用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇被動型小朋友嘅家長可以分享下?
樓主: muimui2
go

有冇被動型小朋友嘅家長可以分享下? [複製鏈接]

a_for_apple 發表於 14-12-23 00:14
我女性格都係内歛,嚮屋企 bili bala, 出街見到唔熟嘅人就唔出聲,連打招呼都要叫幾次。今年考小一,都知佢 ...
多謝你嘅分享,其實我都預左個女interview唔方好,但我又覺得面試班未必有用,因為佢最大問題係唔肯開金口,就算啲嘢識都無用。
所以開呢個topic都係想大家傾下,講到底都未必論到我去揀學校,唯有平常心面對。

cat_house 發表於 14-12-22 16:58
能不能變得主動都要看小朋友有無動力,在活教學的學校學習並不能保證會改變。在活動教學學校一樣有隱形人。 ...
講得岩,所以我有時諗,係咪唔應該以活動vs傳統咁分,相反應該揀啲有愛心嘅學校,對班中小朋友都多啲關顧嘅學校係咪仲岩佢?因為無可否認佢呢種小朋友好容易被人忽略,加上佢又唔主動,久而久之怕佢會無左學習嘅興趣。

fany 發表於 14-12-22 19:38
個人 lively 左好多→呢個就係我的期望! 希望我女都可以做到! (冇記錯我女好似同你仔同校😀)

...
你最後收到 call waiting 呀?   我個仔當年都係首輪唔收,好彩有多次面試機會,唔知佢係終於明白唔出聲係無辦法收佢,定因為嗰次係單獨面試,總知嗰次佢正正常常,有問有答,副校長都奇怪點解第一輪唔收,睇一睇之前紀錄,就係話佢唔出聲。

所以我覺得幫佢走出 comfort zone 好重要,唔係將來只會錯失更多機會。

muimui2 發表於 14-12-23 10:23
講得岩,所以我有時諗,係咪唔應該以活動vs傳統咁分,相反應該揀啲有愛心嘅學校,對班中小朋友都多啲關顧嘅 ...
但係一間學校咁多老師,撞唔撞到有愛心、特別關顧嘅老師要講彩數。我地唸法係放佢係班活潑好動嘅同學仔中間,希望佢慢慢被同化,學下同學仔啲行為。

A-Mum 發表於 14-12-23 11:42
但係一間學校咁多老師,撞唔撞到有愛心、特別關顧嘅老師要講彩數。我地唸法係放佢係班活潑好動嘅同學仔中間 ...

係呀,好學校不如好老師,但撞唔撞得到又係一回事。
我嘅諗法係,如果學校係小班同多啲資源(即一個老師唔駛照顧太多學生),咁希望每位小朋友相對地都會比較有多啲照顧。

當然,入到活動嘅學校更理想啦!

引用:Quote:fany+發表於+14-12-22+19:38+個人+li

原帖由 A-Mum 於 14-12-23 發表
你最後收到 call waiting 呀?   我個仔當年都係首輪唔收,好彩有多次面試機會,唔知佢係終於明白 ...
yes! 非常感恩!宜家佢讀得好開心!

我個仔都是個被動的怕羞仔,本來他在傳統幼稚園讀書,後來轉去话動教學幼稚園,他有些少改善,但有同學和他打招呼,他都不啋人。我問他為什麼,他說他怕羞。我卻說這是不禮貌行為,沒有老師鐘意。最終,靠他有所改善,考小一都有offer。所以,我相信要盡早改善佢的怕羞問題。

DevilPig 發表於 14-12-22 15:26
活動教學既學校,普遍 DSE result 不太理想,如王錦輝!有乜學校,活動教學,愉快學習,成績又不太差?

...
要視乎點為之“成績又不太差”了,人人的演繹都不一樣。不過即使有這樣的學校,應該會爭崩頭。
‹ 上一主題|下一主題