用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: vnghk0001
go

聖心私小 [複製鏈接]

回覆 beekay 的帖子

我女女去年係非聖幼入聖心私小。如果說tough, 聖心的學術要求係高,但以我觀察,跟其他band 1 小學比,其實功課唔算多,測驗默書幾乎個個星期都有,但係只要編好時間溫書,星期日仲可以玩足全日。
反而好多地區名校,功課似乎更多更深。而且聖心不特別要求小朋友操體藝,又返半日學,我女女都唔覺谷或辛苦。

我計劃未來一年讓小朋友學好四式游泳,夏天可以游海灘。同埋keep 住俾佢日日砌lego, 睇故事書。

sheffield  讚同!  發表於 15-1-5 10:08

引用:回覆+beekay+的帖子 我女女去年係非聖幼入

原帖由 a69mama 於 15-01-03 發表
回覆 beekay 的帖子

我女女去年係非聖幼入聖心私小。如果說tough, 聖心的學術要求係高,但以我觀察,跟其 ...
So good to hear that. Thanks for sharing your personal experience!

回覆:聖心私小

其實現實D,waiting等同reject,呢D神校有幾多正選生會放位?應該不多於10個!打定輸數,幸運兒只有幾位,呢度報喜都冇一隻手嘅手指咁多,我打埋呢個msg都唔會望返轉頭了

錯。

六月一定有唔止十個人放。

根據2014年聖心私小小一九月入學嘅學生,4班約160人當中有90多位是聖心幼稚園升上來的(該年有240名k3生畢業),2013年私小則有3班共約120個位而當中有約70名是聖私生(該年有180名k3生畢業)。由此可見,聖心私小最後能吸納的外來生絕不會只有十餘名。有心入讀而收到waiting list 的家長,可作好叩門的準備。

其實學校從來沒有隱瞞收外來生的情況亦沒必要因想收取$100的報名費要騙大家報考。如果因少位就埋怨為何要公開招生,家長們大可不報名。其實很多龍校/半龍校情況也相同,有自己的幼稚園生直升其小學(例如培正、St Clare) , 有心想讀的總會試試吧!

引用:其實現實D,waiting等同reject,呢D神校有

原帖由 rosaki 於 15-01-03 發表
其實現實D,waiting等同reject,呢D神校有幾多正選生會放位?應該不多於10個!打定輸數,幸運兒只有幾位, ...
其實很大聖幼父母都未必是活躍於EK的,所以沒什麼人報喜不代表什麼。
我覺得EK的demographic 有點是九龍新界人比較多,每一次關於香港島的討論都不及九龍新界的熱烈,尤其中西區。
只要有心,不需要分析太多。

rosaki  謝謝你的鼓勵和希望!!  發表於 15-1-5 11:02

rosaki 發表於 15-1-3 21:51
其實現實D,waiting等同reject,呢D神校有幾多正選生會放位?應該不多於10個!打定輸數,幸運兒只有幾位, ...
咁樣諗就累左自己,大家唔好咁諗呀!

引用:其實現實D,waiting等同reject,呢D神校有

原帖由 rosaki 於 15-01-03 發表
我覺得依到有好多人都有offer,不過等緊大抽獎結果先决定姊,如果話俾人聽,自己有offer都等大抽獎,實俾人閙啦!

引用:Quote:原帖由+lovebunny+於+14-12-31+發表

原帖由 beekay 於 15-01-03 發表
剛聽說其實有不一些幼稚園升上去私小的都未必會讀,但是還是註冊了做back up.
私小的校長,黃修女,有在幼 ...
黄修女真係好野!俾個like佢!黄修女以前係聖瑪利小學校長,佢係聖小做左起碼8年校長(有错請更正)。佢以前係簡介會無提會“谷“學生喎,嘩!佢好厲害呀!抵佢咁有自信!其實佢講嘅“谷“,係希望D家長唔好手fing fing,以為所有野都靠哂學校、、、、唔係咁囉!如果嚇下就走,咁就真係要快D走啦!

sheffield  唔使溫書  發表於 15-1-5 11:17
sheffield  測考超密,一個學期只有2/3星期   發表於 15-1-5 11:16
sheffield  exactly! 我真係唔覺好谷,只是   發表於 15-1-5 11:13

我相信現階段有offer嘅非聖幼生真係好少,不過大部份有聖小offer(無論聖幼及非聖幼生)嘅都會大抽獎,且看大抽獎後再有幾多位放出來吧!

sheffield 發表於 15-1-5 10:21
咁樣諗就累左自己,大家唔好咁諗呀!

