用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2014-15沙田祟真中學新生及家長交流區
go

2014-15沙田祟真中學新生及家長交流區 [複製鏈接]

各位2014九月入讀沙田崇真中學的中一生及家長好,入學已半年,中期試剛考完,大家若有什麼分享或交流,不妨提出討論下,謝謝!

12    1    0    0

回覆:2014-15沙田祟真中學新生及家長交流區

明天27/12,有沒有家長會去簡介會加開放日,睇下有什麼新動向可分享下。

看過今年簡介會,沙祟應會越來越多參與海外公開試,有轉直資的趨勢。

baba3506  校長的意願,還是從校長說話中的   發表於 14-12-30 19:27
baba3506  何以見得?能祥細講解一下嗎?是   發表於 14-12-30 19:25

校長無講過轉直資,只是看動態似。
1.  有IGCSE培訓課程。大部份直資都開辦這類課程。
2.  下年每級開6班。很多直資都多過5班。
3.   入U%已超過70%,沙田區三甲,實力接近直資,若轉直資成績肯定再提升。
4.   在眾多祟真中,有直資的先例。
(以上純屬個人意見)

fatman69 發表於 14-12-30 21:35
校長無講過轉直資,只是看動態似。
1.  有IGCSE培訓課程。大部份直資都開辦這類課程。
2.  下年每級開6班。 ...
開學期間張校長講話,我聽到佢講過無意轉直資,讓孩子們都有機會入讀沙崇,至于將來轉直資有沒有其它方面的因素,就不得而知了,這只是我個人見解。

如果轉直資,學校在沙田還能升,全港排名超前,我舉雙手贊成,但對于部份經濟條件不好,但孩子優秀的家庭來說就不公平了。

開始派卷,科英國文學真係有D難度。

fatman69 發表於 15-1-6 21:40
開始派卷,科英國文學真係有D難度。
是的,我哋英文文學分數都低,女給我看分數時,隨口話係全班第二,係考得最好的一課。其它課目分數都不高且低,但女話係班上唔不錯,點解中學考試分數都咁低嘅?

中文仲死得慘,要打醒十二分精神。

引用:中文仲死得慘,要打醒十二分精神。 +

原帖由 fatman69 於 15-01-07 發表
中文仲死得慘,要打醒十二分精神。
同意。仔肥左中作,其他都過關。Maths有八十幾,佢話係全班最高了?! 第一次考試,我覺得主要係食小學老本,適應較慢的同學稍後便會追回來,大家加油!成績以外,中一我還是建議多投入學校活動,對他們成長也是重要的!

英文comprehenion亦不簡單,除了其中一班有超過70%人pass外,其他班不足30%合格率。

回覆:fatman69 的帖子

謝謝資料!我仔冇講得咁清楚。英文d卷簽名時,見佢合格同埋同class average相約就算了!

我覺得沙崇考卷程度幾高,可能係一件好事。

Hello 各位, 我也是2014-15的家長, 好高興看到有這topic.  我地都衰了Eng Lit, 有咩方法可改善呢?

引用:Hello+各位,+我也是2014-15的家長,+好高興

原帖由 nolee1131 於 15-01-08 發表
Hello 各位, 我也是2014-15的家長, 好高興看到有這topic.  我地都衰了Eng Lit, 有咩方法可改善呢? ...
好似考之前老師比了不少提示,但初升中一,始終未適應。

我女除咗拿英文文學試卷給我簽名,其它課目分數都記不清楚,靠估下只能話俾我知約多少分上下。真係急死我!學校為何不將試卷拿給家長簽名,讓我哋清楚知道孩子的學習狀況。

引用:我女除咗拿英文文學試卷給我簽名,其它課目

原帖由 Phoebenana 於 15-01-10 發表
我女除咗拿英文文學試卷給我簽名,其它課目分數都記不清楚,靠估下只能話俾我知約多少分上下。真 ...
印象中每卷都派,只是英文要簽。而一些科目會講最高分及平均分,例如compehension平圴22,最高31。

引用:我女除咗拿英文文學試卷給我簽名,其它課目

原帖由 Phoebenana 於 15-01-10 發表
我女除咗拿英文文學試卷給我簽名,其它課目分數都記不清楚,靠估下只能話俾我知約多少分上下。真 ...
係,我已睇左十份八份卷,印象中中史未派,其他都睇過!可能我個係仔,佢冇乜講比我知其他一般係點,淨係比卷我睇咋!

回覆:hong2002 的帖子

仲有,唔駛擔心,成績表係超清楚,每科計你全级排第幾,寫得一清二楚,唔會唔知佢情況架! (我大公子緊讀高form)

睇卷好重要,究竟係亂答無分定因對題目理解錯誤而失分?這分別好大。

‹ 上一主題|下一主題