用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況
樓主: DENNIS201
go

已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

個仔終於識自己拿起個足球講「波」了...
雖然唔係用黎溝通但起碼肯開口
其餘大量外星話加無意識的「爸」「媽」「餅」

回覆:DENNIS201 的帖子

天水圍自幼成長列車,循道衛理楊震。

爸爸或媽媽有無一位會全職揍?有的話可以學RDI (relationship development intervention program) www.rdiconnect.org

anan3388 發表於 15-3-2 22:32
天水圍自幼成長列車,循道衛理楊震。

爸爸或媽媽有無一位會全職揍?有的話可以學RDI (relationship develop ...
個網址去唔到

引用:Quote:anan3388+發表於+15-3-2+22:32+天水

原帖由 DENNIS201 於 15-03-02 發表
個網址去唔到
sorry 呢個先啱
www.rdiconnect.com

英文網來...唔多睇得掂

引用:英文網來...唔多睇得掂

原帖由 DENNIS201 於 15-03-03 發表
英文網來...唔多睇得掂
可看協康的簡單介紹

http://slp.heephong.org/cht/interpersonal-development-intervention

仔仔近況:
近兩個月主要番單對單幼兒同上門訓練
亦買左好多玩具同訓練用品每日在家中訓練
現在想要某一件野時會手指指加叫「比」
想玩手中未開啟的玩具會走向父母講「搣」<--音:meet,開的意思
會認及讀出約20個字母,但父母叫拎其中一個字母時不會配合
會玩好多玩具例如分顏色LEGO入同色籃,手爪拼圖可以輕鬆配對
但無聊時多左擰頭、自言自語BB話、尖叫、用頭撞人等古怪行為
脾氣時好時壞,開始挑食例如肉

你仔仔真係進步左好多呀
我個仔都係差不多 而且脾氣好像差左 頭痛!
大家努力啦

仔仔最新近況:
繼續番單對單幼兒同上門訓練,操作同學野算快,好多玩具已玩到好熟
對住動物圖卡
見到豬卡會扮豬叫
見到貓卡會讀CAT...
見到狗會叫汪汪..
近星期開始自言先語用廣東話讀「一二三四五..八..十」無左六七九
亦有時會念ABC
成日用手指指向想要既目標加叫「比」
有乜想要都係咁叫,似乎當左呢個動作係萬能
言語上無乜進展
多左尖叫
下星期開始一星期兩日上STEP單對單密集希望加快進步

引用:+本帖最後由+DENNIS201+於+15-4-11+19:27+

原帖由 DENNIS201 於 15-01-28 發表

小兒2013年6月中早產出世(34週)
我BB13年8月出世,情況跟你BB非常相似,想問做評估係邊度做?等咗幾耐?因我BB打歲半針時才發現有自閉傾向。而家先剛剛開始係呢方面study。另上門訓練貴嗎?可以係邊度揾到上門訓練?謝謝!

引用:Quote:原帖由+DENNIS201+於+15-01-28+發表

原帖由 manchg 於 15-04-11 發表
我BB13年8月出世,情況跟你BB非常相似,想問做評估係邊度做?等咗幾耐?因我BB打歲半針時才發現有自閉傾向 ...

評估在 STEP 做,一般等一兩星期會有位評估,好多機構都有上門幼兒導師,要周圍問問。

回覆:已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

我想問咩係S 位同I位?

仔仔最新近況:
上左STEP單對單密集五六堂左右,效果及進度一般,暫時停左無再上
去左沙田睇馮醫生仲傾左大半小時,佢好熟自閉、過度活躍、專注力失調、戒口、重金屬、補品呢類野,先驗大便,下星期會有結果
近期認知進步左,亦多左單字同少量雙字,但以英文居多
部份形狀、顏色識分識讀單音、例如識「blue、purple、pink、yellow、oval、circle」,但有d形狀或顏色無興趣就從來唔講
問佢花係邊,佢會走去指住講「花」,打開書叫佢搵出「動物、水果、車、形狀等」都會
見到麥當勞薯條會講「麥」或「薯」、見到蘋果會讀「apple」、見到橙會讀「柯柱」仲有好多字例如「餅、魚、提子、iPad」等
認到幾隻中文字:口、車、火、水、手,但發音唔準例如讀「口」會讀左「嘔」
無聊時或興奮時仍會講好多BB話,甚至拎起電話講BB話
口頭叫佢掉垃圾、開門、抹手、開燈開電視通通都會,但叫佢除鞋除衫等未得
大小二便仍未識表達,痾完都唔會有表示
出街拖住行會好麻煩,會周圍走同向後走,行路肢體動作好差,邊跑邊雙手亂fing
去餐廳會自己安靜用匙食飯、唔食菜會挑走,飽後會拍肚叫飽
溝通差,例如佢講「BYE」時會揮手同向空氣講「BYE」,未識向人表示,未識叫爸爸、媽媽、爺爺、麻麻但好痴人玩

引用:仔仔最新近況:上左STEP單對單密集五六堂左

原帖由 DENNIS201 於 15-05-12 發表
仔仔最新近況:
上左STEP單對單密集五六堂左右,效果及進度一般,暫時停左無再上
去左沙田睇馮醫生仲傾左大 ...
同我個仔的現狀真係90%一模一樣。我返咗step單對單兩個多月了,下個星期開始返小組。覺得step的姑娘都唔錯,不過我沒試過其它機構,無得比較。

DENNIS201 發表於 15-5-12 02:36
仔仔最新近況:
請問"沙田馮醫生"係咪普通兒科醫生?

回覆 girlsc 的帖子

我番元朗STEP番左五堂左右佢叫我轉小組
但我覺得佢地元朗centre間野太細兼唔夠人手,無感統導師,幼兒導師亦不足
所以暫時唔番住等其他機構
你小朋友90%似?點似法?上堂幫助大嗎?

回覆 happy_floren 的帖子

yes 普通兒科

你講個D行為我個仔大部分都有。

引用:仔仔最新近況:上左STEP單對單密集五六堂左

原帖由 DENNIS201 於 15-05-12 發表
仔仔最新近況:
馮醫生好孰自閉,因為佢有做呢門生意。你上網search下佢d評語,多數批評。

回覆 funghon 的帖子

同佢傾自閉既野佢可以好似教書咁同你講好多...連出面排晒隊睇症都唔多理...