用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網多左2間,求高人指教
樓主: ganggang
go

35網多左2間,求高人指教   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-1-29 11:40

啱啱搵到, 同鄉會方樹泉升中資料:
http://www.tkfsc-school.edu.hk/i ... port_1418870515.pdf
P.20, 20人 ...

因應某家長意見,現將本人之前部份言論修改如下(綠字):

聖公會聖提摩太小學:

網頁無升中資料,週年報告(在第十二頁)得個 pie chart 咁大把。
(第一志願69%,第二志願27%,第三志願4%)

http://www.stps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1546&mode=published&nocache1422512074&lang=zh

葛量洪校友會黃埔學校

我在學校網頁的首頁上找不到進入升中派位資料的連結,而學校週
年報告均無升中資料,圖都慳番。迷,迷迷,迷迷迷!

http://www.gcewps.edu.hk/public/SchoolPlan%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E7%99%BC%E5%B1%95%E8%A8%88%E5%8A%83%E5%8F%8A%E5%A0%B1%E5%91%8A/2013-14%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%91%8A%20.pdf

寧入果欄,不入黑洞!

**********************************************************************************************

比比媽咪 發表於 15-2-12 07:39

本人犬兒就讀男校,不在35網。純粹路過,發覺有人散佈不負責言論,希望這位「高人」做野仔細一點,負責一 ...

哈哈,咁既link你都「搵」到,我就無本事在官網找到啦。咁
我將我之前的言論修正為:

http://www.gcewps.edu.hk/parents/

「我在學校網頁的首頁上找不到進入升中派位資料的連結,而學校
週年報告均無升中資料,圖都慳番。迷,迷迷,迷迷迷!」

唔知閣下滿意未?唔滿意仲可以再改架!

原來首三志願有86%咁多,真係失覺哂,勁呀!   

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-1-29 14:55
聖公會聖提摩太小學:

網頁無升中資料,週年報告(在第十二頁)得個 pie chart 咁大把。
咁係咪:

乙一: 5選一
乙二: 方樹泉/廣東道官立
乙三: 方樹泉/廣東道官立
乙四: 35網孖寶?

咁樣最差應該乙二收工, 因為我估至少7成35網既家長都不願被外派

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-29 14:59

咁係咪:

乙一: 5選一
乙二: 方樹泉/廣東道官立
乙三: 方樹泉/廣東道官立
乙四: 35網孖寶?

咁樣最差應該乙二收工, 因為我估至少7成35網既家長都不願被外派

個人認為除天神、奉基同紅馬會有變數外,千禧同黃宣放乙一都大致穩陣。至於聖提其實就
係焗放乙二,因為放定唔放都好大機會在果欄見,咁唔想外派的就只能一搏。。。除非方樹
泉/廣官中有一間明顯的優勢,咁至值得用某專家成日講的「搏奕法」,將佢移前一格!

奥脫福 發表於 15-1-29 15:24
個人認為除天神、奉基同紅馬會有變數外,千禧同黃宣放乙一都大致穩陣。至於聖提其實就
係焗放乙二,因為 ...

反而我覺得奉基乙一會穏陣.

千禧好似一向受歡迎D, 加上奉基今年超收多, 變到得番好少位, 大家更覺危險, 唔想搏, 所以用「搏奕」角度嚟睇, 奉基乙一會安全..... 當然, 又係斷估無辛苦

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 15-1-29 15:24
係焗放乙二,因為 ...

其實唔洗驚跨區既,港鐵觀塘線延線工程正進行得如火如荼,2016/17年通車後,由35網黃埔站搭兩個站就到油麻地站,去方樹泉讀都好近,交通方面絕對唔係問題。

油麻地站行去方樹泉都唔算近。我細個住咸美頓街,行去油天返學都幾係
野;至於廣官,佐敦站行去亦唔野少。

se6b03 發表於 15-1-29 15:36
其實唔洗驚跨區既,港鐵觀塘線延線工程正進行得如火如荼,2016/17年通車後,由35網黃埔站搭兩個站就到油麻 ...
其實大家唔係驚跨區, 只係唔想入跨區唔知係乜水平既學校.

