用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教女校
樓主: vvbb88
go

天主教女校

聖安當差不多符合你要求

好多人都話聖心好谷,究竟點谷法?私小谷啲,定係津小谷啲?

回覆:天主教女校

天神嘉諾撒點會一條龍直升聖瑪利?唔好忘記,聖瑪利也有小學,點解聖瑪利中學唔收原校小學而收天神?而且,聖瑪利係英文小學,天神係中文。兩者既程度好遠!聖瑪利中學係收超過九成自己本校既小學生。點會再收得哂天神小學?

回覆 karbb1217 的帖子

兩間都係一條龍,幾乎人人都知

karbb1217 發表於 15-2-8 16:37
天神嘉諾撒點會一條龍直升聖瑪利?唔好忘記,聖瑪利也有小學,點解聖瑪利中學唔收原校小學而收天神?而且, ...
你係時候要做下功課啦!香港一條龍官津小學名單:http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... train/sch-list.html
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-2-8 17:12

你係時候要做下功課啦!香港一條龍官津小學名單:http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/ ...

真係唔識既會俾佢嚇死。。。

PS:小雲小吉果間就一定唔係一條龍!

little_yolky  小雲小吉同聖母馬利亞係一條龍。   發表於 15-2-10 15:30
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:karbb1217 的帖子

回覆:天主教女校

多謝jm 甘好氣去解釋    比我無甘好氣

引用:天神嘉諾撒點會一條龍直升聖瑪利?唔好忘記

原帖由 karbb1217 於 15-02-08 發表
天神嘉諾撒點會一條龍直升聖瑪利?唔好忘記,聖瑪利也有小學,點解聖瑪利中學唔收原校小學而收天神?而且, ...
你溫吓書先啦

引用:好多人都話聖心好谷,究竟點谷法?私小谷啲

原帖由 kongman 於 15-02-06 發表
聽講,係聽講㗎炸……聖心係4測4考,全年都唔可以放低本書。如有錯,請用家指正

奥脫福 發表於 15-2-8 22:16
真係唔識既會俾佢嚇死。。。
其實可能人地無錯,因為他來自平行時空的另一個香港。那一個香港,最出色既學府,叫蘇文大學。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-2-2+17:57+咁你

原帖由 kvvvcheung 於 15-02-03 發表
如想愉快學習,有嗎?
Marymount la

picture 發表於 15-2-9 12:37
Marymount la

回覆 kvvvcheung 的帖子

Marymount is an excellent choice for relaxing learning environment

引用:好多人都話聖心好谷,究竟點谷法?私小谷啲

原帖由 kongman 於 15-02-06 發表
好多人話私小較津小谷,私小全年四測兩考,英文六測兩考,但番半日,仲感覺到有時間做功課之餘仲可以溫習,但見高年級姐姐讀得吃力。唔係津小用家,未能回答津小之情況。

marymount冇教深, 去到小5先有名次, 冇精英班, 我都係有2個朋友推薦叫我報, 我先報, 如果唔係, 我仲以為呢D 名校會好谷, 教深一年, 不過20分唔係一定入緊, 都要考慮下

saladmama2011  有朋友今年20分入左  發表於 15-2-10 16:28
hkpapa852  今年EK有家長20分入咗!  發表於 15-2-10 11:38

MARYMOUNT 無教深但考既唔簡單呢!
低年班係"學校"唔谷, 你自己唔操掂佢都幾危.
好處咪係你要花時間操時, 應付少好多學校功課啫.

據知,瑪利曼高年級由呈一開始會將成績分為9級,並沒有名次,用意係讓家長評估升中意向~~~

hkpapa852  可惜呢9級不反映真實Banding   發表於 15-2-10 14:02

引用:天神嘉諾撒點會一條龍直升聖瑪利?唔好忘記

hkpapa852  可惜呢9級不反映真實Banding   發表於 1 小時前

**********************************************************************************
佢地好似唔係叫Banding喎....叫Group
d家長好醒目既...望吓d師姊多數去边...就識揾路行