用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【注意】為子女揀學校,家長不能偷懶! ...
go

【注意】為子女揀學校,家長不能偷懶!   [複製鏈接]

近日分別和幾位都有高小生子女的同事、親友和孩子的同學家長閒聊,談及孩子呈分試及升中選校的非人生活點滴,當中原來有數位都有上來教育王國收料,大家少不免會互相「八卦」彼此身份及收到甚麼猛料。

一提到「猛料」,原來有兩位親友同事都收到熱心報料人的pm,對方主動私下教路應該自行或大抽獎可以選哪些學校,我厚多士了解了解,發現報料人的資料實在令我嚇一跳,教人(band2生)大抽獎頭3志願選某band 1並有直屬小學的中學;教band 1邊緣人選band2c 學校......幸好幾位親友同事不會收收埋埋,願意講出來。

兩位親友同事互不認識,可是當我問到報料人是誰,竟發現原來都是同一人!

我自己沒有收過pm,亦不知其他會員是否曾收過那人的「山埃貼士」,又或者碰巧那位報料人發pm給我兩位親友同事時一時失準,所以縱使我100%相信他們不會對我講謊話,我不會在此公開報料人名字,亦不會pm透露,旨在提示大家注意。

我只想在此提提各位家長,最了解自己子女的一切一定是養育他們的父母,選校實不能馬虎,上來收料亦應該先做功課,瀏覽學校官網,帶子女參觀學校,分析各校不同階段的收生人數、高中科目選擇、DSE成績......等等,這些事前準備實在不可偷懶,不應假手於人。

雖然我在教育王國數年來多看少講,但都知升中選校每年都有不同策略,歷年來亦曾傳有人刻意報流料,希望可提高孩子大抽獎抽中自己心儀學校的機會,在此我不想將這些人性陰暗處再放大了。

切記,做家長的,為子女選校不能偷懶啊!

long0    發表於 14-12-18 11:15
王家爸爸    發表於 14-12-18 10:52
   21    0    4    1

王國會長

引用:+本帖最後由+mama5k+於+14-12-17+18:48+編

原帖由 Mama5K 於 14-12-17 發表

近日分別和幾位都有高小生子女的同事、親友和孩子的同學家長 ...

醒目開學勳章 王國長老

Mama5K 發表於 14-12-17 18:45
近日分別和幾位都有高小生子女的同事、親友和孩子的同學家長閒聊,談及孩子呈分試及升中選校的非人生活點滴 ...
我囡今年都要為選校煩惱, 我都唔敢開帖問意見, 情願自己做資料搜集, 睇返以前既舊帖參考.

你留意到提醒各位係好事, 以免有會員中招選錯校.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:Mama5K 的帖子

無收過呢個,自己已有心水。堅定不疑。

王家爸爸    發表於 14-12-18 10:52

回覆:Mama5K 的帖子

其實要送幾多流料先至可以將自己仔女安全送入心儀學校?與其花咁多時間送流料,不如實際D,叫仔女考好呈分試好過啦!!

jli008    發表於 18-11-12 16:50
wonglily    發表於 14-12-22 09:19
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:其實要送幾多流料先至可以將自己仔女安全送

原帖由 beaclem 於 14-12-17 發表
其實要送幾多流料先至可以將自己仔女安全送入心儀學校?與其花咁多時間送流料,不如實際D,叫仔女考好呈分 ...
利申: 大女已讀大學,細仔中二

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

十分同意。

所以,我一直認為,不能偷懶,要去收生講座,同時在收生講座時襯機會找幾個學生問下意見。

long0  問用家  發表於 14-12-18 23:13

超級版主

同意,一定要做足功課,另外亦都要同仔女商量,因為仔女開始有主見,朋友影響力都唔細,揀學校一定要一齊傾掂數,搵間最適合佢地嘅學校。

BK有好多高人同過來人,一直都0係版面無私分享好多資訊同經驗,我都獲益良多。如果個個都收收埋埋,就會失去討論區嘅意義

咁其實上黎問...又未必係偷懶....有時想知有冇過來人經驗...理想學校師兄/姐家長對學校的感想...依D都唔係勤力睇校網就搵到的資料...

我覺得依度大多數的JM都好幫手...真心解答問題...

不過如果有你所講的人...佢都真係係佢資料不足?還是有心亂點人?

回覆:【注意】為子女揀學校,家長不能偷懶!

如果係B1尾,最多第一志願揀B1,第二志願就要保險,揀 B2A都不為過, 因為無人會知實在Banding, 萬一計算錯左, 抽獎派去b2C都唔出奇

選中學真的好頭痛,要選一間最合適自己子女,事前的準備功夫一定不可少,除了上網取料,數據分析Banding等等。真的要多謝各家長無私的分析和報料。

最重要是親身接觸該校校長,老師和學生,參加簡介會,睇學校網頁,大概會知學校的教學理念和方針,另外就是聽多幾個該校家長對學校的口碑。最後就是子女都喜歡讀的,經歷了去年不停看學校簡介會的日子,阿仔今年順利派到心儀中學,祝願大家都得償所願。

醒目開學勳章 王國長老

我好開心就係有位囝囝係我囡心儀中學就讀既家長係 pm 同我無私分享

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

咁奇怪咁樣教人揀學校嘅

最近我都遇到位唔識既jm主動pm我, 不過覺得好怪, 無回應佢.

其實唔係個個咁, 過去我都會pm問d有經驗既jm, 佢地都好好幫我解決問題, 最緊要自己分辯.

回覆:【注意】為子女揀學校,家長不能偷懶!

哇!邊個咁衰㗎,誤人姐弟cheap 爆

引用:+本帖最後由+mama5k+於+14-12-17+18:48+編

‹ 上一主題|下一主題