用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

英文程度

想請教真道英文程度如何 ?? 小兒有培僑和真道offer, 两間同屬活動式教育,但真道有IB課也頗吸引。 小兒活潑好動, 讀國際班幼稚園,英文程度頗好..
請教用家家長對真道睇法 ?

回覆:英文程度

真道考試有否教淺考深呢?
Facebook討論真道考試時有很多内容平時冇教, 但考試又很大機會出題都要自己自行温習. 是否正確。
真道小朋友多補習吗??

我是FS2家長.  暫時仍是教咩考咩.  但問的方法就加了點難度, 中英數絕非死背就可以, 必須明白才可得好成績.

有聽過話教淺考深,但再問真d,原來又唔係,小女fs1,教乜考乜,但根據女兒講述,每份卷都有小量古惑題令你一唔小心好易做錯,我大約估計佔考試卷5%,以上純粹個人推測。至於fs2,我有朋友話自己班小朋友好多唔合格,但另一班又幾個滿分只有1個唔合格,我諗係小朋友嘅學習進度反映出黎,有d較遲有d較快。

請問家長們經過一年時間學習, 對學校已有一定認識...so far對學校 满意吗?  小朋友在活動教學環境下可主動學習嗎?
因為學校遅放學, 返家又要做功課..小朋友已失去好多閲讀時間, 學校有冇在這方面輔助式鼓勵呢 ?? 唔該哂

引用:想請教真道英文程度如何+??+小兒有培僑和真

原帖由 beautyhar 於 15-02-02 發表
想請教真道英文程度如何 ?? 小兒有培僑和真道offer, 两間同屬活動式教育,但真道有IB課也頗吸引。 小兒活潑 ...
pls check pm.

回覆 beautyhar 的帖子

學校遲放學, 是讓同學多些時間及空間玩群体活動. 學校也努力推廣閱讀, 沒有太多功課.
英文程度在DSE及IB 也相當好, 但在中學部也在加深中.

利申: 女兒讀MS1, 英文ok, 也有eng lit 讀.

引用:真道考試有否教淺考深呢? Facebook討論真道

原帖由 beautyhar 於 15-02-02 發表
真道考試有否教淺考深呢?
Facebook討論真道考試時有很多内容平時冇教, 但考試又很大機會出題都要自己自行温 ...
我鄰居一個小4,一個小2,無補習,一個學琴一個喜歡運動學踢波,另外有去社區中心上下Cambridge。個小4女仔名列前矛有獎學金,幼稚園讀普通幼稚園,英文中文都睇5吋厚長故事,成日早上睇一陣玩一陣先上車。我女小一有游水,無補習,係小咗時間閱讀但有空間享受閱讀,唔係為咗一份功課而迫住睇。

joyjoyparent    發表於 15-3-28 18:38

It takes more than an hour for my kid to return home.  She reads a lot during the MTR journey and think that helps her language skills a lot.  English test and Chinese tests and exams are more on the language proficiency which cannot be studied but from extensive reading.

回覆 bigboyenzo 的帖子

十分同意! 女兒有足夠時間看書, 學校也十分鼓勵閱讀. 從不需要補習或操心她的功課, 黙書也無難度!
學語文本該如此!

請問真道有冇net 教英文?

回覆 derkin 的帖子

yes, but they usually hire canadian born chinese rather than caucasians. My daughter did have a caucasian homeroom teacher though.

回覆:joyjoyparent 的帖子

Thx