用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 一個月花多少錢?
go

一個月花多少錢? [複製鏈接]

請問APSKT既家長, 一個月平均花多少錢在小孩身上? 學費, 車費, 搭食, 校內學音樂。 除此之外, 又會在校外參加多少課外活動? 又2多少錢? 因為我想盤算一下。 謝謝

0    0    0    0

robotcop 發表於 14-12-26 03:17
請問APSKT既家長, 一個月平均花多少錢在小孩身上? 學費, 車費, 搭食, 校內學音樂。 除此之外, 又會在校外參 ...
學費3990
校車920
我多數自己pack lunch,間唔中會比佢地訂飯,訂飯是18.5一餐
學樂器每月1200,因為該樂器一向學緊,所以自己找老師上私人課
樂團每月177
其餘校內課外活動沒有參加,沒有補習
其餘駛費包括音樂節報名每項約200元,樂器考級(人人情況不同,可能一年一次左右)千多元

引用:Quote:robotcop+發表於+14-12-26+03:17+請

原帖由 marcuscyrus 於 14-12-29 發表
學費3990
校車920
我多數自己pack lunch,間唔中會比佢地訂飯,訂飯是18.5一餐
請問考級都需要伴奏嗎? 有冇邊種樂器唔需要伴奏?

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+14-12-29+發

原帖由 cream997 於 14-12-30 發表
請問考級都需要伴奏嗎? 有冇邊種樂器唔需要伴奏?
考級要伴奏,敲擊可以不用,但黎緊那次音樂節敲擊其中一首是要伴奏

回覆:marcuscyrus 的帖子

謝謝你的分享。 因為我仲有個細仔, 想計計大約開支。 真係好貴吓, 平均要成7000蚊

回覆:一個月花多少錢?

其實宣小喺私校嚟講唔算貴,校長亦強調節儉簡樸,連公仔書包文具都唔准用,家長亦比較低調。體藝訓練豐儉由人,千萬唔好同其他人比較。

回覆 kennyklt 的帖子

Totally agree!
其實讀私校, 3.5K學費起步係基本 (所以APS 4K 都算係私校中的街坊價.

樂器可以陶冶性情又真係好值得學. 反正都出去學, 不如學校上埋堂.

只係心想, 仲有個細既, 兩個要成萬幾兩萬負擔都幾重...

回覆 robotcop 的帖子

不過細既都唔一定入到

引用:謝謝你的分享。+因為我仲有個細仔,+想計計

原帖由 robotcop 於 14-12-30 發表
謝謝你的分享。 因為我仲有個細仔, 想計計大約開支。 真係好貴吓, 平均要成7000蚊

...
但係咁喎,校車飯錢讀邊間都要比,樂器我啲仔之前在坊間學班際才七百元,一樣過到關,只是今年方便自己接送才轉回在校學。

‹ 上一主題|下一主題