用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行最喜歡的兩間學校是同一日面試, 你地會點處理? ...
go

自行最喜歡的兩間學校是同一日面試, 你地會點處理?

我仔不是今年小六, 但也預先留意定資訊,
我看到自行最喜歡的兩間學校是同一日面試,

你地會點處理? 會避開選另一間?? 還是會搏一搏?

回覆:自行最喜歡的兩間學校是同一日面試, 你地會點處理

會避囉

撞時間可以向中學申請將面試時間調動,中學都理解的。

引用:撞時間可以向中學申請將面試時間調動,中學

原帖由 twcho 於 15-01-20 發表
可以嗎?被要求更改時間的學校不會認為不被重視嗎?

其中一間早到

回覆 可樂~ 的帖子

會避

回覆:自行最喜歡的兩間學校是同一日面試, 你地會點處理

好似可以同學校改時間

引用:我仔不是今年小六,+但也預先留意定資訊,+我

原帖由 可樂~ 於 15-01-19 發表
我仔不是今年小六, 但也預先留意定資訊,
我看到自行最喜歡的兩間學校是同一日面試,
自行只可考兩間,請問是津定直私?
我仔也不是小六,不過睇定資料先,thanks.

回覆:可樂~ 的帖子

有些學校是不接受改期的。

搏 !
同一日又唔一定同一個時間。

因為我去年就係咁,一間上午、一間下午見,趕得到。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

被要求調嘅學校真係會理解你當佢係副選囉

pcy307 發表於 15-1-24 13:27
被要求調嘅學校真係會理解你當佢係副選囉
將心比心,中學會選取他們認為最合適的學生,而不會去猜度對方是否將自己學校排在第一位。
更改時間對學校來說是輕而易舉的事,不須想得太複雜。

引用:Quote:pcy307+發表於+15-1-24+13:27+被要求

原帖由 twcho 於 15-01-24 發表
將心比心,中學會選取他們認為最合適的學生,而不會去猜度對方是否將自己學校排在第一位。
更改時間對學校 ...
如果你選的是B1學校,學校在自行階段所揀的是最優秀的學生,而呢位學生咁優秀,卻極可能已被其他學校取錄而只放你間學校在副選,你認為學校會無盤算?不然的話,教統局不會叮囑各家長交表前撕走第四聯。個別校網最頂尖的學校,直情係特登安排同一日面試,目的何在,顯而易見。純真D不是不好,但替子女選校同打仗無異,仼何細節都可以係致勝關鍵,博得過嗎?

引用:Quote:原帖由+可樂~+於+15-01-19+發表我仔

原帖由 LITTLESPICY 於 15-01-24 發表
自行只可考兩間,請問是津定直私?
我仔也不是小六,不過睇定資料先,thanks.

...
我留意到兩間都是津校,都是該區band 1,今年係同一日面試,我聽說這兩年也是。

回覆 pcy307 的帖子

家長無需想得太複雜, 你試想想, 中學安排面試要考慮好多因素, 要星期六, 又要避開中學F1-F5考試, F.6 考MOCK, 多數不同日字, 又要避開老師改卷, 登分, 整成績表, 出卷, 家長日, 假期.... 又要在教統局取成績次第, 又要準時上報返取錄名單, 你話有幾多日得你選擇可以成為面試日呢? 一個月得4個星期六.   我可以話在同一個星期六, 超過幾十間中學都是在面試啦!

不用擔心, 好多學校都可以改的, 只要你一收到面試通知書就即同學校講, 大多可以安排, 以我上年這麼多朋友仔升中, 無一個唔改得囉. 那當然是改時間, 而不是改日子啦!

我問过,2間都話吾會改

232 發表於 15-1-26 17:00
我問过,2間都話吾會改
兩間學校都同時要安排200個或以上的同學面試,要在時間上的調動是非常困難。如果真係非常好彩接到200個要求調動的時候,給你調但不給他調是否可行?有些學校會要求申請調動的家長給與一個合理的原因才會考慮,若只是因為兩間學校面試時間相撞,相信機會不大!

引用:Quote:232+發表於+15-1-26+17:00+我問过,2

原帖由 goodenough 於 15-01-27 發表
兩間學校都同時要安排200個或以上的同學面試,要在時間上的調動是非常困難。如果真係非常好彩接到200個要求 ...
已放棄其中1間