用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選科問題
樓主: heiB
go

選科問題 [複製鏈接]

回覆 MINTIA 的帖子

很好的意見。現在ICT可否成班也成問題。除了4科必修科,你還選4科,會否讀得申苦呢?我認為Physic 及 M2 要數學好才讀得好,我還未見到我仔數學成績好突出,個人意見:選科的決定要首要看成績,其次是興趣。

回覆:heiB 的帖子

option one is absolutely ok for studying medicine

我覺得視乎自己handle到or Not啦,我自己就覺得okay幾好既,因為ICT課程較易較少,可以擺多時間起econ phy度,而m2課程亦少,雖難,但理解到同埋操下都幾好。我認為興趣影響成績,我對physics沒有想像中般有興趣,加上理解都難,所以成績不及econ ict

家長唔好只係考慮入U組合既利益最大化,總之覺得報到最多科就最好,其實好重要既係認真考慮子女能力同興趣,唔鍾意讀唔會讀得好,明明對抽象概念既分析推理唔強,又要讀晒理科,最後科科平平無奇乜都入唔到…
初中成績唔能夠做絕對既參考,因為好多時初中仍然肯讀肯記就高分,但一上高中就成績麻麻

似乎大家都為選科而煩惱,最攪笑係用家唔諗,係我地呢班家長愁

組合最後都出了個framework, 選修科目
X1,一定是Geog-C, THS, BIO, CHEM, BAFS (我仔話X1不可以drop)
X2,有 HIS-C / 中國文學 / CHEM / VA / CHIS / BIO / ECON / ICT (可以drop)
X3, PHY / Geog-E  (只有X1 選CHEM 或 BAFS 的同學才可以選) (可以drop)
其它  M1/M2 (以成績排名)

暫時我仔的成績可以入CHEM或BAFS班,雖然我仔CHEM高分,老師不建議佢讀CHEM,因為我仔有色弱,老師話讀上高班做實驗時,會有好多色要分,我仔會分不到,到時會因為這原因而失去興趣,因此我仔只有選BAFS班,我仔色弱,一定不會選醫,藥劑師這些行業,佢對做護士又無興趣,又怕BIO這科的字深,以下那一個組合較適合他呢?

假設ICT 成班
1.  BAFS + ICT + Phy + M2 (他知PHY深,所以都怕讀得不好,但我不想佢drop,因為入工程系必讀)

2.  BAFS + ICT + Phy + M1 (M1 和 M2 有何分別?)

如ICT 開不成班,以下組合又OK嗎?
3.  BAFS + VA + Phy + M2  (其實有色弱讀VA的出路也有限制)
4.  BAFS + VA + Phy + M1
5.  BAFS + Econ + Phy + M2 (BAFS 同 Econ 重覆,好似怪怪地)
6,  BAFS + Econ + Phy + M1

7. BAFS + Phy + M2 (讀得較輕鬆,但係Phy一唔惦就死緊)
8. BAFS + Phy + M1

有沒有意見可以提供呢?我讀書時只有文理可選,沒有現在的那麼煩。

我会揀1&7

回覆 hw1115 的帖子

我都係咁諗,最好係開得成ICT班,可以比佢試讀一年。

回覆:選科問題

bafs econ 配m1會合適一點 統計會有用。

回覆 dubbies 的帖子

唔明?BAFS 同 Econ 好似有些課程相同,同埋無Physic 點入工程系?

引用:組合最後都出了個framework,+選修科目X1,

原帖由 heiB 於 15-03-31 發表
組合最後都出了個framework, 選修科目
X1,一定是Geog-C, THS, BIO, CHEM, BAFS (我仔話X1不可以drop)
X2, ...

如果數理感強,1係最好最大路,男仔普遍對電腦有興趣,ict可能唔太難,至於phy,m2必須數學底子好先得,尤其M2課時少,根本唔太足夠時間教,好似我仔數學一向強都叫晒救命,亦難取高分,要有心理準備多數要補習,你話仔phy 都話難,就要諗清楚,其實好多家長成日諗男仔就一定讀工程,但要留意究竟囝囝是否鍾意?數學又是否○K?否則勉強讀都幾辛苦。M1相對簡單d,如修bafs可考慮同修。你兒色弱亦應避開修va。除非已打算行商科,否則的確唔須要econ, bafs 一齊修,如沒ict 可考慮 7&8.
其實八科絕對唔易讀,如成績不太強其實揀4+2+m1/m2已足夠,否則時間不足科科成績平平就算讀8科意義亦不大,反而讀少d科主力考好d入大學機會仲大。

heiB  我都係諗緊7&8.  發表於 15-4-13 10:07

講得唔清楚,係話商科同m1夾,因為有統計成份,要工程就要m2,所以應該考慮商定工為主 再決定 m1定m2

至於bafs定經濟仲有一點補充,就係bafs
個量其實較多,雖然已經減左課程 但易讀而長篇,econ相對較少學校教唔晒

heiB  明白,但係學校似乎重視BAFS多D   發表於 15-4-13 10:06

The opinion of  Simon Cheung YW is the best :

Physics ,  Chemistry , Biology , M1  or  M2 !

謝謝你的意見。我仔最新的諗法是BAFS + Geog + M2。這選法可以入什麼糸?似乎走文科或商科線。但係佢英文同中文都不太好。

引用:謝謝你的意見。我仔最新的諗法是BAFS+++Geo

原帖由 heiB 於 15-04-13 發表
謝謝你的意見。我仔最新的諗法是BAFS + Geog + M2。這選法可以入什麼糸?似乎走文科或商科線。但係佢英文同 ...
如果真係要考這個組合,M1好像好D。

謝謝你的意見。我仔最新的諗法是BAFS + Geog + M2。這選法可以入什麼糸?似乎走文科或商科線。但係佢英文同 ...
Sorry, 你囝仔學校是否沒有M1?

讀這兩科沒有必要選M1/M2,除非數學好勁。

所以我不讚成他選這組合。除非佢堅持。

His own option is the most important !

heiB 發表於 15-4-13 10:10
2X會輕鬆D, 但咁讀M2冇咩謂,唔搭SCIENCE的M2冇前途,只有數學系會有SO...
不過另類功利係只要呢3科全5**, 其實好多文商系都會收, 中英文到入大學後再改進都得!!

heiB  同意  發表於 15-4-15 09:49
‹ 上一主題|下一主題