用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 升學出路
樓主: yanyan-mummy
go

升學出路

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 15-1-4 22:12
叫阿哥勸下佢得唔得?傳授下經驗俾佢。

有時青少年唔多肯聽父母講,朋輩影響力反而大d。
佢同哥哥性格南轅北轍, 哥哥完全吾使我擔心, 會plan 好自己將來,
亞女吾係話好曳, 不過喜歡玩, 冇書緣, 怕佢吾識諗好易學壞

yanyan-mummy 發表於 15-1-4 22:37
佢同哥哥性格南轅北轍, 哥哥完全吾使我擔心, 會plan 好自己將來,
亞女吾係話好曳, 不過喜歡玩, 冇書緣, 怕 ...

我都相信有書緣呢回事,如果小朋友真係唔中意讀書,其實無謂勉強,行行出狀元,去學門手兿,唔難搵到兩餐。
N年後到佢想讀書啦,隨時可以再讀返。

回覆:升學出路

做野未必壞事,有個親戚細侄又係合格邊緣,走左去做廚房幫手,結果好有興趣,最後入番廚藝學院,就畢業可能有5星酒店請

yanyan-mummy 發表於 15-1-4 12:15
eapp 一定會報左先, 始終太細吾想佢做野住, 進修學一技之長較佳
IVE CERT 比毅進實在, 睇下IVE 有咩啱啊囡讀

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 15-1-5 08:01
我都相信有書緣呢回事,如果小朋友真係唔中意讀書,其實無謂勉強,行行出狀元,去學門手兿,唔難搵到兩餐 ...
最弊佢連自己想點都吾知, 出左去做野好難有動力拎番起本書架啦, 到時揾吾到食
怕會怪我冇盡力比佢讀上去

冬日勳章 醒目開學勳章

dubbies 發表於 15-1-5 11:38
做野未必壞事,有個親戚細侄又係合格邊緣,走左去做廚房幫手,結果好有興趣,最後入番廚藝學院,就畢業可能 ...
明白~勉強都未必有幸福, 行行出狀元

冬日勳章 醒目開學勳章

TwinWong 發表於 15-1-5 15:42
IVE CERT 比毅進實在, 睇下IVE 有咩啱啊囡讀
IVE要5 科合格, 希望佢達標~

yanyan-mummy 發表於 15-1-5 23:36
IVE要5 科合格, 希望佢達標~
有得报名就in住先 如有offer 再睇我囡試过in 完即比offer佢
仲話差少少都會收
唔好放弃

yanyan-mummy 發表於 15-1-5 23:32
最弊佢連自己想點都吾知, 出左去做野好難有動力拎番起本書架啦, 到時揾吾到食
怕會怪我冇盡力比佢讀上去:gi ...
仲有一年時間, 叫佢努力啦, 22222 甚至 33222唔難攞既.

引用:+本帖最後由+October.+於+15-1-2+21:29+編

原帖由 October. 於 15-01-02 發表
但係人人都話唔好讀副學士,浪費金錢兼認受性低!

引用:Quote:原帖由+October.+於+15-01-02+發表本

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-01-23 發表
但係人人都話唔好讀副學士,浪費金錢兼認受性低!
都要睇自己手上揸甚麼牌,成績麻麻,但又想讀書,都冇乜選擇!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:真係好勞氣,+過2日考試都未溫書,+假期就出

原帖由 yanyan-mummy 於 15-01-04 發表
真係好勞氣, 過2日考試都未溫書, 假期就出街, 跟本無心向學,
叫佢睇下high dip.有邊科心水, 幫佢揾埋資料都 ...
好似我個仔一樣,下星期考mock全無動力,衹埋首寫文,寫得一篇好文又點呢,做學校嘅PP,唔能夠限時做完。擔心佢唔能夠上到3,已知無能力上到本地大學,所以已諗定黎緊2月尾開始,報內地高校免試,多1個機會,比一個最低限度嘅目標佢3322,希望佢有個方向啦,本地有好多文憑副學士,但未必有佢杯茶,學費亦唔平,重考既有壓力,且浪費時間(未必會更好成績),出黎做野嘅話又未免太單純,真係皇帝唔急太監急。

