用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 哪裏讀IETLS好?
go

哪裏讀IETLS好?

想請問在哪裏讀IETLS好呢?見到有D要萬幾蚊,但有D讀54hrs六千多元,唔知點揀。想讀好d英文再報讀U進修。

王家爸爸  英國文化協會  發表於 15-2-27 17:23

我都想...但好多人都叫我自學....睇多D英文報紙丫...見到靚既句子就抄低備用ar...等等... 但人真係有惰性...俾錢既先會肯努力..

回覆:哪裏讀IETLS好?

買書自修。

王家爸爸    發表於 15-3-11 10:33

bubuG 發表於 15-3-10 22:53
買書自修。

先買書自修, ielts 有要考4張papers (writing, reading, speaking, listening),
你攻一輪之後睇下自己最弱係邊一part, 谷唔上先搵老師攻嗰一part。

個仔單對單在Wall Street 補,要$1900 一堂,補8堂,好貴。如果肯做work sheet, past paper當然最好。

引用:我都想...但好多人都叫我自學....睇多D英文

原帖由 yu142972 於 15-03-09 發表
我都想...但好多人都叫我自學....睇多D英文報紙丫...見到靚既句子就抄低備用ar...等等... 但人真係有惰性.. ...
X2..我都想考,已經練緊口語。

引用:個仔單對單在Wall+Street+補,要$1900+一堂

原帖由 noel2010 於 15-03-17 發表
個仔單對單在Wall Street 補,要$1900 一堂,補8堂,好貴。如果肯做work sheet, past paper當然最好。 ...
$1900 1堂?

回覆 kiwicheng 的帖子

是的,單對單,自選時間。由於找不到専補考試,冇辦法!

引用:回覆+kiwicheng+的帖子 是的,單對單,自

原帖由 noel2010 於 15-03-31 發表
回覆 kiwicheng 的帖子

是的,單對單,自選時間。由於找不到専補考試,冇辦法! ...
專補oral 我就有,但試卷我都無。你覺得成你個到ok ma?

完全可以自學,多做幾遍IELTS真題

揀適合的,人地報不代表你要報
不要羊群心態

回覆:哪裏讀IETLS好?

自學最好,但要有恆心。

好多年前我成日俾人笑英文差(本身大學畢業但英文一般),好唔忿氣,於是買grammar書由最低讀起,再每日放工去圖書館睇書(勁多英文書無人借!)訂英文雜誌reader digest (不過果間雜誌公司好煩一日到黑打俾你sell野),睇報紙。之後考到政府英文試二級(最高)考法庭傳譯員亦pass到,做過一段短時間。

你可以從自己興趣方面著手,例如鍾意插花,就睇一些插花的英文書。留意下人地既用字,點表達意思。

回覆:車厘子姨姨 的帖子

自學唔係唔得既
要底子好先ok

其實學英文,最緊要個基本底

冇話讀啲乜嘢班可以無啦啦英文好勁!英文係要浸

英文好就考咩都好 ielts本身無得讀 係考你英文水平

英文我覺得自學好難學得好喎,自己有時學錯都未必知,岀去學係好啲,你英文學完用一世嘛,唔係淨係為考試而學嘅,我有啲朋友都係岀去上堂學都要幾萬蚊,你要學得好差唔多啦

回覆:bubuG 的帖子