用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學 ...
樓主: popong
go

嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學 [複製鏈接]

引用:回覆+HMmummy+的帖子 其實已見識過,+所以

原帖由 公主老豆 於 15-03-26 發表
回覆 HMmummy 的帖子

其實已見識過, 所以想分享給家長們參考一下而已,
然後要經過寫信, 再得校長second inetrview家長求情才有幸入讀~又要寫信,又要second interview,又要求情咁巴閉,不讀也罷

百年傳統名校, 唉

修女都要食飯

hkpapa852 發表於 15-3-5 11:52
可能大家仲以為St Clare書院差過其它幾間, 但事實上近年DSE成績/畢業生去向嚟睇, St Clare唔差得過港島區其 ...

SH同SC最top果d都去晒女英華同BPS架

回覆 lightingchung 的帖子

得10個位
真係吾知得咁少!

個d位仲係幼稚園部中,
部份人會搏下午校(津貼)
或有更好offer先有咋

Jane1983    發表於 15-3-27 15:19

還有關照教會其他幼稚園後 (如: 聖xxx大)
剩餘出來才有

引用:回覆+popong+的帖子 嘉諾撒聖心學校(上午

原帖由 公主老豆 於 15-03-26 發表
回覆 popong 的帖子

嘉諾撒聖心學校(上午私校)的招生只是夢想遊戲, 浪費時間,連報名費都給他賺埋,
14-15聖心私小小一共有學位160個,其中約90人是由聖心幼稚園升上去的。咁餘下的70個位邊個要左呢?你究竟有沒有計清楚或搵岩資料呀?

回覆 keio 的帖子

不如你看看如  :  聖大, 寶血 等等 天主教友校幼稚園每年入讀聖心%先啦

回覆 keio 的帖子

重申:  純分享經驗, 對聖心無 ISSUE, 不信可自行體驗吧

引用:Quote:原帖由+公主老豆+於+15-03-26+發表回

原帖由 keio 於 15-03-30 發表
14-15聖心私小小一共有學位160個,其中約90人是由聖心幼稚園升上去的。咁餘下的70個位邊個要左呢?你究竟有 ...
因為朋友的小朋友正就讀,之前他說有7至8成收返。如160人收95人=低於6成收返。 想問一下在那可看到聖心升小數據?

引用:Quote:原帖由+公主老豆+於+15-03-26+發表回

原帖由 keio 於 15-03-30 發表
14-15聖心私小小一共有學位160個,其中約90人是由聖心幼稚園升上去的。咁餘下的70個位邊個要左呢?你究竟有 ...

明顯有人未搞清楚實況連條數都未計清楚。

認真你就輸了。

內部因識人推薦認購間間名校總有幾個。

照顧天主教聖xxx大幼稚園?不會有人信是真的吧?!

今年我唔知,往年過咗六月冇可能得十個位給外人!大抽獎中MMS MCS St Mary St Stephan等或考到Coed DG都一班人走。

信不信就無謂爭議
閣下子女讀不讀與我無關

引用:Quote:原帖由+keio+於+15-03-30+發表14-15

原帖由 lightingchung 於 15-03-31 發表
因為朋友的小朋友正就讀,之前他說有7至8成收返。如160人收95人=低於6成收返。 想問一下在那可看到聖心升小 ...
去年有約70個聖心幼稚園的K3生去了聖心小學(津校部)嘛。90+70=160。佔去年全級k3 共240人約66%。正如siden 所講,每年轉會去mps, mcs, st Stephen, spcc, dgjs.....等也維數不過少(起碼30人), 再減去男仔約20人,大部分希望入番聖心(津貼或私立部) 的聖心幼稚園生也能如願以贘的,而私小方面亦會有數十個位收取「街外生」。幼稚園小朋友升學情況, 在幼稚園的網頁有提供。

回覆 keio 的帖子

算啦,別人看的是第一圈條數,我們看的是亞囡同學仔來自邊間幼稚園的實際數,囡班有維記,有樂基的,有蘇浙的,可能全都是靠關係入的只是我地唔知呢😌就算得10個位都會有人入到,真正喜歡的就會報。

回覆:sheffield 的帖子

當然選St clare, opposite to MTR, enter St Clare  Girls less competitive and most importantly, St Clare Girls School has achieved a better DSE result than Sacred Heart.

引用:當然選St+clare,+opposite+to+MTR,+enter+S

原帖由 longlong99 於 15-04-06 發表
當然選St clare, opposite to MTR, enter St Clare  Girls less competitive and most importantly, St Cla ...
真的嗎?
聖心名氣大好多,課程算谷,但DSE成績就不太清楚。

引用:Quote:原帖由+longlong99+於+15-04-06+發表

原帖由 little_kid 於 15-04-12 發表
真的嗎?
聖心名氣大好多,課程算谷,但DSE成績就不太清楚。
其實大家依家講dse ,有無唸過仲有幾多年先到大家既女兒考dse呢?到有12年,真係咩都可以變!

引用:Quote:原帖由+little_kid+於+15-04-12+發表

cindy124 發表於 15-4-12 22:27
其實大家依家講dse ,有無唸過仲有幾多年先到大家既女兒考dse呢?到有12年,真係咩都可以變!

...

傳統名校其中一項信心保証係能讓大多數學生在高考(不管以前HKCEE, AL, 還是現在DSE)保持不俗既成績, 以及一定程度既入大學率.

除非你日後打算不讓小朋友在港升學, 否則無可能唔參考下高考成績. 如果轉考試制度後學校既學生成績大幅下跌, 可能代表學校管理出了問題: 學校沒有讓老師了解新考試制度的要求, 導致沒法有效教導學生應付考試

如果學校連繼多年仍未能解決呢D問題, 就真係要諗清楚
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題