回覆:wwyee 的帖子

我囝上年考mock仍未有盡力,332222好似遥不可及……但如果他有目標,餘下時間仍可追上。我們父母仍只能看看有何手準備!加油

引用:我囝上年考mock仍未有盡力,332222好似遥不

原帖由 Viman 於 15-01-25 發表
我囝上年考mock仍未有盡力,332222好似遥不可及……但如果他有目標,餘下時間仍可追上。我們父母仍只能看看 ...
Mock未盡力,會影響D S E嗎?哪仔仔往後怎樣?我兩老衹能為他作多項投資,即係多報幾間文憑,內地免試,自資等…未打算讓佢早投入社會,始終小兒亦不是1分也取不到,最令人唔抵嘅係並唔係資質差而考得差,而係未盡力,懶而拖低動力。咁係咪應該報副學士比佢繼續讀呢?

引用:Quote:原帖由+Viman+於+15-01-25+發表我囝

原帖由 wwyee 於 15-01-26 發表
Mock未盡力,會影響D S E嗎?哪仔仔往後怎樣?我兩老衹能為他作多項投資,即係多報幾間文憑,內地免試,自資 ...

唔好介意純粹討論下,其實會唔會而家家長做得太多,照顧得太週到,致令現今年青人更加冇乜動力?好似做又36唔做又36?考試又唔盡力唔諗想點行,讀咩都要父母幫佢揾定晒?父母好似比倒訊息佢有錢會支援佢,所以佢地好似冇乜所謂,完全唔在意?
其實我都唔係好識,我仔今年S5,我只會比意見佢,同佢講明年要自己幾手準備,諗定想讀乜?入倒大學又點?入唔倒又點行?報咩野讀?如果唔想讀就出去做野,唔可以坐響屋企,我冇多餘錢養佢,我發覺咁樣佢明白要著緊自己,已經開始諗緊想點行啦!

引用:Quote:原帖由+Viman+於+15-01-25+發表我囝

原帖由 wwyee 於 15-01-26 發表
Mock未盡力,會影響D S E嗎?哪仔仔往後怎樣?我兩老衹能為他作多項投資,即係多報幾間文憑,內地免試,自資 ...
其實自考完mock開始放假在家温習,我見他亦有為自己訂立時間表温書,看似有温,但無耐時間的確有限,加上數學及物理科都雖要大量倣past paper……上年我囝在放榜前仍清晰表示自己只喜歡讀商科……即最少要有22分!他又聲明不會到台灣或國內升學,所以我們只有在之前透過e-app取得2間副學士讀商科的conditional offer.
其實囝付出的時間和努力,有怎樣成績自己亦心中有數,放榜就直接去拿副學士的學位,所以之前e~app的確要做。另外又到樹仁大學申請BBA ……填表、面試。以上的choice和過程全是亞囝自己去攪,我只給意見和負責交報名費
。所以得閒和子女多溝通,知道他的想法,其實他們已有自己的想法,可能只是不敢跟父母坦白,做父母亦只可在能力範圍內默默支持……

其實自考完mock開始放假在家温習,我見他亦有為自己訂立時間表温書,看似有温,但無耐時間的確有限,加上數 ...
如果心儀bba, 要留意有的大學英文及數學計分比重高d, dse英文及數學拎高分有着數,例如:科大計英x2, 數x2;  城大計:英x2, 數x1.5。

興趣同現實有時的確會出現落差
事實上亦都係讀書只係人生嘅一個過程
最重要係你自己活得開心同時能夠無悔
路亦都唔一定得一條,有時候就需要你問清楚你自己嘅priority同personalities, strengths & weaknesses先可以

不過正如之前提到
目前係科揀你而唔係你揀科
所以你要做嘅只係make定多手準備同時了解自己嘅底線去玩呢個遊戲undefined

yanyan-mummy 發表於 15-1-2 21:09
吾打算出國啦, 請問本地有何選擇, 如職訓局 or 毅進那些要求會低點嗎?
考慮毅進啦!

真值得參考