用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想選全完中學, 因為近屋企
樓主: BennkiChu
go

想選全完中學, 因為近屋企

黃巴士 發表於 14-12-16 20:45
依輩很多孩子都有学習能力,但郤沈澱在安全區而產生惰性。而且小学成績是一種經歷,青春期的孩子多變,令父 ...
我竟然忘了小朋友讀書是會受學校環境和其他讀書的同學薰陶等因素,  受教了,  多謝點醒左我,但林護在未有今年荃葵區報分試成績資料參考下,  真係5係我杯茶,  我會在band1b學校選擇,  tks.試

敢問有沒有資料林護收生標準以我小朋友成績 ABAA , (第三次報分試肯定AAAA).  有多少機會呢,  請比下意見。

如有其他家長路過,  都可交流一下意見。

自行選校要留意有些學校收生準則,操行要B+或以上

BennkiChu 發表於 14-12-16 23:07
我竟然忘了小朋友讀書是會受學校環境和其他讀書的同學薰陶等因素,  受教了,  多謝點醒左我,但林護在未有 ...

言重.  只是個人意見而已.  
如是區內BAND1B校, 而小朋友語文好, 如之前有家長提及, 不妨考慮善德.  強項: 中文 此校校風及老師都很有熱誠, 關愛學生.  安柱都是區內熱門, 強項: 數理  兩間功課一般, 校風很好, 兩間初中不會太大壓力.
捒得林護, 門檻全A是"區內"入場基本, A都要A到9X中至尾.  再加代表性獎項, 全港名次及面試表現, 多樣皆能才可在自行第2輪突圍.如樓上家長說, 操行是B或以上, P.6期間, 盡力爭取操行是B+或以上.

BennkiChu 發表於 14-12-16 19:52
我小朋友學校 88-100是A Grade,    我覺得b1a 太進取左D.  都係Band 1 中好D,  林護全港Banding 排頭10,   ...
如果計要讀得開心同唔會有太大壓力, 真係唔建議何中啦! 識得好多人讀何中都唔係太開心, 還是善德/安柱較好...

黃巴士 發表於 14-12-17 11:35
言重.  只是個人意見而已.  
如是區內BAND1B校, 而小朋友語文好, 如之前有家長提及, 不妨考慮善德.  強項: ...
真係救命,  因小朋友今年情緒出左問題,  今上學期未完已缺課20多天,  操行有沒有B都5敢肯定,如果5訣課, D成績應會更好。唉,  真擔心入5到 band 1b  中學。

senkawa 發表於 14-12-17 13:07
如果計要讀得開心同唔會有太大壓力, 真係唔建議何中啦! 識得好多人讀何中都唔係太開心, 還是善德/安柱較好. ...
多謝建議, 值得參考。  thanks.

全完係伏
呢幾年DSE成績跌哂...
又係一間適應唔到DSE既學校

BennkiChu 發表於 14-12-17 22:58
真係救命,  因小朋友今年情緒出左問題,  今上學期未完已缺課20多天,  操行有沒有B都5敢肯定,如果5訣課 ...

"善德"校長十分著重操行的.

黃巴士 發表於 14-12-18 11:05
"善德"校長十分著重操行的.
呢一點同意
雖然成績唔夠其他BAND 1來
但係學校真係比較著重操行

agree

Silm0818 發表於 14-12-18 14:12
呢一點同意
雖然成績唔夠其他BAND 1來
但係學校真係比較著重操行
甘我選擇全完+李兆基,  5知機會係點,  而且我想知呢2間中學的校風同功課壓力如何,  有沒有有子女在全完或李兆基的家長可評論下,  等我和其他想選呢2間的家長參考下。

李兆基適合一些活躍運動生,其自行面試及課外活動比重%都高,功課一般,校內有泳池,操水一流。你如考慮band1c校,可望吓陳兆民中學,校風好,孩子純品,功課及壓力不大。論整體讀書風氣,band1b較band1c好。

黃巴士 發表於 14-12-18 23:29
李兆基適合一些活躍運動生,其自行面試及課外活動比重%都高,功課一般,校內有泳池,操水一流。你如考慮ban ...
非常多謝分柝,  都係以全完 + 陳兆民考慮。 tks help.

回覆:BennkiChu 的帖子

想知全完点答關於佔中問題?
新聞見過善德話唔會打壓。

sellse 發表於 14-12-21 22:11
想知全完点答關於佔中問題?
新聞見過善德話唔會打壓。
全完校長話都有小量學生參加在操場靜坐, 但沒有阻止,  而且同老師開會協議不能影響其他同學上堂同學習, 而且還辦了公民辯論, 比大家佔中同反佔中的去討論。不過我讚成善德校長做法, D小朋友未出社會工作, 未交過稅, 未有宏觀的思考能力, 有乜資格能力學人講民主,  我想巨地連民主的基本成立因素都未明。