用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 宏信家長感受 --- 正能量
go

宏信家長感受 --- 正能量 [複製鏈接]

記得兩年前幫哥哥揾中學時好煩, In 咗好幾間, 其中有一間只收4成本也學生 6成是外籍学生, 而哥哥好幸運被選中, 但最後放棄了 ..... 選擇了 " 宏信 " ,好多人問我點解 ? 新校喎 ? 學費又唔平喎 ... ?  

我 search 宏信這 website 時個網還未完善, 跟本冇乜野睇 ... 如是者我找校長的資料, 越看越喜欢校長的柏力以及 LA  團隊精神,  辨學理念 .....
我知道 LA 有别於其他傳統的學校, 你話課程淺簡易其實望真 D 一 D 都唔容易, 須要不斷找資料, 數據, 思考, 分折 ... 不是死背死記的 !
到舊年妹妹考不上宏信,, 對我來説十萬個為什麼 ??? 我 call 學校, 求情信, 去學校 .... 什麼也做齊, 好彩最後註册時有人放棄學位妹妹才能夠補上.
其實我聽到好多 LA 的負面訊息, 我覺得每間學校也有好有唔好嘅嘢, 学校未必做到十全十美, 但相信学校会不断改善, 只是新校須要時間去改善. 創辨一間學校真的不易啊 !

每當我去學校時, 看見學生們永遠也" 痴 住"老師們, 大家有傾有講有笑, 師生關係十分融洽 !
妹妹就算生病也讓看要戴口罩上學 ... 可想而知佢地對 LA 有好大的歸屬感 = 第二個家.

做家長的看見子女在成長過程中能愉快學習, 是滿足, 是感恩 !! ----- >這就是我的答案

P.S. 這篇 post 纯粹個人感受,不是賣廣告, 不喜勿插, 謝謝 !
   0    0    0    0

回覆:candy2b 的帖子

每個家長要求不同而且小朋友性格也不一樣,我認同你的講法,之前我一直有留意此學校,直到今年考小學我好早就交表,非常期待而又幸運地入了現在都做緊準備,希望小朋友開學時可快適應:

回覆:宏信家長感受 --- 正能量

我小朋友也是宏信小學部的學生,真的! 他們很喜歡他們的老師和同學,而Homeroom teacher會好了解自己班學生在校的情況,當家長問及子女情況,老師會清楚地解釋。我們一家也很感恩小朋友能在這所學校健康地成長。

candy2b媽媽,請問咁樣係5係代表求位信冇用,都係要等六月先知

回覆 foon1223 的帖子

我也希望你成功,加油 !

回覆 PHT 的帖子

係呀,老師同家長好有交流,希望學校越做越好 !

回覆 LovingAzuki 的帖子

我 in 完第二次收到信 put 我在 waiting list,當然我繼續寫信 ...... 最後 1 月通知我有人放棄學位我可補上,當時開心過中六合彩!

多謝你的分享!

想請教你們讀宏信前準備,你們會在那方面多些練習為小一預備呢?

我們沒有為入學前作準備,因宏信所教的與傳統的小學有所不同,小朋友是要主動學習,多表達意見,多用英語溝通,相信小朋友要適應宏信的教學模式是不困難的,大多數都是家長不能即時適應這麼自由度大的教學方法。

foon1223, 講真, 完全冇準備下去 in 宏信喎, 或者算是好彩吧 !

如果家長是很傳统要求學校咩 banding, 小朋友考第幾 ... Sorry 宏信唔啱你, 小學課程冇英文, 數學主科 .. 統一一科叫 TFI, 請参考 attachment.

http://www.luac.edu.hk/home/file/Bulletin_3d_Chi.pdf

引用:+本帖最後由+candy2b+於+15-3-12+17:29+編

原帖由 candy2b 於 15-03-12 發表

pyp係有eng & math .仲有chi & TFI希望幫到你地

回覆:cindy1227 的帖子

分為三個課程或綜合,無所謂,我最怕的是同學的真正能力⋯⋯我聽講舊年低於50%同學唔合P3格數學TSA,所以學校開始針對教數學,同時英文(作文,文法)教的越來越少。

想請問一下宏信幾時開始可以交表?因我仔黎緊9月要報小一,thanks

candy2b 發表於 15-3-12 17:29

foon1223, 講真, 完全冇準備下去 in 宏信喎, 或者算是好彩吧 !
What is TFI?
‹ 上一主題|下一主題