用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況
樓主: DENNIS201
go

已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

回覆:奀珠 的帖子

我見過有人花生丶粟米都爆燈

引用:我見過有人花生丶粟米都爆燈 +

原帖由 DENNIS201 於 15-05-22 發表
我見過有人花生丶粟米都爆燈
請問Biotek係驗血或大便?

回覆:Destination121 的帖子

驗血,好似D人驗血糖咁,拮手指頭,嘖幾嘀血就得㗎啦!

引用:Quote:原帖由+DENNIS201+於+15-05-22+發表

原帖由 奀珠 於 15-05-22 發表
你仔仔算好,我個仔有好多食物都敏感,最R頭係連橙都唔食得。
我個仔都唔食得橙,西柚同檸檬。

引用:驗大便有結果一如所料腸內有好多病菌惡菌要

原帖由 DENNIS201 於 15-05-22 發表
驗大便有結果
一如所料腸內有好多病菌惡菌
要開始服用殺菌藥,抗生素
是腸道發緊炎的意思嗎?連續吃兩星期抗生素,小朋友會唔會好辛苦啊?等你update.

回覆 girlsc 的帖子

唔只發炎咁簡單
條腸唔夠益菌又有好多衰菌惡菌
搞到消化同免疫出問題
最後影響到個腦
宜家主要戒口,食魚油,殺菌藥同益菌
我都係跟資深既 free_style 咁做
佢教要兩條腿走路
一路戒口一路食補品先有用
只餘排重金屬未做

回覆:已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

咁驗大便係邊度驗及收費多少?
我仔情緒差,去便便唔好
已介口中。

回覆 wypooh 的帖子

我係跟沙田第一城馮醫生驗大便
但收費比較貴
如果跟足食補品殺菌果類要成800元一星期...長期食都幾甘

回覆:DENNIS201 的帖子

第一級=最輕微?

仔仔最新近況:
下星期兩歲,脾氣好差,已經好難好似早幾個月咁安坐同你玩玩具
食左馮醫生開既殺菌同補品兩星期,頭幾日大便超差,爛到水咁,之後幾日慢慢好番d
認知繼續有進步,新教物件好快入腦,佢會明件野叫咩名,例如糖糖,大人指住問佢會講番係乜
大人指住本書既野問佢係乜,佢會答到件物件名「例如動物、水果、交通工具呢d」
有意思既物件單字+動詞起碼可能都有100個,撞到會叫痛
佢會走去你面前講「抱」示意抱,講「覺覺」就自己走上床訓
無聊時成日自數 one two three... twelve, 一二三...十,A 到 Z
聽到歌會跟唱,例如happy birthday,音唔準但知佢唱緊
但唔識溝通,成日扭同喊,好多說話都好似背左或跟人講
例如媽媽講「叫我先」,佢會叫「媽媽」
爸爸講「叫我先」,佢都會講「媽媽」,要講「叫爸爸先」先會叫「爸爸」
佢見到一件想要既野會講果件野既單字/疊字出來,如餅餅、蛋蛋、水水,但唔會對住人講
大人手拎住一件佢好想要既野,例如餅,大人好易引佢跟口水尾逐隻逐隻字講番出黎
教佢跟讀就好易,要佢用語言來溝通真係完全唔識點教
大小二便完全唔知點搞,永遠唔出聲話比人知

咁你覺得馮醫生d藥有冇幫助?

回覆:marcoyuen85 的帖子

得兩星期覺得暫時無乜分別

究竟第一級是否即最輕微?

回覆 Lingyau1221 的帖子

上網查過係分三級
第一級:需要支援
第二級:需要大量支援
第三級:需要非常大量支援

Noted with thx, i think if my son evaulate by Step he is grade one too...

唔清楚大約情況了
有位特殊幼兒導師話我仔唔似自閉症,似自傾多,只不過近年已無左"自傾"呢個字眼
有位言語治療師就話係就係屬ASD,不過算輕微,佢話兩歲有單字只係慢左九個月左右
天水圍楊震評估既姑娘更加話只係似發展遲緩
但宜家個仔兩歲,確確實實只識講單字,脾氣勁差,叫名唔應,有玩車輪,腳尖行,拍面,重覆開關櫃門呢d行為
最奇怪係個仔只要有距離(如一張桌既距離或更遠)係會望人又會同人笑,但抱上手要佢眼望眼就永遠唔得!

引用:回覆+Lingyau1221+的帖子 唔清楚大約情況

原帖由 DENNIS201 於 15-06-16 發表

唔清楚大約情況了
My son 20 months still speak nothing, he is poor in understand instruction too...

回覆:Lingyau1221 的帖子

我仔20個月時又係乜都唔講,比d時間同佢邊玩邊學,20-24 月會進步好大

仔仔最新近況:
兩歲一個月,近日第一次帶仔仔離開屋企,去澳門過左兩晚,坐船坐車住酒店都無怕陌生問題,比預期順利
繼續一星期一堂上門特殊幼兒導師、上門言語治療及天水圍每星期一堂課程
仔仔集中力同脾氣好差,安坐做訓練非常困難,言語治療一小時基本上只得十分鐘有用,其餘時間大喊居多
導師話仔仔感統有問題,成日「嗚低下巴貼頸咁行」,行路動作不自然,左右手fingfing,亦有間中尖叫,自轉等行為
會認出同講到「爺爺、麻麻」,連好少見既叔叔走入房都會講到「叔叔」,但衰在唔會對住人講
言語方面,想要果件野時會講到「我要iPhone,我要iPad,我要餅餅,我要啫喱」呢d短句
但好多情況好似背左,例如企係門欄邊會同空氣講「開門」,同佢玩時捉住佢會講「放開」
見到爸爸渣車拍八達通會自己講「嘟」,見到電視d人飲啤酒又會講「Goodgood」
其餘大部分時間BB話,成日自數字母同數字,間中唱「花逝之時」四隻字-_-
持續戒口及食補品,成效未有大突破

仔仔最新近況:
8月初獲社工通知有I位可讀(屋村幼兒班),已到校見校長及I位老師,9月1日開始番全日,希望適應到
天水圍自幼成長列車密集班抽中左仔仔,逢星期二四上堂,大約10月開始
開始極痴父母,行街或做訓練時唔見左其中一個會大叫「媽媽/爸爸」,可以叫足一堂
言語治療師話仔仔做訓練時脾氣較差,專注力弱,模仿力弱,未有輪流互動觀念,口部敏感
幾日前開始訓練大小便,用iPad利誘,結果成功引到佢自己走去potty小便,之後就會叫iPad,大便未得
多左短句同詞語如「著鞋、枕頭、檸檬茶、Apple Juice、開電視」但發音差,大多情況只有父母先聽得明
上左一堂感統試玩,肯乖乖同導師玩執波、板車等遊戲,導師講左好多理論同例子,話仔仔唔似自閉症,但明顯有感統問題,之後會上一星期一堂感統課