用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門
樓主: rainstarwater
go

叩門

回覆:mcl203 的帖子

間間學校計分準則都不同,有些85分已叫A喎,有啲學校無A B C D,只用數字俾分,萬一85至89分,咁中學又點衡量學生的成績?單靠4A才能叩何文田三寶門,咁咪好似有點兒……那個……

引用:回覆+rainstarwater+的帖子 雖然冇限叩門

原帖由 aleung922 於 15-04-24 發表
回覆 rainstarwater 的帖子

雖然冇限叩門數目, 但你都唔叩得幾多間. 因有D要考筆試, 幾花時間.  上年朋友 ...
我想知叩門是否7/7當天?

引用:Quote:原帖由+aleung922+於+15-04-24+發表

原帖由 happylogin 於 15-04-24 發表
我想知叩門是否7/7當天?
我會打去中學問,信自己!

lalalam27 發表於 15-4-24 19:49
間間學校計分準則都不同,有些85分已叫A喎,有啲學校無A B C D,只用數字俾分,萬一85至89分,咁中學又點衡 ...
所以話....睇A....乜準則先

回覆 happylogin 的帖子

放榜曰可以叩,不過穩陣打去學校問定先好D。

引用:Quote:lalalam27+發表於+15-4-24+19:49+間

原帖由 mcl203 於 15-04-24 發表
所以話....睇A....乜準則先
咁考政府AO都基本要有個大學學位,妳會唔會話有D人係讀野雞大學唔公平同,要求無意義?其實到了叩門階段,成功叩入B1學校的學生一定係極為出色,學校睇完幾多條A,一定有考核,唔會收錯生的。

pcy307 發表於 15-4-25 06:47
咁考政府AO都基本要有個大學學位,妳會唔會話有D人係讀野雞大學唔公平同,要求無意義?其實到了叩門階段, ...
似乎....你唔明我意思...回應頗為有趣

麻煩你睇多次我之前所講....又解釋吓"A"既公認標準...考大學用 例如 DSE....連 form都唔俾...如何入閘去考試...更加唔使講 成功叩入

"A"代表乜??...."A"代表 80, 85, 90, 95 定 100??

引用:Quote:原帖由+sarali+於+15-04-24+發表邊間

原帖由 MimiCactus 於 15-04-24 發表
見過!阿仔小五時,我已上網睇過校門資料。何文田三寶寫明無4A唔接受叩門。

...
請問何文田三宝是指那幾間?

引用:華英、旅港和丘佐榮 +

原帖由 MimiCactus 於 15-04-24 發表
華英、旅港和丘佐榮
華英不是比丘佐榮略好咩?華英好像是1A?

引用:Quote:pcy307+發表於+15-4-25+06:47+咁考政

原帖由 mcl203 於 15-04-25 發表
似乎....你唔明我意思...回應頗為有趣

麻煩你睇多次我之前所講....又解釋吓"A"既公認標準...考大 ...
我明妳的意思亦認同睇A真係無準則,但果D因為學校寬鬆派A的學生即使入到場,亦不會叩門成功,正如野雞大學畢業生可以考AO但永遠不會考到。而那些因為學校標準高無A而連申請表都取唔到的亦不須認為唔公平,因為佢地未夠班,B1中學要求的,係比佢地更叻而在佢地小學取得A的人,(除非有小學的標準高到無人取得A),而佢地現在連表都唔使入,比起那些因小學標準低取到A入到表而最後又係叩門失敗的學生來説,不是更加好嗎?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+15-04-23+發表有

原帖由 sarali 於 15-04-24 發表
邊間?看似好。。。。。。。巴閉
上年叩門上智,網頁寫明要主科A,我覺得幾好呀。
唔會浪費某些家長時間,以及希望,等待的機會

回覆:pcy307 的帖子

我諗你真係唔知有d小學攞A真係好難,仲要全A,95分係底線!!

咁間小學要扮程度高而犧牲學生的叩門機會,家長只有無奈。再者,要成功扣入B1A中學,難度可能比中英数常科科95高更多更多

回覆:叩門

荃灣區band2或3中學扣門要唔要面試,如面試係咪類似自行時咁,依家仲要唔要幫佢地報面試班呢?

引用:咁間小學要扮程度高而犧牲學生的叩門機會,

原帖由 pcy307 於 15-04-25 發表
咁間小學要扮程度高而犧牲學生的叩門機會,家長只有無奈。再者,要成功扣入B1A中學,難度可能比中英数常科 ...
咁佢地d90分尖子又甚少會去考這些全A要求Bla學校喎,想吸佢地都唔易!所以,是否全A都似乎代表唔到乜!更唔算係犧牲佢地學生既!

只係,個人意見,覺得入場資格全A有d奇怪,不喜勿插!

再補充下,係指全A,唔係指學校叩門要求高,要收叻學生 係間間中學既意願!

回覆 Lovelymame 的帖子

從來扣門只睇成績,其他都極之次要,無謂晒錢讀面試班。

回覆 mcl203 的帖子

去到派位後,有人扣門而又睇成績的,一定是相對好的學校,也等於無收生壓力。呢d 情況,佢地收又得,唔收又得,咩原因會吸引佢地教多一個學生?當然是比佢手頭上叻的,仲要係全級唔知有無10 個位。甘,主科全A 先收表自然可以慳返好多收文件的時間,主科要求起碼90 分以上,絕對正常。至於極少數要求95 先有A 的,是否90 是B, 85 是C? 呢d 甘特別的學校,我相信有可能B 都會收申請信。而夠膽提出全主科 A 的學校,一定有番甘上下,例如前面有jm 提出的上智。講清要求,無謂浪費大家時間都係好事。

我以為大部份學校都是85 -100=A

引用:+本帖最後由+heilok+於+15-4-25+13:59+編輯

原帖由 heilok 於 15-04-25 發表

我以為大部份學校都是85 -100=A
我校 88