用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直資或私小一問
go

考直資或私小一問 [複製鏈接]

如果考直資或私小, 小朋友不是讀名幼(e.g st cath/根德X)...只是一般有學券幼兒學校....學術也比較淺...是否沒有機會?他們會看小朋友來自邊間幼稚園嗎?
   1    0    0    0

hailey_ma 發表於 14-12-29 11:02
如果考直資或私小, 小朋友不是讀名幼(e.g st cath/根德X)...只是一般有學券幼兒學校....學術也比較淺...是 ...
睇你報邊間直資私小,不能一概而論。同樣名幼亦唔係百發百中!

回覆 hailey_ma 的帖子

學術不可依賴學校教。平時家庭多配合養成愛閱讀習慣,品學好及守禮緊要。老實講,孩子有以上特點又來自非名幼及富貴家庭,學校重喜歡。即係證明孩子同家長有努力,唔關名牌事。

AGJ  讚同  發表於 14-12-29 12:44

即如果考拔萃,德望even 培正也只看interview performance? 我女兒的幼稚園無評核...唔知比咩人睇-_-

醒目開學勳章

hailey_ma 發表於 14-12-30 11:23
即如果考拔萃,德望even 培正也只看interview performance? 我女兒的幼稚園無評核...唔知比咩人睇-_-  ...
無評核,但點都有份年終評估報告掛?因為就算唔收portfolio嘅學校,都會要求交"成績表"

回覆 kufubaby 的帖子

can't agree more.

冇直接關係,睇下你係唔係栽培佢

回覆:考直資或私小一問

考小一靠小朋友本身學術水平(因應吾同學校有吾同要求),禮貌、自理、群體社交呢3樣就所有學校都會著重⋯

所以⋯我吾認為同是否名幼有關,反而同父母點樣培養小朋友有更密切關係

回覆:考直資或私小一問

三、四線直私無咁高要求!

如果你target一線,咁吾會係單靠學校就考到,一定係屋企都有落力栽培。
‹ 上一主題|下一主題