用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IELTS 分數有效期?
go

IELTS 分數有效期? [複製鏈接]

阿仔2013用年5月IELTS考到7分。唔知幾耐要再考?
   4    0    0    1

引用:阿仔2013用年5月IELTS考到7分。唔知幾耐要

原帖由 chanms 於 15-01-02 發表
阿仔2013用年5月IELTS考到7分。唔知幾耐要再考?
兩年內有效。

chanms  thanks  發表於 15-1-9 16:28

不明IELTS for 留學/工作二種,2013用年5月IELTS for 留學後,讀緊外學大學,二年後不用再考,另IELTS for 工作,找新工再考

大學畢業有必要考雅思試?

回覆:IELTS 分數有效期?

非聯招要,另找工要

引用:非聯招要,另找工要 +

原帖由 brother4 於 15-01-06 發表
非聯招要,另找工要
非聯招不一定要!

找工兩睇,fresh graduate 可能要。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

過去幾年 ielts 免費比香港8大 fresh graduate 去考,由於唔洗錢,亦覺考左有d 用 (假設成績好,成績唔好咪收埋佢啦) 所以幾乎所有 fresh graduate 都去考。

武航 發表於 15-1-6 17:44
過去幾年 ielts 免費比香港8大 fresh graduate 去考,由於唔洗錢,亦覺考左有d 用 (假設成績好,成績唔好咪 ...
原來係咁~ 唔怪得年年報紙比併八大學生 ielts 成績啦.

一般大學生考到5-6分。
我識一位名校女生考7.5分。阿仔第一次考paper有8分,但口試只得4分。補補再考好一點。原來那位女生之前都有補。

聽那位女生講,IELTS考口試有些祕訣,需要不停講講到考官叫停。所以,她事前補下,操練話題。怪不得,阿仔之前咁差。

回覆:IELTS 分數有效期?

好像不是,孩子笫1次考囗語6分,佢很少講英語,但有買方間雅思書,教路,果日佢考環保,考官話佢少point,但有6

考過,但而家大學唔係有得免費考~有D大學而家己經無得免費考
自己留意返
有限期2年
考唔考好睇你想做D咩
如果想入政府工作/大學做OFFICER 一般有一定既英文requirement
例如英文唔好要考多個試呀/ielts可代
但唔代表人人都有需要考

一般大學生考到5-6分???很不濟! 考到6.5也算弱。
亞仔中五考,overall banding is 8 (one take).

Mayflowers 發表於 15-1-27 22:52
一般大學生考到5-6分???很不濟! 考到6.5也算弱。
亞仔中五考,overall banding is 8 (one take).  ...
我都認為一般大學生冇理由只考到5-6分, 如果5-6分即等同DSE 既3級.

亞女中五個年考, 好多同學都考到7-8分.

要小心察看每隔大學的English facility要求,不只是overall score,有些還要求每個section不少於某個score.

Mayflowers 發表於 15-1-29 00:08
要小心察看每隔大學的English facility要求,不只是overall score,有些還要求每個section不少於某個score. ...
Yes, Cambridge's requirement --->

IELTS
– normally a minimum overall grade of 7.5, usually with 7.0 or above in each element

回覆:kids-kingdom 的帖子

agreed.  IELTS 6.5,只不過是收生時,新生入學有最基本能力聽得明,著名大學要收7.5都好合理,好多海外大學都期望 int'l students 在畢業時能有8分或以上,英文才算得有番咁上下。

引用:agreed.++IELTS+6.5,只不過是收生時,新生

原帖由 ricetaster 於 15-01-29 發表
agreed.  IELTS 6.5,只不過是收生時,新生入學有最基本能力聽得明,著名大學要收7.5都好合理,好多海外大學 ...
小女剛讀中五,10月份第一次考ielts,writing只有5.5,其它全部7.5,當初只是想試一試水,睇下佢程度去到邊,所以沒有任何練習或操練。小女打算中六再考多次,老師話萬一dse失手,可以用呢個成績報備大學,請問有冇人知是否這樣?如果係,我就會叫佢考多次。

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

回覆 me2 的帖子

JUPAS 起碼都要有 Level 3,  而且IELTS 成績只作參考, 如果 DSE 英文肥咗, IELTS 考到 7.5 都無用。在 Non JUPAS 可能參考性高些。

可能要有心理準備要考得多於一次, 尤其是 writing較難達標, 唔只香港人, 全世界都一樣,  Mean Band Score for HK candidates :  Listening 6.8,  Reading 6.7,  Writing 5.8,  Speaking 6.1   Total :  6.4,   

Writing 要 在 Diagram explanation  盡量預先操多一些争取較高, 第二篇就講根底.

引用:回覆+me2+的帖子 JUPAS+起碼都要有+Level+

原帖由 ricetaster 於 15-02-01 發表
回覆 me2 的帖子

JUPAS 起碼都要有 Level 3,  而且ILETS 成績只作參考, 如果 DSE 英文肥咗, IELTS 考到 7. ...
thx,的確如此,writing真係太弱,我都想佢操多啲寫作,就係唔知去邊度搵好ge操練班。

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

回覆 me2 的帖子

街上有許多 IELTS 寫作嘅書再買些大陸版 (平宜) past paper 操吓, 一般 訓練班, 分四個 sessions, writing 佔其中一個, 教得個前後6 個 鐘, 比較重要係幫你改essay, 但你見得老師幾多次, 個堂都完哂喇 !

如果有機會出國讀書, 嚟緊暑假或DSE 後考多幾次, 驚 DSE 英文失手,  一般 每 14日就有一次IELTS考試。

‹ 上一主題|下一主題