用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 文靜性格考小會否差些?
go

文靜性格考小會否差些?

囡囡K1在學校老師話主動、有自信;但唔係吱吱喳喳嗰種,相對文靜; 陌生人同佢講嘢佢會答,但唔係會同人自然傾計嗰啲。應會比佢讀傳統學校

有冇小朋友文靜但考到一線傳統小學?

回覆:文靜性格考小會否差些?

大抽獎,有很多一線傳統小學,什麼性格也沒有問題。

冇絕對,比你是校長,0願學生坐定定聽書還是上堂周身痕,只要肯答問題,自己有學校賞識

引用:大抽獎,有很多一線傳統小學,什麼性格也沒

原帖由 hadwinboy 於 15-01-17 發表
大抽獎,有很多一線傳統小學,什麼性格也沒有問題。
打算都會考直私,都不知點栽培佢好

可能比佢多啲對公眾演出的機會

引用:冇絕對,比你是校長,0願學生坐定定聽書還

原帖由 MrBeast 於 15-01-17 發表
冇絕對,比你是校長,0願學生坐定定聽書還是上堂周身痕,只要肯答問題,自己有學校賞識 ...
謝謝你比信心我

希望係咁

我個仔都係咁....但今年考得都OKAY呀....佢都唔係好SOCIAL O既小朋友...但肯答問題,肯做...so , don;t worry about that....

回覆:babie2 的帖子

適當時主動答問題係重要。上年考過兩間係group in, 都係大家聽完故事要小朋友舉手答問題。

我小朋友嘅同學仔都係文靜型,但出乎佢家長预料考到幾間直資。 所以文靜冇問題,最緊要識答老師問題就0K啦

文靜冇問題, 但學術要得, 識答問題。

文靜絕對不是問題,只要肯答和答對都ok,我仔是怕羞型,今年考小一都有一線私小和直資收佢。你仲有兩年,只要多加培育應會更好