用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如比你再揀會讀學券幼稚園嗎?
go

如比你再揀會讀學券幼稚園嗎?

引用:小女讀緊學券幼稚園,+有私幼offer,但私幼學

原帖由 tkwc9 於 15-01-30 發表
小女讀緊學券幼稚園, 有私幼offer,
但私幼學費負擔較重,
主要想考直資私小, 你地讀緊學券幼稚園的
叻女,請問平時有無學其他課外活動、語文之類?謝謝!

回覆 tkwc9 的帖子

考直私,好似讀私幼好d(睇舊文,應該係St. Cat)。負擔到就讀吧! 家姐讀左私幼,細妹都應該有得讀先公平

引用:回覆+chrischo2002+的帖子 多謝!我地咩都

原帖由 tkwc9 於 15-01-31 發表
回覆 chrischo2002 的帖子

多謝!
我仔今年小二,當年讀學卷愉快學習幼園,考小一也有好幾個offer, 但有出外上英文班及搵了普通話老師教,也要額外千多元, 加埋學費每月共付約二千二(有學卷也要交近8百元學費). 如果你私幼學費三千多但足夠英普教學,不妨揀,條數差不多。但如五千以上便要再考慮值不值。

rrccsskk    發表於 15-2-1 00:44

tkwc9 發表於 15-1-30 21:55
但私幼學費負擔較重,
我讀學券,  ok 喎, 主點是從小要倍養佢有看書習慣, 合群就得啦.
考私小/直資睇你想考邊間, 我當年並不是考超級名校, 可以順利過關.  現在仍然讀得很開心.  但如果你間幼稚園沒有拼音, 就建議要學, 對將來上小學黙書都幾重要.

tiggeryyw    發表於 15-2-4 11:58

回覆:如比你再揀會讀學券幼稚園嗎?

回覆:如比你再揀會讀學券幼稚園嗎

我孖仔k1時讀學卷幼稚園(間學校教得好淺),但另補中文認字和英文已要額外俾多2千幾,加埋幼園學費都要3千多。結果k2考了另一間英普幼稚園插班,淨學費3千多。

雖然佢地考直資私小得1個offer, 但我冇後悔,因為佢地係超細b,所以一早預左難考。到細女上年揀k1時,我仍是選了冇學卷kg。

其實依家部分無學券的幼稚園都可以好谷架

tiggeryyw  agree...  發表於 15-2-4 11:58
rainbowcov  仲好深添。  發表於 15-2-2 13:17

點解要沉迷在有沒有學卷, 學校只有是否合適小朋友與否 !

我小朋友都在學卷讀幼稚園,考小一及叩門津小都有沒問題有問題,其實問題在於是否合適她的幼稚園/小學

唔好再標籤/沉迷D 什麼那麼喇 !

積極D,諗下應該有什麼去取長補短好過 !

吳碩甫  有利益, 自有人散播不私幼就輸在   發表於 15-2-21 21:40
tiggeryyw  can't agree any more...   發表於 15-2-4 11:59

引用:回覆+chrischo2002+的帖子 多謝!我地咩都

原帖由 tkwc9 於 15-01-31 發表
回覆 chrischo2002 的帖子

多謝!
對阿細好唔公平喎

以香港的瘋狂教育制度,再揀会揀學術好的英普幼稚園。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

唔會,我大女讀學劵幼稚園,一直有補英文,但始終欠缺私幼日日語境的接觸,而且學術方面課程太淺,根本追不上私幼。
去年暑假開始用朋友私幼舊書惡補勁操,今年勉強考得幾間次熱私小。
還未另計興趣班,讀學劵要比讀私幼浪費上更多時間去補學術,相對時間控制彈性更細

出生數目一年比一年多,加上私直已愈考愈深,不能再與往時相比了

引用:小女讀緊學券幼稚園,+有私幼offer,但私幼學

原帖由 tkwc9 於 15-01-30 發表
但私幼學費負擔較重,
小朋友讀緊學卷幼稚園。課餘只上一星期一次phonics,冇cert冇特殊技能,亦冇谷過。今年考私校直資小學成績非常理想。

從冇後悔過簡呢間眾人都認為唔夠competitive 嘅幼稚園

吳碩甫  分享下秘技 thanks!  發表於 15-3-4 21:48
tiggeryyw    發表於 15-2-4 12:00

醒目開學勳章 貢獻勳章

認同
跟有無學卷無關
恐龍家

回覆:tkwc9 的帖子

認同視乎學校提供的課程和父母的要求,如果要英文和普通話語言環境好,好自然考慮私幼!

回覆:如比你再揀會讀學券幼稚園嗎?

最主要係間好幼稚園吧!若果有經濟壓力就咪諗咁多,試問有幾多讀私幼唔出去再學乜乜乜?我只會建議唔好入普通話班,先搞好母語,另外每星期一堂普通話就夠哂。