用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中文大學的「資優計劃」
樓主: IloveJJ
go

中文大學的「資優計劃」  

準媽咪 發表於 16-5-13 10:47
希望有機會上堂啦 ! 否則就算下年升小三, 老公都未必會同意再報 !
其實這些資優課程,好多時都係持開放態度的,我仔當年小二,已上資優學苑小六課程,到中一時上中六課程,到中二已有上大學學分課程了。

Anniemun 發表於 16-5-16 18:36
其實這些資優課程,好多時都係持開放態度的,我仔當年小二,已上資優學苑小六課程,到中一時上中六課程,到 ...
中大的資優課程, 我兒子也是小二, 上了兩個小五六的課程; 反而之前打電話去資優學苑問會否對小四以下的學生酌情處理, 得到頗為斬釘切鐵的回覆說沒有, 令人失望. Anniemun我記得你好像說過學校特別推薦你的孩子去資優學苑上課, 小兒學校的有關老師卻竟未聽過資優學苑的名字, 更不用說推薦了. 真羨慕你啊!

setom 發表於 16-5-16 19:38
中大的資優課程, 我兒子也是小二, 上了兩個小五六的課程; 反而之前打電話去資優學苑問會否對小四以下的學生 ...

我都覺得叻的同學其實不少,但伯樂唔係個個有機會遇到的,感恩。

準媽咪  的確系, 伯樂 可遇不可求 !  發表於 16-5-17 22:50

準媽咪 發表於 16-5-16 15:45
剛收到中大信, 去做評估 ;
結果要 6月底先有, 唉!  唔敢報其他 興趣班, 怕撞期, 但外邊好多團體已開始報名 ...
我今日都收到評估通知信,唔知多唔多人去做評估呢?

引用:Quote:準媽咪+發表於+16-5-16+15:45+剛收到

原帖由 yee8001 於 16-05-16 發表
我今日都收到評估通知信,唔知多唔多人去做評估呢?
星期六評估

karen55407 發表於 16-5-16 17:35
乜唔係要升小四才學報咩?

假如你有睇上文, 就知道, 系科主任突如其來既建議 !

karen55407 發表於 16-5-17 21:55
星期六評估
係21/5 星期六下午評估^.^

各位, 請多多指教 !

希望明日唔好咁大雨 !

回覆 準媽咪 的帖子

評估那天如何啊?你囝囝覺得怎樣呀 ?多人做嗎?講座如何?

karen55407  試題有趣  發表於 16-5-23 18:48

我地只問佢好唔好玩,免比壓力。但佢就話有幾題唔識。我話冇緊要,因你系越級挑戰,唔識系正常。
我仔個課室就有大約 40位小朋友吧?!系咪同時有幾個堂進行呢?

Rachelmummy2008  謝謝  發表於 16-5-24 11:28
karen55407  yes  發表於 16-5-23 18:47

準媽咪 發表於 16-5-23 16:24
我地只問佢好唔好玩,免比壓力。但佢就話有幾題唔識。我話冇緊要,因你系越級挑戰,唔識系正常。
我仔個課 ...
係評估果日聽講好似收大約一半人

yee8001 發表於 16-5-26 12:46
係評估果日聽講好似收大約一半人

已跟仔仔講 先有心理準備 唔得, 無咁失望 !

想問有沒有人曾報讀的課程是全日制的? 那麼午飯是怎樣安排? 因我的孩子仍是小學生,所以不知如何安排。 謝謝。

回覆 cctung 的帖子

我囝囝是中學生,全日課程是包午膳的,會和講師一齊在中大飯堂食的。囝囝説膳食質素不錯。

準媽咪    發表於 16-6-29 11:58

哈 ! 我反而諗緊點消磨自己呆等既 3個鐘 ?!!

如果是下午堂, 我會去沙田行商場, 若是上午上堂, 我通常帶定報紙, 帶本書, 手機等等去睇, 在canteen 食下,座下等消磨時間.

樂恩媽 發表於 16-6-26 01:38
回覆 cctung 的帖子

我囝囝是中學生,全日課程是包午膳的,會和講師一齊在中大飯堂食的。囝囝説膳食質素不 ...
我仔今年也在中大報了一個PGT的中學生課程及一個SCIENCE FACULTY辦的SAYT課程,後者可以取CREDIT。

回覆:中文大學的「資優計劃」

課程陸續展開,各位可以講下仔女報讀左的課程學左乜嗎?

我地報左英文故事班,女話好好玩,上堂好互動。本來佢不喜歡英文drama,課後居然叫我幫佢報一些drama班。不過,中大這計劃的學費真的幾貴。

準媽咪    發表於 16-7-20 18:06
Rachelmummy2008  多謝你的提議  發表於 16-7-20 11:57

DYPT 發表於 16-6-30 21:15
如果是下午堂, 我會去沙田行商場, 若是上午上堂, 我通常帶定報紙, 帶本書, 手機等等去睇, 在canteen 食下, ...

哇~!  將有 11 個下晝要去中大, 但我又唔好濕平, 慘啦 !!

引用:課程陸續展開,各位可以講下仔女報讀左的課

原帖由 Christi 於 16-07-20 發表
課程陸續展開,各位可以講下仔女報讀左的課程學左乜嗎?

我地報左英文故事班,女話好好玩,上堂好互動。本 ...
8月份先開始上,阿囝會上數學,他上一個學期上數學好enjoyed, 今次也好期待。