用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院中學,你地覺得好嗎?
go

港大同學會書院中學,你地覺得好嗎?

對此校無物認識,請比意見。

回覆:LingLongMami 的帖子

是否此校無物媽咪識?可否賜教。

回覆:LingLongMami 的帖子

唔好意思!我想問你係咪收到2nd in 通知呀?

醒目開學勳章 王國長老

我知有人己收second in通知 (尋日收call)

回覆:Charlotte_mom 的帖子

oh! 可能已冇機會了!謝謝回覆

醒目開學勳章 王國長老

唔知你手上有咩資料? 如果已去面試, 應該有做基本研究, anyway...

實際d, JUPAS offer先
2014 (第一屇有小學上畢業生)
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2013-14/jupas_offer_results%202014_website_201408181447.pdf
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2012-13/Pop_up/JUPAS_Offer_2013.pdf
2012 (第一屇有畢業生)
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/JUPAS_Summary.pdf

DSE
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2013-14/pop_up/HKUGA_College_HKDSE_2014.htm

http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2012-13/Pop_up/HKDSE_Result%20_2013.html

http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/HKDSE.pdf

醒目開學勳章 王國長老

其他方面
有龍小, 每年約110個位會俾自己小學(約每年1X個會升去其他學校), 聽講今年S1開左6班(之前係5班), 黎緊開5班定6班我都唔清楚
校風同小學相似, 唔行高壓, 教法較活動, 校風相比傳統學校亦會較開放:
例:學生會攪慈善籌款校長會出黎剃頭
學生唔交功課學校取扣分制, 即你可以遲交會扣分, 除非好離譜地持續唔交否則好少會聯絡家長, 對學生信任同要求自律都比較高
如果家長鐘意"詩禮傳家"式咁港同未必係你杯茶

學習雖然活動, 不過唔hea, 我女s2s3都係一開學已經一星期幾科quiz, 之後都keep住做project, quiz, unit test, 功課, 年頭忙到年尾, 不過同時由於學校多野玩: house野, 班野, 校際野, 我女玩跳舞, house聯絡, 課室decoration, 比賽, 加加埋埋總之一年忙到晚, 因為用project approach所以都成日有同學上黎做project, 佢忙得開心就好

s4選科幾自由, 無套餐, 自由配搭, 學校盡量滿足學生要求亦無要求咩成績或選拔 (會俾意見lor), 夠十人就開班

醒目開學勳章 王國長老

DW24B 發表於 15-1-22 09:36
oh! 可能已冇機會了!謝謝回覆
未必呀, 會分批架嘛, 繼續加油!

舊年去過入學講座和參觀,感覺學校的硬件配套好,學生的英文和普通話能力都很好。

我今年去過,副校好似開5班咋。其實本人和先生也非常喜歡此校,連女女也很喜歡。其實距離我家很遠,但假若有幸入到此校,付出也是值得。

但願如此!多謝鼓勵

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Hi, Charlotte_mom

I really appreciate that this school "對學生信任同要求自律都比較高".   Can you please share more about this ? How the school can train students to be self-discipline under a more free atmosphere comparatively with other "traditional" schools.  Thanks.
天助自助者,  別再怨天尤人

醒目開學勳章 王國長老

咁講, 港小同港中一樣, 唔係靠高壓去管學生

做得到, 老師會欣賞

做得唔好, 老師會搵出原因o係邊度, 有咩一齊解決, 唔係用鬧, 唔係記缺點, 有時知學生有d, 唔過份的話都唔會介入, 十幾歲啦, 好多野自己知道應唔應該, 傾下計, 佢自己識唸, 例如有男生頭髮長, 老師會話短d靚仔d整齊d, instead of記缺點lor

交功課一樣, 俾左deadline, 學生唔交, ok, 遲交一樣收, 扣分之嘛, 呢個係合理consequence, 唔係寫手冊見家長, 學習追唔上, 歡迎放學後去搵老師, 老師隨時standby, 又係果句, 唔會要人叫lor

簡單一句, 教仔係靠"化", 唔係靠"惡", 咩人付出左咩心機, 哦你為咩, 十幾歲點會唔知?

如果是5班,招除約110港小的,請問大約收多少外來生呢?

醒目開學勳章 王國長老

http://www2.hkugac.edu.hk/en_us/notice/faq.html
Q2: How many S1 students will be accepted for the 2015-2016 school year? How many places are open to public application, after deducting those reserved for HKUGA Primary School graduates?
A: The school will operate 5 Secondary 1 classes, providing 160 places. In 2015-2016, there will be 40 to 50 places open to public application after deducting those reserved for HKUGA Primary School graduates.

Charlotte_mom 發表於 15-1-22 09:57
未必呀, 會分批架嘛, 繼續加油!
分批意思係今次冇份可能等下批唔讀可補上?

醒目開學勳章 王國長老

以我留意港同收生習慣(近幾年), 都係first in後會好快call想收的學生, 好快in完就收一批, 然後慢慢再call其他學生咁lor

我都無收到call, 好忐忑 成家都好中意呢間學校,唔收的話小朋友會好失望......

引用:+本帖最後由+tamthales+於+15-1-22+22:07+

原帖由 tamthales 於 15-01-22 發表

我都無收到call, 好忐忑 成家都好中意呢間學校, ...
唔使灰心,可能一,兩,甚至三個星期後會收到call,我舊年都係咁。

tamthales  謝謝鼓勵  發表於 15-1-22 22:41

qcsy88 發表於 15-1-22 22:31
唔使灰心,可能一,兩,甚至三個星期後會收到call,我舊年都係咁。
你舊年也不是第一round call 你? 真係可能有人放棄才補上