唔咁諗,可以點諗??
我寧願先或完全放低聖心(當佢reject),積極去裝備準備及迎戰叩門,或尋找更多更大的機會, 但另一方面又接受聖心call waiting奇蹟的降臨,如果一心只等聖心有人放位會輪到自己, 先叫累左自己!!

放低不等於放棄!我要加油!! 我要積極!! 123!!唏唷!!!!!!!!

sheffield    發表於 15-1-5 12:28

回覆 rosaki 的帖子

努力、加油!!走過來的人,都明白未有著落的家長如何忐忑。
Hope for the best, prepare for the worst.

無論讀邊間小一,我對女兒的愛都只有每日遞增,我看著她健康長大,係最大既blessing. 多享受跟自己父母相處的時間,多看無關痛癢的書,學煮法國菜…… 這些都是我去年身體力行,移轉視線所做的種種。

好多人替你們祈禱,最終一切過去,問題好好歹歹解決了,我贏左好多的愛,同埋更明白我自己在乎甚麼!
共勉之!

rosaki  感動ing, 謝謝!! :k   發表於 15-1-6 11:33

請問幾時開始和要怎樣叩法?

引用:請問幾時開始和要怎樣叩法?

引用:Quote:原帖由+nosaj8888+於+15-01-05+發表

引用:Quote:原帖由+beekay+於+15-01-03+發表剛聽

原帖由 bb560 於 15-01-05 發表
黄修女真係好野!俾個like佢!黄修女以前係聖瑪利小學校長,佢係聖小做左起碼8年校長(有错請更正)。 ...
She did say the school is 谷,because that's what they believe to work for their students. I wasn't particularly surprised, in fact I like her "honestly" and have everyone's expectation managed. Well, of course, I really don't know to what extend the 谷mean, and whether my daughter and myself would be able to handle it. I am glad to hear one of the parents sharing his/her personal experience here, that has given me some assurance

She appeared to be very tough and and straight to the point during the seminar, which I think it's good and that says she is really confident about the what the school is doing.
Some schools tend to be over 民主, especially some international schools (I heard VSA is one). They constantly holds breakfast meetings with parents with the name to 咨詢 among parents. But c'me on... How would they expect to hear the thousand different voices? Or these schools tend to be 意見接受,行動照舊?
So I was actually interested by the openness of 黃修女,take it or leave it, that's what she meant, I guess.

hollymama1124 發表於 15-1-5 17:36
hkpapa852, 咁叩門又有咩準備呢?寫求位信?
如果係叩聖小, 我諗你問下聖幼既老師有咩要求.

如果你唔係聖幼生, 恐怕你連叩門既機會都無, 因為聽聞只接受聖幼生叩門

其它小學, 必要條件係"學術能力", 以及"一D可以幫該校攞獎既技能"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 vnghk0001 的帖子

which kinder? 名幼? SH 好似只收名幼就算是天主教徒都冇用. 成績和名氣第一、教會其次

引用:+本帖最後由+nosaj8888+於+15-1-6+09:42+編

原帖由 nosaj8888 於 15-01-06 發表

回覆 vnghk0001 的帖子
我反而覺得聖心係宗教行先喎,如果有神父寫推薦信更好,當然都要個小朋友面試時表現不錯。

回覆:nosaj8888 的帖子

係高主教,我覺得係同宗教有關,我整份profile 係冇cert 的,只有生活照,功課,自荐信,詳細列出興趣班及一啲學校奬。咁當然生活照都要揀D能够突出小朋友的性格及家長的配合、栽培。

‹ 上一主題|下一主題