用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想選全完中學, 因為近屋企
go

想選全完中學, 因為近屋企 [複製鏈接]

有冇2013/14年度已升初中的小朋友家長幫忙比意見, 我小朋友2015要升初中, 現開始決定選校面試,因現正在沙田讀小六, 下年暑假搬回葵涌區, 要跨區選校, 而且知道競爭激烈, 所以希望參考下去年參加自行派位收生的成績選擇 荃灣/葵涌區合適的band1學校以增加取錄機會。
小五下學期成績..... 中文/B,     英文/A,     數學/A,     常識/A,     操行/B
我小朋友第2次報分試成績 ..... 中文/A,     英文/A,     數學/B,     常識/A,     操行/B

本人心儀全完中學, 因為近屋企,  吾知比我小朋友以上成績有冇機會, 望名位家長给意見提議合適的學校參考。謝幫忙。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:想選全完中學, 因為近屋企

全完收band 1C學生㗎

引用:全完收band+1C學生㗎 +

原帖由 肥Kate 於 14-12-13 發表
全完收band 1C學生㗎
Band+1C是否band 尾

引用:Quote:原帖由+肥Kate+於+14-12-13+發表全完

原帖由 amandapopo 於 14-12-13 發表
Band+1C是否band 尾
是否band1尾

王家爸爸  B1C=band1尾  發表於 14-12-13 20:54

BennkiChu 發表於 14-12-13 17:25
有冇2013/14年度已升初中的小朋友家長幫忙比意見, 我小朋友2015要升初中, 現開始決定選校面試,因現正在 ...
應該有機會,問題反而係你會唔會後悔。

719117  agree  發表於 14-12-18 14:31

醒目開學勳章

係band 1尾呀。我早排去完佢個簡介會,超多人,有一半人係聯繫小學嚟嘅,因為有一部分學位會留俾佢地,機會不夠其他學校多,有心考的話,真係要落足心機突圍而出。其實附近又要band 1尾嘅學校,可考慮埋陳兆民。

肥Kate 發表於 14-12-13 22:14
係band 1尾呀。我早排去完佢個簡介會,超多人,有一半人係聯繫小學嚟嘅,因為有一部分學位會留俾佢地,機會 ...
陳兆民是中中嗎?

多謝回復, 但我了解我小朋友最少合絶對band1b資格, 坦白講, 我小朋友考試前從未温過書, 果D成绩完全係巨天資, 這点作為父母的是十分安慰,  我希望了解以我小朋友成绩有多少成機會可入全完中學, 或大家可有其他選擇 or 意見提供參考, thanks.

回覆 cherriesiu 的帖子

我查過是選合資格的才通知in

你意思係自行選全完嗎?

回覆 cherriesiu 的帖子

有去, 校長話去年有超500份申請,  而且我都問左好多問題, 有關於佔中同功課壓力問題

如果住葵涌區,普遍有其他葵涌區band1中学交通或步行都很方便,不用局限是全完。

引用:多謝回復,+但我了解我小朋友最少合絶對ban

原帖由 BennkiChu 於 14-12-14 發表
多謝回復, 但我了解我小朋友最少合絶對band1b資格, 坦白講, 我小朋友考試前從未温過書, 果D成绩完全係 ...
如小朋友靠天資己有此佳績,不要選全完了,去好的既Band1,令佢明白一山還有—山高,如果唔是,去到全完可能佢覺得讓半臂都跑贏其他同學而怠慢,去到DSE先知爭人幾條街就遲了。

黃巴士 發表於14-12-14 0:0
如果住葵涌區,遍有其他葵涌區and1中学交通或步行都很方便,不用局限是全完。 ...
請問有邊間可以介紹下,  另我要考慮是功課壓力問題, 我不希望我小朋友做功課奴隸。

cherriesiu 發表於 14-12-14 20:35  oh...加上有聯小,ㄧ定超多人報
我都相信係,  但我相信任何學校一定會先選其他成績好的學生, 不一定是聯小, 以提升自己學校的地位及排名, 所以就算係聯小, 都係要同其他競爭者比較的,  只問題係自己小朋友D成績是否有競爭力吧!

葵青區band1中学初中都不多功課。請問你孩子“老師”評定了是沙田區band1a/b/c生是資優生嗎?倒不如按其性格,個人強弱項,興趣作為方向去揀校。
band1a 校 ~林護
            b~李兆基,安柱,善德
            c  ~ 陳兆民,全完
又可考慮荃灣區
band1a ~ 荃官
            b ~可風,何傳耀
            c ~ 王少清

‹ 上一主題|下一主題