用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怕水的三歲半小朋友應該找私人定游班好? ...
go

怕水的三歲半小朋友應該找私人定游班好? [複製鏈接]

小兒怕水,想暑假比佢學游水, 會否私人小組會比游班好?

0    0    0    0

怕水到咩程度?如果連花洒淋,玩水時水珠掂到面都未接受到的那種怕水,不要浪費$時間学游水先,先同多佢玩水浸水

俾盆水佢,玩吓吹波波。等大啲先再學,上小學前學都唔遲。
初學我覺得小組會好啲,冇咁悶,可以跟多啲小朋友比賽吓。

引用:俾盆水佢,玩吓吹波波。等大啲先再學,上小

原帖由 shiraz 於 14-12-23 發表
俾盆水佢,玩吓吹波波。等大啲先再學,上小學前學都唔遲。
初學我覺得小組會好啲,冇咁悶,可以跟多啲小朋 ...
你小組的意思係大班果d泳班?

引用:怕水到咩程度?如果連花洒淋,玩水時水珠掂

原帖由 LeeCC 於 14-12-21 發表
怕水到咩程度?如果連花洒淋,玩水時水珠掂到面都未接受到的那種怕水,不要浪費$時間学游水先,先同多佢玩 ...
上年暑假同佢去泳池,我試過一次抱住佢全身浸過頭,之後就唔比我再咁做

sum_chan 發表於 14-12-23 18:13
上年暑假同佢去泳池,我試過一次抱住佢全身浸過頭,之後就唔比我再咁做

...

玩下水先啦,唔使心急,冇指定小学前要学識三式

5,6'歲学得到三式的三歲幾時好多已經自己浮水狗仔式

阿仔仲係怕水階段,你冇得心急

回覆:LeeCC 的帖子

我明白,大仔比較細膽。相反細仔大膽好動,係咪可以早些學?

囝囝游水5/6年,見盡大小BB由極度怕水到唔駛水泡自由四式,有D去到泳池已經烏咀,有D成堂喊有D成堂要媽咪變成成Team進步最快最唔怕水果個,大膽初期有幫助,但到後期一定係個人領悟力、爭勝心同教練教導方式(當然睇遇唔遇到好教練)。只要有恆心教練自然有方法。依家黎講通常3-4歲開始游,全年無休,小1/2已游四式,初學成班小朋友一齊用水泡一齊游一齊玩會大膽同安心忘記恐懼,反而自已同教育兩個會驚。

回覆:怕水的三歲半小朋友應該找私人定游班好?

我個細時小組1:4,學得不多因八卦四圍望。現大些轉1:1,少了分心及可用盡1小時去學去練。老師可跟他的情況改動教學方法。又可要求時間地點,方便我。

有沒有私教 游泳, 有好的PM 我, 希望去指定地區, 最好我家附近
‹ 上一主題|下一主題