用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問: 考DSE用的耳機應去邊度購買.
樓主: Ahling2004
go

請問: 考DSE用的耳機應去邊度購買.

Ahling2004 發表於 15-1-23 12:31
回覆 ryanhowh 的帖子

睇來你是去年的應考生.

你指中英文聆聽嗎?  阿囡舊年考,話唔難, 唔駛太擔心.

回覆 October. 的帖子

係呀, 謝謝!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:Ahling2004 的帖子

如果跟以往是買 Sony 某型號或商務印書局代售 DSE專用收音機,如果唔清楚,search以前 BK嘅 post,以下是小小心得,可能標準較高,嚴誇張就睇吓算 :-
1。 要同時有兩部收音機,要不同牌子
2 當已獲知試場所在,預先去現塲附近測試收音機接收質素和了解該區的正確波段。
3。用LED display收音機,可自動追台及可以鎖機功能(key lock),慎防唔覺意撞到部機D掣而跳台.
4. 考試時兩部機一齊開及一齊用,一隻耳用一部,防突發性干擾,當然一齊收唔到就無計。
5  全部收音機使用新電池。

fion6406  建議好有用!  發表於 15-1-28 14:11

簽名被屏蔽

今年好似有改動,特別室只有台大型收音機,不可用耳機,否則扣分,剛從2015年dse手則睇到,我仔買兩部手動有天線收音機

kenny325i 發表於 15-1-23 10:53
我仲驚到時一部失效,所以買多一部。
好多人都帶兩部,有部後備好D!

回覆 ryanhowh 的帖子

非常感謝!

普通電器舖sony機

再問.
我已買左SONY隻型號, 不過是事先要沖定電, 不能用幹電池的.  听書局的人講, 每插完電只係用2.5小時. 咁之後就要用後備USP 插電來沖.
想問: 可否即場用USP插電? 2.5小時夠唔夠一份卷用?
真係好擔心.

ricetaster  多數 digital radio 先用內置充   發表於 15-2-6 11:33

Ahling2004 發表於 15-2-5 17:31
再問.
我已買左SONY隻型號, 不過是事先要沖定電, 不能用幹電池的.  听書局的人講, 每插完電只係用2.5小時. ...
市面上很多款sony機都是用AAA電的,入一粒帶一粒全新電池已很穩陣。為何會買充電型號的?

其实我—直想问:一部收音机可以用好耐啫~点解無人问師兄師姐借或同佢地買二手既?年年禁多考生,个个買新咪發死SONY?

買耳機, 留意學校有無書書展, 有時書商會有特別優惠. 不過呢段時間S6 應該考緊 mock. 吾得閒理.

回覆 tangko 的帖子

SONY DSE-555 呢款.
係沖電式

Ahling2004 發表於 15-2-6 15:09
回覆 tangko 的帖子

SONY DSE-555 呢款.
如果是新買回來的,而又有7天退貨期的話,或者嘗試問下可否更換另一款用乾電池的型號吧。

請教試場是紅外線, 會帶部 收音机做後備?

dubbies 發表於 15-1-13 23:26
咁收唔清去特別室會唔會扣分呢?
唔會!

Ahling2004 發表於 15-2-5 17:31
再問.
我已買左SONY隻型號, 不過是事先要沖定電, 不能用幹電池的.  听書局的人講, 每插完電只係用2.5小時. ...
用乾電果啲穩陣啲喎。