用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校生悲歌 10個有9個焦慮症
樓主: lauwingtai
go

名校生悲歌 10個有9個焦慮症 [複製鏈接]

引用:10個有9個可能誇張了,但聽落都心痛 +

原帖由 poonseelai 於 15-01-27 發表
10個有9個可能誇張了,但聽落都心痛
可能係誇張了,但事實都唔差好多。
我早排同以前中學老師食飯,佢而家仲做緊。間中學係band one 英文中學,但唔係名校。佢話而家學校有好多學生有情緒病要食藥,數字年年增加。佢地成日建議家長唔好迫到仔囡日日都冇時間放鬆,但俾家長鬧返轉頭。我聽到都覺得驚。
大家唔好以為身邊冇呢類人,只不過係大家唔會周圍同人講自己食緊精神病藥。

名校只是一向只識教有能力的學生,對於能力較弱的就要等家長救他。朋友曾說就算在名校考第尾或最底個班,家長也很光榮,最少對得住祖先。

引用:名校只是一向只識教有能力的學生,對於能力

回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

真係喺快餐店見過穿著校服的初小生,媽媽用計時方式做功課,限時要做完,歎為觀止,做得要快,字體要靚,答案要啱!嘩原來已經玩得咁大!

MrBeast  唔係可能做唔完,體諒下   發表於 15-1-29 10:48

其實得出既結論係唔係: 遠離名校, 踢走焦慮!

相信家長們都好矛盾, 眼見各名小或名幼都學得深教得深,自然會覺得在其他小學讀的會不會將來想追都追不到.   在我會考那個年代, 有親朋戚友說她女考"full cert", 我們真的不知是什麼意思.   後來知道是所有科目合格.    坦白講, 我們班同學會想拿幾多"a", "b" or "c".    真的無用合格作為目標.

引用:名校只是一向只識教有能力的學生,對於能力

原帖由 grandmalolo 於 15-01-29 發表
名校只是一向只識教有能力的學生,對於能力較弱的就要等家長救他。朋友曾說就算在名校考第尾或最底個班,家 ...
我覺得在名校考第尾那班,不是家長也覺光榮,而是爛船也有三分釘,將來小朋友出來工作你便會明白,至少我本人是

十个有九个焦慮~~経济曰報而家d報导真係誇过方向同生果報。唔好賴哂学校,讀得名校,基本上家長甚至学生本人都有極高要求同期望(除左学校教深与同学间競爭呢d元素外),係主要压力來源,学楼上話斎,band2 band3以full cert為目標,名校生以三大或更名大為目標,压力指数已唔同。

引用:Quote:原帖由+grandmalolo+於+15-01-29+發

在名校裏,除了部份比較囂張外,大部份都是普通人,家庭比較重視小朋友,所以會比較少過份的男女關係問題、童黨問題,甚至黑社會或毒品問題。相信家長們最低期望都是希望小孩不會學壞。
‹ 上一主題|下一主題