用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 朗思國際幼稚園(九龍塘) 想問問今年KV畢業生去向?
go

想問問今年KV畢業生去向? [複製鏈接]

想問問今年KV畢業生去向?Thanks

7    0    0    0

回覆:想問問今年KV畢業生去向?

其實間間幼稚園都有入名私小,名津,普通小學架喇,只可以睇你小朋友適合邊種教學模式。

回覆:aw285 的帖子

因為我只得基本分,所以很擔心將來仔仔小一去向

讀邊間幼稚園都冇sure win. 有一樣嘢係幾明顯,萬一只考到二缐直私(畢竟邊有咁多一綫男校)或全軍覆沒,KV叩門是不錯。

hihisheep 發表於 14-12-17 10:55
因為我只得基本分,所以很擔心將來仔仔小一去向
kv年年有幾多小朋友畢業, 總有小朋友小學金榜提名, 有小朋友名落孫山. 所以你在這裡問kv小朋友去向係無意思. 不過有一點可以肯定, kv小朋友叩門成績又真係不錯....

引用:Quote:hihisheep+發表於+14-12-17+10:55+因

原帖由 熊牛不兩立 於 14-12-17 發表
kv年年有幾多小朋友畢業, 總有小朋友小學金榜提名, 有小朋友名落孫山. 所以你在這裡問kv小朋友去向係無意思 ...
要去到叩門階段爭學位,其實幾慘。

引用:Quote:原帖由+熊牛不兩立+於+14-12-17+發表

原帖由 winnietingting 於 14-12-17 發表
焗住俾錢讀二綫直/私先慘

winnietingting 發表於 14-12-17 15:21
我又唔覺得慘喎, 要知道有一部份特異功能的考出名直私私小得左, 一部份必收生或好高分的自行得左, 最後好運的在大抽獎得左. 剩下的不會餘好多位. 所以真係咁唔好彩要玩到叩門真係唔關小朋友實力事....最慘係剩返只能玩叩門但又無競爭力的小朋友呢....

講返我CASE, 一私小, 3直資收OFFER, 自行得左. 我認為女女可收咁多OFFER既原因係WIN在面試既心態.

樓主, 考小一講能力同時靠運氣. 只要做好本份, 總有識得欣賞你既小朋友.
讀任何一間幼稚園都好, 都有考得好好同全軍覆沒既CASE, 唔存在成功與失敗, 只係因為依家競爭太大, 間間幾千人報, 當3份1做得哂面試既要求, 位只得一百個, 好多因素比學校取捨.
小朋友要面對一間又一間小學, 一次又一次面試, 已好唔容易. 作為父母, 正面D話比小朋友知自己有選擇既權利, 唔係賣剩蔗.

beckylai    發表於 14-12-18 14:10
LuLuKiuKiu    發表於 14-12-18 09:47

回覆:winnietingting 的帖子

叩門有幾慘啊?叩到入名津,又唔使錢,D家長不知幾開心。

aw285 發表於 14-12-17 16:23
慘唔慘, 要睇下係咩情況下叩門

Jane1983  正是!  發表於 14-12-17 20:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kv 人通常手執私小搏盡等大抽獎result, 中就皆大歡喜,唔中就去扣一線津小。  好多唔叻 interview 係扣門階段都扣到好學校。

引用:叩門有幾慘啊?叩到入名津,又唔使錢,D家長

原帖由 aw285 於 14-12-17 發表
無錯,好多kv 家長都會甘做

引用:kv+人通常手執私小搏盡等大抽獎result,+中

原帖由 sissysze 於 14-12-17 發表
kv 人通常手執私小搏盡等大抽獎result, 中就皆大歡喜,唔中就去扣一線津小。  好多唔叻 interview 係扣門階 ...
完全正確

身邊的,由cky, dxs,,sfa , yw到只有二線的都有,但可以肯定講他們都有出外補,現今沒法時期,kg 已不是考小一最大因素。

課程不是越深越好,kv幫學生打好基礎,ham 接傳統小一很好,當然kv 不是沒disadvantages, they have been mentioned elsewhere。

回覆:klm402 的帖子

Thanks

回覆:MrBeast 的帖子

請問二線直資,私小有邊幾間?
因為我是新手媽媽,乜都唔識
Thanks各位

MrBeast  你咁問好容易引發世界大戰   發表於 14-12-18 05:57

回覆 hihisheep 的帖子

曾幾何時,我和你一樣,覺得考小一成績是一間kg的指標,玩完個game, 發覺原來是孩子性格、能力和父母栽培的指標,所以選擇kg時,最重要看kg 比到乜野你,比唔到的你有冇能力自己提供,仲有,as mentioned, 不是深就是好,這只會benefit 到小部份叻的學生,又或者只入到short term memory, 上到小學乜都唔記得哂,有心的kg 會令大部份學生得益,學過的畢生受用。
Ps 神級如cckg 和 寶山就另計

beckylai  Agreed no more...  發表於 14-12-18 14:13
kwansara    發表於 14-12-18 09:36
Jane1983  同意  發表於 14-12-18 07:23
eggmama  Very good!  發表於 14-12-18 06:53

MrBeast 發表於 14-12-18 06:28

曾幾何時,我和你一樣,覺得考小一成績是一間kg的指標,玩完個game, 發覺原來是孩 ...
如果想考到一線學校,今時今日的競爭,要成功,一定係家校合作。無論邊間幼稚園,你單靠佢,都係吾夠。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+14-12-18+07:23+編

原帖由 MrBeast 於 14-12-18 發表

十分認同。尤其是「有心的kg 會令大部份學生得益,學過的畢生受用。」

‹ 上一主題|下一主題