用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校生悲歌 10個有9個焦慮症
樓主: lauwingtai
go

名校生悲歌 10個有9個焦慮症

我深信成功需苦幹, 但我希望教學方向可以多思考既方式去教育小朋友另加恰當既抄寫去取代過份既背誦同過份既抄寫式功課.

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-01-27+發表

引用:Quote:原帖由+MMVV+於+15-01-27+發表人地心

原帖由 naughtybj 於 15-01-27 發表
焦慮診?焦慮症??我相信你冷靜d先,deep breath... imagine you are sitting at the beach... warm sunli ...
我當然很冷靜,以事論事,這只不過-篇普通文章但你連出三個post, 冷靜可能是你吧!

焦慮症的成因, 其實好多時都不在於學校, 而係在於家長要求.
學校谷, 但家長要求唔高, 小朋友即使中下游都未必有壓力; 學校唔谷, 但家長要求高 (如測驗得98分, 已經係全級最高, 都要問點解只係得98分個D家長), 咁考第一個嗰都想死啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實我都相信PLAY HARD WORK HARD, 不過現今既學生係連玩既時間都無, 運動又唔夠, 家長又比學校迫, 學校又比家長迫, 大家都互相影響情緒.  我真心希望比返D小朋友有運動, 玩, 或者是HEA的時間, 其實有HEA既時間都幾重要.  有時真係想抽身, 放過個小朋友, 但在這個局面, 我地家長真的可抽身唔理咩?  只有盡量唔做到2極端  

hkpapa852 發表於 15-1-27 12:22
焦慮症的成因, 其實好多時都不在於學校, 而係在於家長要求.
學校谷, 但家長要求唔高, 小朋友即使中下游都未 ...
e加沒法時期,9x分都是中游,d家長點可能唔焦慮ar

hkpapa852  我講明係全級最高啦!  發表於 15-1-27 12:57

carynmama 發表於 15-1-27 11:39
佢唔想讀點迫都讀唔到。而家小朋友唔輸得,給自己好大壓力
係父母唔輸得至真...

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-1-27+12:28+

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-01-27+發表

naughtybj 發表於 15-1-27 13:08
老實說,我讀過名校,全港頭五名(坊間排名);同時考過第一。壓力真的是沒有的,當你處於這個位置,你一心 ...
所以你未必會明嗰種教極唔識、講極唔明、盡左力都唔得嘅感覺

bobbob  好明顯  發表於 15-1-27 13:43

naughtybj 發表於 15-1-27 13:08
老實說,我讀過名校,全港頭五名(坊間排名);同時考過第一。壓力真的是沒有的,當你處於這個位置,你一心 ...
敢問一聲, 自從考第一之後, 你父母有冇覺得考第一係理所當然?
黙書測驗100分都係理所當然?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-01-27+發表雖

原帖由 MMVV 於 15-01-27 發表
對呀,問題跟本在香港的的確確存在,標題亦不覺有問題,是惯常用語標題,唔明前面d家長咁反感,有個仲話不 ...
不知所謂是指標題,難道你認為標題正確,冇誤導?

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-27+13:08+老

原帖由 hkpapa852 於 15-01-27 發表
敢問一聲, 自從考第一之後, 你父母有冇覺得考第一係理所當然?
黙書測驗100分都係理所當然?
...
你說得对,我覺得考第2是最舒服的,升一级固然开心,跌一级又冇乜所謂,反正仍是三甲之內,但第1名卻有跌冇升,人人追住你,真是幾大壓力的

longlokma 發表於 15-1-27 13:53
你說得对,我覺得考第2是最舒服的,升一级固然开心,跌一级又冇乜所謂,反正仍是三甲之內,但第1名卻有跌冇 ...
我覺得何必一定要三甲呢, 頭5, 甚至頭10名已足夠了.
凡事不一定要最好, 而且出嚟工作, 風芒過露絶非好事, 國內最興"棒打出頭鳥", 恐怕孩子大了香港都會有呢D文化

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-27+13:53+你

原帖由 hkpapa852 於 15-01-27 發表
我覺得何必一定要三甲呢, 頭5, 甚至頭10名已足夠了.
凡事不一定要最好, 而且出嚟工作, 風芒過露絶非好事,  ...
嗯,好難答…………只可說視乎實際情況,成績或名次的滿意度要根據孩子能力、朋輩能力及家校背景去厘定

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-01-27+發表

原帖由 naughtybj 於 15-01-27 發表

咁你係神级嘛,當然壓力當碎料,但香港好多小朋友隨時朝6晚9好辛苦,同你级數吾同。

回覆 hkpapa852 的帖子

名次究竟要keep住頭三定頭十?好應該睇下讀緊邊間學校,大班定小班而定。

回覆 naughtybj 的帖子

我自己只是港大畢業,朋友不少是Ivy League, or Oxbridge, 小朋友讀名校的不少,讀得輕鬆的大有人在,讀得辛苦的亦為數不少。我自己小朋友讀普通band 1, 位於中游,算是幾輕鬆學習。我認為不同小朋友有不同學習方法。我女女用講故事方法去學習效果最好,出街玩帶理功課薄,飲茶點心未到前做功課,玩完坐係會所計數同學grammer 記憶最好,用筆寫下英文生字,講個笑話佢可以好快記熟英文生字,返而坐定係書抬成日都讀唔完一課。
我想講,每個小朋友的個案都不一樣,太概括去講名校一定係過份催谷,band 1 小朋友大部有焦慮症,其實是門外漢的睇法。競爭從來都無法避免,你要幫小朋友正面去面對競爭和壓力,而且幫佢用有效的方法學習。成績並非最重要,但正向思考非常重要。

MrBeast    發表於 15-1-27 14:57
gsrover  agree  發表於 15-1-27 14:42
Soundervolt  Agree  發表於 15-1-27 14:34

引用:回覆+naughtybj+的帖子 我自己只是港大畢

原帖由 a69mama 於 15-01-27 發表
回覆 naughtybj 的帖子

我自己只是港大畢業,朋友不少是Ivy League, or Oxbridge, 小朋友讀名校的不少,讀 ...
「要幫小朋友正面去面對競爭和壓力,而且幫佢用有效的方法學習。」

MMVV 發表於 15-1-27 12:00
人地心理學家話十個入求診個案小童當中有九個係焦慮診,只係想帶訊息u大家有乜問題呀?

...
唔洗咁大反應, 小朋友去睇醫生, 當然有問題先去睇啦. 仲要睇心理醫生, 唔通傷風感冒去睇心理醫生咩. 佢指十個有九個真係唔出奇.
我同意依家讀書壓力係大, 但唔代表以前概人讀書壓力小架喎. 簡單 D 講, 你阿爸果個年代, 可能只係小學畢業, 到你果間巳經一定要中學或大學畢業, 唔通你又會講你果時壓力爆哂煲咩?

每個年代都有佢難概地方, 唔好只用簡單概一面現在同以前比較. 就話壓力大左.