用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 千萬不要選Banding下跌中的中學
go

千萬不要選Banding下跌中的中學 [複製鏈接]

我見到D家長選校會選剛下跌Band的中學以為讀到就好
呢個行為是非常危險
如果自己係B2頭搵一間由Band2尾升緊Band2中的
這個會係一個好選擇
但如果聽到一間B1的剛跌到B2頭就千萬不要選
因為跌必定有好多因素產生
而最主要因素係該校已經不受該Banding的升中家長歡迎
此一下跌不會突然停止
我以前讀的中學由B2跌去B5只用了3年(以前有5級的)
D老師夠鐘就走人
上堂成日講以前D學生點乖點叻
你地就係垃X....
直到後尾換校長先有改善
就好像股票寧買當頭起寞買當頭跌
當一間中學比人唱緊的時候 唔好以為係好時機
未跌完架

王家爸爸  跌必有因  發表於 14-12-17 09:05
   3    0    3    0

但點先肯定佢BANDING跌左呢? 有陣時坊間傳言話某D學校跌緊跌緊, 但跌左好多年其實都係某個LV, 反之, 有D學校成日話升緊升緊, 但升極又冇具體證據...好難搞...

senkawa 發表於 14-12-17 08:13
但點先肯定佢BANDING跌左呢? 有陣時坊間傳言話某D學校跌緊跌緊, 但跌左好多年其實都係某個LV, 反之, 有D學 ...
有很多線索可以知道學校是升緊定跌緊:
1. 升跌: 比較DSE成績
2. 升跌: 視學報告(特別留意 Comments)
3. 升跌:學校的年度報告和計劃
4. 升緊: 由全中文班變有開英文班,由部分開英文班變全英文班
5. 跌緊: 由有開英文班變全中文班,由全英文班變部分開英文班

nicemelody    發表於 14-12-18 17:01
senkawa  前提係資訊夠...  發表於 14-12-17 12:51
long0    發表於 14-12-17 11:28

總之感覺到要同其他學生搶位 就已經表示升緊
如果個個都話唔好 就千萬不要選 (老點另計)因為只要無人選 教署派垃圾(由其官中)
即時學校萬劫不復
如果低妳一band的同你講如果佢子女讀到就好
多人選 相信學校差極有限

senkawa    發表於 14-12-17 12:52

我本身 身受其害
希望各家長
以選校表 支持心怡中學
而不是單單以BAND論校
band3校教師有能力教band1生 (意思是全校b1)
相反肯定不能

Cello093    發表於 14-12-19 18:55

回覆:千萬不要選Banding下跌中的中學

非常讚同,所以那些只開3班中一或以下的學校就一定不選,這些沒有人讀的「縮班中學」必有其失敗原因。

回覆:fatman69 的帖子

跌到縮班,係咪即係B3C?如果B3B,都應該有B3C嘅學生去扣門!

引用:Quote:senkawa+發表於+14-12-17+08:13+但點

原帖由 王家爸爸 於 14-12-17 發表
好奇一問,唔知有冇人比較過出咗視學報告之後,學校水平係咪跟住有影響呢?

Band5 發表於 14-12-17 20:01
好奇一問,唔知有冇人比較過出咗視學報告之後,學校水平係咪跟住有影響呢?

...

你意思係正面定負面?以我所知
通常係無大分別
因為最影響學校係收生
如果間學校係神校
就負評都大把家長支持
但好奇怪如果間學校係正評
D家長又會驚死上唔到車
而唔會同其他家長講
呢個時候就要睇下學校公關能力
有時間學校出D狀元或者出D名人好似星之子等
見哂報間學校會升得好快即時彈起

回覆:long0 的帖子

同意,我讀

long0  完全明白  發表於 14-12-17 23:17
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:同意,我讀 +

原帖由 beaclem 於 14-12-17 發表
同意,我讀
同意,我讀書果個年代,大部份官校都係band 1, 到我初初出黎做野果時,有部份官校己經變band 2, 而家有D重變埋band 3, 何x 官中係我個年代肯定係band 1, 而家就跌咗band, 不過講下講下就黎30年前既事lu

王家爸爸  30年前的確如此  發表於 14-12-18 09:19
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

beaclem 發表於 14-12-17 23:21
同意,我讀書果個年代,大部份官校都係band 1, 到我初初出黎做野果時,有部份官校己經變band 2, 而家有D重 ...

呢個主要原因係因為官校會收哂D未能獲派中學的學生
如果你所選的中學都滿哂
(呢個情況常出現於Band尾因為無得好多選擇)
敢跟住你會先派官中
跟住黎緊幾年
無家長選擇呢間官中
但都會收足Band尾生
不過你又唔好話D老師唔得喎
D老師好多都係教過名校(X沙 拔X)的公務員
除中文全部都英文教
但上堂媽义多過教書 聴垃圾多過英文

王家爸爸  有QC/KC,也有官立嘉道理   發表於 14-12-18 09:21
王家爸爸  官校兩極化   發表於 14-12-18 09:20

王家爸爸 發表於 14-12-17 09:14

DSE成績如果用「明星效應」作宣傳手法既學校 唔建議去選擇
因為就算B3學校都可以有學生靠其他方法考好好成績
相反一間學校會公開哂DSE成績學生表現數據就值得選
第一佢公開代表唔係學校水平太差 第二反映透明度高 透明度對家校合作十分重要

視學報告未必間間學校會公開 但學校報告就一定會 但十居其九歌功頌德

英文班未必反映學校實力 因為有D學校既老師用某種語言教比較擅長 所以先轉
DSE學生中英文成績反映一間學校語文水平去到邊
唔好相信咩野投放好多資源係語文活動 例如咩野READING WEEK或者搞ENGLISH DAY CAMP
要語文好 資源一定擺係教學 而唔係呢D活動

王家爸爸  有更好的辦法嗎?   發表於 14-12-18 09:16

Band5 發表於 14-12-17 20:01

...
老實說,沒有太大影響,究其原因主要有:首先,不是每間學校有上載視學報告到學校網站。第二,不是每間學校重視視學報告,學校我行我素,教育局也沒有辦法。更重要的是,不是每個家長會去研究視學報告。

引用:+本帖最後由+long0+於+14-12-17+23:07+編輯

原帖由 long0 於 14-12-17 發表
我其實只係想了解影響banding升降嘅主要因素,視學報告應該係較全面同可信性較高嘅!

我覺得成績升跌有時會受客觀因素影響,未必係表示教學質素嘅升跌,而只係一窩蜂嘅效應!

見到banding升跌,係要好小心分析,我覺得要睇視學報告和實地觀察,同校長學生詳談。

回覆 long0 的帖子

跌watt的不單是官中.
st louis, SPC, WYK一樣下跌.

old_baby 發表於 14-12-18 13:50
回覆 long0 的帖子

跌watt的不單是官中.
間間傳統名校都跌,被葵青區林護和北區鄧顯等,這些之前沒有人認識的學校追上。

王家爸爸 發表於 14-12-18 13:58
間間傳統名校都跌
呢句不同意.

其實傳統名校
入去都唔係為讀書架啦
家庭狀況好有米嗰d係靠私人補習
返學只為識同學架咋
‹ 上一主題|下一主題