分都收 ...
如果你真係唔追求一線小學, 其實34網仲有間基道, 應該唔差過合一堂幾多, 但容易入過合一堂.

即使最後自行唔得, 大抽獎乙一放佢應該都幾穏陣. 而且有間升值中既一線龍中學 (升中版既資深會員話間中學近幾年高考成績已接近B2B, 如果Keep到過多幾年有機會變B2A甚至挑戰英中地位)

hkpapa852  20分穏入德兆?當真?  發表於 半小時前

我接觸到的是:校友或者有首名及宗教。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手