用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果spcc收左,Hys又有第二次見應點選擇
樓主: 阿淇仔
go

如果spcc收左,Hys又有第二次見應點選擇   [複製鏈接]

回覆 ha8mo 的帖子

SMC knocking door ? Not easy at all.  
心情開朗

金鈴 發表於 15-1-27 12:28
個人認為如果HYS是神級學校,SPCC便是殿堂級學校。不過一間在九龍,一間在港島。車程也是考慮之因素。

...

I will rank SPCC 1st     DGS 2nd    then HYS.  
As SPCC with IBDP offer which with alternative as single DSE.
Mixed-gender education offer all round education as well as better communication in the society.

心情開朗

location is my first choice. how about your daughtet's choice?

like_travel  咁DGS 最方便啦~  發表於 15-1-27 17:21

sheepmydear 發表於 15-1-27 17:15
location is my first choice. how about your daughtet's choice?
樓主咁形容個囡, 相信都係喜歡男女校, SPCC

係我就會建議個囡囡去一間前境最好既學校~ 學生學術成就,學生平均成績……再看遠些, 將來人脈, 圈子等等……

如果SPCC收左,HY又有第二次見。。。。。

其實有第二次見,又未必代表收吖~~見者,所以無乜點吖,喺呢個階段無野需要選擇吖~~簽番SPCC,然後睇下HY收唔收囉。

wonglily  同意  發表於 15-1-29 10:42

回覆 阿淇仔 的帖子

香港有幾大呀?當你住丅KW, 過條馬路返到HY。 去金鐘都係幾個巴士站,再轉車都係幾個站。再唔係行香港公園上去都係十幾分鐘(心肺功能一定好)。
你有HY 2nd in 即是不是原校小學生,咪又係要適應。
個女第時拖個男總好過拖個女。

vckchoy 發表於 15-1-27 17:47
回覆 阿淇仔 的帖子

香港有幾大呀?當你住丅KW, 過條馬路返到HY。 去金鐘都係幾個巴士站,再轉車都係幾個站 ...
好絕呀您  一句到尾,一針見血

vckchoy  過獎。  發表於 15-1-27 18:09

引用:+本帖最後由+trumpetabc+於+15-1-27+15:52+

原帖由 trumpetabc 於 15-01-27 發表
梗係SPCC, 見過只有華仁,DGS, 去考SPCC, 無見過SPCC 去考 華仁同DGS

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

如果有咁好條件,當然註冊左SPCC,HY或DGS又成功Second IN,就直講SPCC收左有scholarship ,問下會否有更好OFFER,再考慮讀邊間都未遲,一鳥在手先,大把時間諗。

like_travel  DGS Principal Mrs Lau 第一句就   發表於 15-1-28 09:09

spcc!!(武林至尊)

無敵是最寂寞,最是痛苦!

ABC-DAD 發表於 15-1-28 00:03
如果有咁好條件,當然註冊左SPCC,HY或DGS又成功Second IN,就直講SPCC收左有scholarship ,問下會否有更好 ...
咁唔去SPCC,亦都無壞,俾其他同學讀都好嘅。

karenlyk    發表於 15-2-17 16:17
happy+    發表於 15-1-29 14:36
like_travel    發表於 15-1-28 09:10

講學校同學生配合得好唔好啫,其他津校都有讀書同體藝都好優秀好全面嘅同學。

MacMa  Fair comment  發表於 15-2-13 09:45

ABC-DAD 發表於 15-1-28 00:16
咁唔去SPCC,亦都無壞,俾其他同學讀都好嘅。
點解自己唔讀,要俾其他同學讀?

wonglily    發表於 15-1-28 20:54
like_travel  因為樓主15 / 16 ar ma   發表於 15-1-28 09:10

呢個問似係等樓主有決定,你再問下佢,人好多時做事同問問題都係無得解嘅

ABC-DAD 發表於 15-1-28 00:50
呢個問似係等樓主有決定,你再問下佢,人好多時做事同問問題都係無得解嘅 ...

除非maryknoll.

Yanamami  SMCC会唔会劲过MCS?  發表於 15-1-28 07:51

ABC-DAD 發表於 15-1-28 00:03
如果有咁好條件,當然註冊左SPCC,HY或DGS又成功Second IN,就直講SPCC收左有scholarship ,問下會否有更好 ...
其實DGS second in 見校長Mrs Lau 時, 通常尊貴既劉校長第一, 二句就問: "您有直資offer 未 " ? 當您答左有spcc offer時, 佢甚至會問, 咁我收您讀唔讀先?  
不過現在dgs 提早出offer, 情況又唔同左嘞

MASAYA    發表於 15-2-10 18:34

Yanamami  ===> SMCC会唔会劲过MCS?

SMCC 學術水評應該高於MCS, MCS 出國升學又多一些.....

回覆 K.K.K. 的帖子

好多MCS 小學生都apply DGS / SPCC

引用:Quote:ABC-DAD+發表於+15-1-28+00:03+如果

原帖由 like_travel 於 15-01-28 發表
其實DGS second in 見校長Mrs Lau 時, 通常尊貴既劉校長第一, 二句就問: "您有直資offer 未 " ? 當您答左有 ...
但我朋友個女答咗呢條問題,DGS冇收,她是全級第一,SPCC收咗。DGS收生好功能性,佢唔係一定收成績最好那個,佢會睇吓佢d樂團、運動員欠那種人。相對SPCC就會收晒勁小學的全級第一,目標清晰。

like_travel  梗唔會一定收啦,但佢一定會咁問   發表於 15-1-28 14:43
‹ 上一主題|下一主題