用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 出國參加比賽對升中有幫助嗎?
go

出國參加比賽對升中有幫助嗎? [複製鏈接]

本人兒子五年級, 考慮三月跟球會到西班牙參加足球比賽, 請問曾出國參加此類比賽, 對升中有幫助嗎?

王家爸爸  投資大,回報小。  發表於 15-1-27 11:00
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

mok20472012 發表於 15-1-27 02:29
本人兒子五年級, 考慮三月跟球會到西班牙參加足球比賽, 請問曾出國參加此類比賽, 對升中有幫助嗎? ...
我囡今年 P.6, 係開學第一個星期去左馬來西亞參加跆拳道國際賽.

點解我會去??

因為係岩岩開學課業唔趕, 只係請左一日正常上課日子既假, 所以我先決定去.

原本今年二月同樣有海外賽, 聽完我已經話唔會去, 呈三在即點都會為考試做好準備先.

我囡教練噚日通知有場亞洲賽要選材, 佢都好想參加, 但睇完訓練時間佢即刻話係專科補習既時間黎, 加上訓練到太夜, 佢怕無精神上堂, 證明佢都知呈三不能失手, 會影響到大抽獎時 banding.

係另一個帖你既回覆, 我諗你叫仔仔專心考好呈一先, 若果佢係本地賽事有個人獎項成績既, 唔急於係呈一前去參加國際賽, 留返升 P.6 時既暑假再有先參加啦.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

如果有得獎就會有幫助, 但如果成績差就幫唔到,
所以我會讀書第一, 比賽第二.

sum-yan    發表於 15-1-27 11:37

多謝大家的意見, 我會認真考慮!!
的確成績重要, 加上佢12月時已曾到過沖繩比賽, 好像不需急於一時再去!!

王家爸爸  投資大,回報小。  發表於 11 小時前

王國會長

mok20472012 發表於 15-1-27 02:29
本人兒子五年級, 考慮三月跟球會到西班牙參加足球比賽, 請問曾出國參加此類比賽, 對升中有幫助嗎? ...

不贊成跟升中有否幫助掛鈎. 不管有冇幫助, 如時間許可出去見識下始終係好事.
小五在三月應未好忙, 小六就唔好啦, 又要呈分, 又要自行面試冇時間.

回覆 mok20472012 的帖子

[size=15.1999998092651px]贊成, DBS likes this game. They considered overseas competition.

kachunpapa    發表於 15-1-30 10:14

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

但好多中學面試時都要求帶同小五上,下學期成績表, 反而小六只需要上學期, 那不是五年級較為重要嗎?

最好每次都做好準備!
‹ 上一主題|下一主題