用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細 b 升咗上小一, 跟唔跟得上?
go

細 b 升咗上小一, 跟唔跟得上? [複製鏈接]

有無細 b 係剛升上小一的媽媽可以分享下

細 b 讀咗小一幾個月

跟唔跟得上?

唔好意思, 好似 post 錯區, 係咪應 post 去小學雜談?

4    0    0    0

LL1999 發表於 15-2-10 18:43
有無細 b 係剛升上小一的媽媽可以分享下

細 b 讀咗小一幾個月
好因人而異。級前幾名都大有人在。

我識個十一月男仔,一二年级都全班頭三。三年级成功插入更心儀小學。另外有一個十二月女仔,小一至小五都全级頭五。
也識有一二月大仔年年考尾幾名,相信不可以以大细仔一概而論吧!

回覆:細 b 升咗上小一, 跟唔跟得上?

好似其他jm咁講,無準則,見過有父母都係精英份子,眼見自己小朋友幼稚園階段表現並不理想,於是歸咎於係細B問題.....於是佢哋特意將小朋友在幼稚園階段重讀變得大B,讀名牌幼稚園,以為咁樣就得......結果咪又係得個吉。
小朋友越大,年頭定年尾出世影響越來越細。反而小朋友本身資質同父母平時的啟發更重要。

好認同父母既啟發同引導係好重要

引用:+本帖最後由+LL1999+於+15-2-10+18:46+編輯

我小朋友是年底出生的, 現在小二, 一直都跟得幾好, 不過我是全職媽咪, 對他的功課和默書考試跟得好貼, 一唔識就即刻教, 亦會幫佢備課和溫書.  細b和家長都要特別勤力.  

回覆:cmchang0927 的帖子

認同。

我女細b, 我是在職媽媽, 一放工就跟功課, 女都跟到, 剛考完試, 平均分九x, 成績中上,

引用:好似其他jm咁講,無準則,見過有父母都係精

原帖由 macdullbaby 於 15-02-10 發表
好似其他jm咁講,無準則,見過有父母都係精英份子,眼見自己小朋友幼稚園階段表現並不理想,於是歸咎於係細 ...

引用:我女細b,+我是在職媽媽,+一放工就跟功課,+

原帖由 悠揚 於 15-02-11 發表
我女細b, 我是在職媽媽, 一放工就跟功課, 女都跟到, 剛考完試, 平均分九x, 成績中上,  ...
都好叻女呀,始終你係在職媽媽,有咁嘅成績,都好好呀

如果細b有一個姐姐,雖然未上小學,但見現今小學甚至幼稚園的課程不斷加深,家長跟功課可能比姐姐少,係咪俾細b做大b較好?請指教!

回覆 ckh311 的帖子

係呀, 我都滿意架, 識得朋友, 真係中,英,數,普全補, 每日都做額外練習, 有些工作太忙, 也要請補習姐姐跟功課. 依家我自己跟, 一般食飯前都做晒功課, 近來每晚食完飯就睇下書, 昨晚仲有卡通片睇, 相對係較 hea.

小一, 二, keep 住中上就ok 了.

諗下自己以前讀書既同學未知LAW, 緊有細B同學架~
我只知道將來既成就完全同佢地係唔係大細B冇關, 我識1個超超細B女(即遲1年既1月出世), 而家係建築師

MrBeast  我識3個細都讀唔到書  發表於 15-3-7 08:38

你諗下一年前你B的能力和今年e加佢的能力做比較,咪知有幾大分別,跟著project 一下佢上小一時會否應付到心e小學小一的課程,如有area要追/跟,父母有冇能力幫到小朋友,再作考慮。

引用:Quote:原帖由+悠揚+於+15-02-11+發表我女細

原帖由 ckh311 於 15-02-11 發表
都好叻女呀,始終你係在職媽媽,有咁嘅成績,都好好呀
而家平均成績九十幾,都只係叫中上😰

悠揚  9x 都有頭同尾之分呀     發表於 15-2-12 09:52

大仔係11月細b,讀一間人地話出名的kg,上小學後我地咩都唔跟睇下佢有幾多料,最後成績非常理想。
細女係3月人b,原本讀開名kg,但靠哥哥可必入人地話出名的地區小學,所以k2轉讀屋村kg。升小一後第一次測驗我地又係咩都唔理想睇下佢有幾多料,最後平均分得6字頭,差不多考第尾。原因係咩我地好清楚,用左3日幫佢執返好去再去考試,成績大躍進跳到平均分9x,考第1。

個人認為,大b細b是否跟得上睇好多野,父母的啟發,kg教學方法,自身能力等都會影響好大。可以的話做大b吧,遇到的問題會比細b少好多。如果有人同你講細b點叻,咁轉做大b只會更叻。

Audreynov  agree  發表於 15-2-11 15:47

回覆:LL1999 的帖子

阿囡十二月細女,有補習,不是因為跟吾到,阿囡话補習是为了更加叻,一至二年級考頭十,三年級第一次尝試放手,成績稍为下跌,今次我又跟返即追返平均九十几分,我覺得父母是很緊要!

仔仔錫錫你 發表於 15-2-11 13:57
大仔係11月細b,讀一間人地話出名的kg,上小學後我地咩都唔跟睇下佢有幾多料,最後成績非常理想。
細女係3月 ...
WOW, 你的小朋友好叻呀, 兩個都考第一仲要係讀仁X勁呀!!

引用:Quote:仔仔錫錫你+發表於+15-2-11+13:57+大

‹ 上一主題|下一主題