如果個兩間係油天, 循道, 35網家長開香檳添啦!

hkpapa852 發表於 15-1-29 16:18

其實大家唔係驚跨區, 只係唔想入跨區唔知係乜水平既學校.

如果個兩間係油天, 循道, 35網家長開香檳添啦!

如果教育局將46惜俾48的一套放入35,我驚下一年呢區的小一生會多幾倍!

hkpapa852    發表於 15-1-29 16:24

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+15-1-29+14:56+編輯

原帖由 奥脫福 於 15-01-29 發表
葛亮洪學校裡面有貼升中資料架,早二年佢收大抽獎Form 有睇過下,好嚇人架

引用:油麻地站行去方樹泉都唔算近。我細個住咸美

原帖由 奥脫福 於 15-01-29 發表
油麻地站行去方樹泉都唔算近。我細個住咸美頓街,行去油天返學都幾係
野;至於廣官,佐敦站行去亦唔野少。 ...
搭6号,6号A van 仔好方便

引用:回覆+hugub+的帖子 我聽朋友+說+他們小六+

原帖由 TOLAM 於 15-01-29 發表
回覆 hugub 的帖子

我聽朋友 說 他們小六 每班有 4個留級位 合共:8位.
真係未聽過小六都要留

回覆:35網多左2間,求高人指教

想問下甲一填協恩
乙一填:天神,紅馬,宣小
本人是35網,因自行入吾到協恩,明知協恩無行,但甲一想博多一次協恩!
另一心儀天神,乙一填天神啱嗎?謝各位

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-1-29+15:29+

原帖由 hkpapa852 於 15-01-29 發表
奉基今年首輪超收十幾個,只余下36個位比統一派位,而千禧有50個位比統一派位,如果兩間實力圴等,咁你覺得邊間難中啲?

引用:回覆+hugub+的帖子 我聽朋友+說+他們小六+

嗰8個表面上係留班的位,其實好大機會係留比收插班生的!

bbbluemak 發表於 15-1-30 00:31

想問下甲一填協恩
乙一填:天神,紅馬,宣小
本人是35網,因自行入吾到協恩,明知協恩無行,但甲一想博多一 ...

協恩在甲部的位應比天神多一個(四個對三個),如果兩者放在甲一的人數
相若,無疑中協恩的機會多33%。

天神、紅馬、宣小只能在乙一度三選一,乙二、三放佢地落去就。。。恐怕
要果欄見喇。

TOLAM 發表於 15-1-29 11:40

一條龍小學好似小六無得留班, 而且小學好似只可留班一次喎?

睇下教育局呢份"一條龍微調安排", 教育局好似話2020-2022年度先開始一條龍小學小六既留班機制喎!

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/TT%20Circular_c_App%203.pdf

引用:回覆+jy0022+的帖子 原來係咁,+但係其實+

回覆 jy0022 的帖子

原來係咁, 但係其實 教局都好有問題...
其實都唔係教育局的政策問題,你睇番聖提每年各級別的分班人數,去到三年級以上的人數會越黎越少,到六年級可能得番兩至三班,所以每年空出的班房就可小一收多啲,你睇番今年六年級得三班,即係佢地升左小一之後得三個班房剩番,所以我估今年小一只可收三班囉!!

以上純粹推測咋!!

TOLAM   明白啊! 應該就是這樣.   發表於 15-1-30 12:02

回覆 hkpapa852 的帖子

我也不知道, 只是聽朋友說.

我也覺得這個安排太誇張.

引用:Quote:bbbluemak+發表於+15-1-30+00:31+想

原帖由 奥脫福 於 15-01-30 發表
協恩在甲部的位應比天神多一個(四個對三個),如果兩者放在甲一的人數
相若,無疑中協恩的機會多33% ...
這句果欄見,笑死我了

奥脫福 發表於 15-1-30 11:09
相若,無疑中協恩的機會多33% ...
數唔可以咁簡單計,St Mary呢6個字母加上一條龍呢3個字,再加上協中係直資呢D因素,中協恩的機會比天神多50%也不出其,即0.0002%同0.0003%的分別 (<- 比喻咋)

hkpapa852  不協恩係有班die hard粉絲   發表於 15-1-30 12:54
‹ 上一主題|下一主題