用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 樓抽心
go

樓抽心 [複製鏈接]

打厘約,這樣可以嗎?

2    0    0    0

回覆 ooass 的帖子

不用打厘約 = 你不可claim 任何租務allowance ,有些公司係俾僱員有這福利, 因不用打厘約即無正式向政府,特別係稅局申報. 保障自己, 應要求打厘約

最好有打厘印﹐教署抽查是要提供架, 我剛收到信。

回覆:搬屋租樓抽心儀校綱

千祈唔好,教局徹底check的話,一定查租約

回覆 Laimui827 的帖子

請問你是否交了冇打厘印的租約?

引用:只有水電煤做証明可以嗎?業主話簽約但不用

原帖由 ooass 於 14-12-26 發表
只有水電煤做証明可以嗎?業主話簽約但不用打厘約,這樣可以嗎?
做地址証明一定要用有打厘印嘅租約

回覆:ooass 的帖子

如果係奶奶嘅地址呢?

即係只有水電煤單不可作地址証明?

引用:即係只有水電煤單不可作地址証明? +

即係只有水電煤單不可作地址証明?
當然啦。

你出唔到厘引租約,佢又係要查,咁你等家訪啦。

話說回來,你真住係到,咁又唔使驚家訪

引用:Quote:原帖由+ooass+於+14-12-26+發表即係

原帖由 siden 於 14-12-26 發表
當然啦。

你出唔到厘引租約,佢又係要查,咁你等家訪啦。
水電煤係寫明ok架,我都係用煤氣單

引用:Quote:原帖由+siden+於+14-12-26+發表當然

原帖由 cyhh 於 14-12-26 發表
水電煤係寫明ok架,我都係用煤氣單
當然ok, 我冇話過你第一次交文件時水電煤唔ok.

我講緊嘅係教局抽查嘅時候,要你提供extra證明,好多時要交租約。總不能保證教局唔會抽到自己吧。

業主唔打,你咪打自己嗰份囉,佢耐你唔何掛?

教育局要求既住址証明一向都係呢幾樣:水、電、煤、有厘印租約或固網電話單。自行時只需交其中一樣,但如果要查你,仲要交D乜就唔知啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:只有水電煤做証明可以嗎?業主話簽約但不用

只有水電煤做証明可以嗎?業主話簽約但不用打厘約,這樣可以嗎?
唔打厘印,即業主唔想交稅,租金起碼要平一成

只要你報的住址是正確的,打不打 stamp 不是重點吧!

報紙講过佢哋會找退休紀律部隊來抽查, 教育署说过小朋友只要一星期5天住在報的地址便可. 就算要查也冇所謂.

ooass 發表於 14-12-26 14:44
回覆 Laimui827 的帖子

請問你是否交了冇打厘印的租約?
我剛交了有打厘印租約

引用:只要你報的住址是正確的,打不打+stamp+不

原帖由 erniewellie 於 14-12-27 發表
只要你報的住址是正確的,打不打 stamp 不是重點吧!

也同意。
Stamped is stronger prove.

If not stamped, just increase the chance for further detailed check.

咁如果真住果度,都唔怕check, 只係麻煩些。

siden 發表於 14-12-27 19:00
也同意。
Stamped is stronger prove.
我覺得唔係怕唔怕問題,如果你水電煤固網電話同有厘印租約任何一樣都冇,即係無住址証明
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題