用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況
樓主: DENNIS201
go

已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

sandyma2011 發表於 15-9-12 23:33
有相嗎?想知道邊隻牌子?

回覆:lulumelody 的帖子

食過兩三款都ok, 我覺得係牌子問題,另一隻xx-G好難食。

回覆:奀珠 的帖子

我用呢款整蒜蓉包

奀珠 發表於 15-9-13 11:03
我用呢款整蒜蓉包

我都係食呢款。

回覆:已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

會唔會好硬?

回覆 DENNIS201 的帖子

No la

回覆:已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

我仔食呢款的小圓面包,用來浸米奶當早餐,都鐘意㗎。

回覆:DENNIS201 的帖子

我個仔同你仔仔情況有少少似,奶同旦去到5-6級但小麥冇事。即時介奶旦。
但我個仔再差D。2歲都未有單字。可否pm我有關上門訓練的資料。謝謝。

回覆 rainbow_6 的帖子

上門訓練其實都係靠人介紹,上網求等人PM,傾好價錢上門試堂再考慮繼續與否
甚至好似我地咁去某機構上堂,熟左個老師後再問佢有無興趣上門教
特殊幼兒導師教既野基本大同小異:玩玩具,用工具,教認知,學規矩,大小肌,教望人,少量言語,少量感統
要睇個導師有無愛心,有d 50分鐘一堂,一夠鐘即bye bye,有 d 完場後都同家長傾好耐
言語治療師好壞情況仲明顯
有個只有理論,上堂前又比note又講幾歲應該識講點點點,但連小朋友喊都唔識處理,50分鐘只有10分鐘係上堂
有個對細仔好有經驗,見小朋友唔耐煩都識用方法引佢,結果成堂無扭計學足成堂
有社工講過,言語治療師教細仔又教得好既非常難求,反而教大仔發音,執語句結構,吞嚥,技巧呢類好多

回覆:DENNIS201 的帖子

多謝你的回覆。評估完到而家個半月,基本上所有訓練都係得個排字,冇咁快,唉。

自己俾錢做住私人training啦!仲等乜?

時間過咗就追唔番,其他^正常^小朋友正一天天進步,你個落後了仍在呆等?

回覆:Activehealth 的帖子

唔係唔想俾錢,而係俾錢都要等。我住北區,有D港島機構根本去唔到。因為小朋友遲少少就要返N班,撞哂時間。

引用:唔係唔想俾錢,而係俾錢都要等。我住北區,

原帖由 rainbow_6 於 15-09-16 發表
唔係唔想俾錢,而係俾錢都要等。我住北區,有D港島機構根本去唔到。因為小朋友遲少少就要返N班,撞哂時間。 ...
俾錢唔係間間要等喎 況且返N同做訓練無關係 N會幫小朋友多啲機會同其他人interact 但要針對性改善一定要出去專門既訓練 大把人朝早返N下畫做訓練。過左黃金期 你想train也train唔到𠺢

rainbow_6 發表於 15-9-16 11:23
唔係唔想俾錢,而係俾錢都要等。我住北區,有D港島機構根本去唔到。因為小朋友遲少少就要返N班,撞哂時間。 ...
事在人為

sasasumsum 發表於 15-9-16 12:22
俾錢唔係間間要等喎 況且返N同做訓練無關係 N會幫小朋友多啲機會同其他人interact 但要針對性改善一定要出 ...

回覆:Activehealth 的帖子

終於揾到間做1對1訓練,明天可以上堂。

加油

回覆:rainbow_6 的帖子

邊到上呀?

引用:個人經驗上ABA+可以好快打返好個底。但唔平

原帖由 sky_chan88 於 15-02-05 發表
個人經驗上ABA 可以好快打返好個底。但唔平。
什麼是ABA呀

引用:Quote:原帖由+sky_chan88+於+15-02-05+發表

原帖由 yiyi0401 於 15-09-21 發表
什麼是ABA呀
Applied Behavior Analysis