用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區排位
樓主: LOVEIS
go

91區排位  

回覆 喜樂果子 的帖子

will prefer 信義

回覆 喜樂果子 的帖子

多謝意見,thx!

對唔住啊, 咩叫111, 我唔識啊, 因為我係新搬過黎架, 所以對沙田91網都唔好識.....我唔望個女讀咩名校, 校風好就已經好好啦~~~~

我仲想問問如果要叩門, 係要有帶定啲咩去, 同埋係唔係等到有放磅先去????

引用:對唔住啊,+咩叫111,+我唔識啊,+因為我係新

原帖由 ceciy1006 於 15-01-29 發表
對唔住啊, 咩叫111, 我唔識啊, 因為我係新搬過黎架, 所以對沙田91網都唔好識.....我唔望個女讀咩名校, 校風 ...
咁就好,任何91的一間都能滿足你。

MagicQoo    發表於 15-1-30 16:27

dlee_ca 發表於 15-1-29 15:40
咁就好,任何91的一間都能滿足你。
即91校網其實間間都唔錯??????但我又聽話咩彿教學校唔好0既, 即係點啊?????

四寶升中派位如何?

沙崇如何?

回覆 佈太 的帖子

沒有沙崇用家???

引用:Quote:cristykong+發表於+15-1-25+02:03+如

原帖由 lauwingtai 於 15-01-26 發表
正常,信義都幾多人揀,反正你都冇其他野擺
請問4寶即係邊幾間學校?

要留意, 信義係融合班, 有d家長未必接受到!

醒目開學勳章

引用:回覆+佈太+的帖子 沒有沙崇用家???

原帖由 佈太 於 15-04-22 發表
回覆 佈太 的帖子

沒有沙崇用家???
沙祟ok, 不太谷。一年有三次考試,第二次考試只考中英數。老師有愛心,校長超nice, 好多小朋友都好like校長。

MAMAMEEE  無錯! 我哋都係。   發表於 15-5-31 23:46
佈太  你係沙崇用家?  發表於 15-4-27 01:56
佈太  Thanks!  發表於 15-4-26 16:59

mrwong39 發表於 14-12-25 11:37
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2845555&fromuid=1601082]2012-2014年度(即2013 ...
上面%率是否派英中百分率?
據2014年胡素貞128人有80人派了英中.

ceciy1006 發表於 15-1-29 14:24
對唔住啊, 咩叫111, 我唔識啊, 因為我係新搬過黎架, 所以對沙田91網都唔好識.....我唔望個女讀咩名校, 校風 ...
111是
自行        -1
大抽獎甲-1
大抽獎乙-1

大家係唔係都覺得寶校好神秘呢? 舊年我排, 甲乙都係 1, 一胡, 2, 蕭小, 都唔入, 最後入左信義, 等我帶大家尋幽探秘啦...

唔理想既地方係

1. 主校舍舊, 係我讀小學嗰期嗰種, 我個人就好有親切感, 但啲環境設施就無得同千禧校舍比架啦.  不過都叫做有個千禧新翼, 主要係做特別室, 好似視藝室呀, 圖書館咁啦.

2. 中學派位唔係咁理想, 具體%我唔係太清楚, 不過, 今年六年班都只係得一班, 坦白講好極有限, 不過, 情況將會改善, 因為三, 四, 五年班都有兩三班, 一, 二年班更收足四班啦. 如果入倒全級最好嗰班, 入B1中學應該無問題.

3. 融合生比較多, 比啲名小學一定多啲, 出名用愛心照顧融合生嘛, 所以佢地既家長好鐘意揀佢, 費事搏入一線學校, 比人當透明.  話多, 其實有幾多呢? 一級有幾個咁啦, 我小朋友嗰班有一個, 書都係咁教, 另外會有專責老師跟進嗰個小朋友.  

好既地方係

1. 好似喜樂果子講, 由上都下都好好, 我地尤其鐘意校長同社工, 當然其他如副校長, 主任, 老師都VERY GOOD.

2. 自由啲, 聽講有啲小學, 小息唔俾落操場, 佢唔係, 可以落, 如果去籃球場重可以任跑, 我小朋友就覺得依樣最正.

3. 功課平均每日三,四樣, 個個星期都有黙書, 評估, 正式黙前都會小黙, 我覺得份量適中. 我小朋友都唔會覺得辛苦, 自動自覺做功課溫習. 重讀得唔錯添, 或者因為咁, 所以佢好鐘意返學.

buddaau 發表於 15-5-15 14:27
大家係唔係都覺得寶校好神秘呢? 舊年我排, 甲乙都係 1, 一胡, 2, 蕭小, 都唔入, 最後入左信義, 等我帶大家 ...
非常好既分享,感覺好人性,唔係冷冰冰只講數字
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 bluerain_baby 的帖子

請問咩係融合班? 係話班內有融合生? 如果係既話, 你講得岩, 係有既. 不過依個係政府規定, 咁好彩抽到入黎, 就算喇沙都要收喎, 當然有啲名校會用佢地既方法處理, 一係要你轉校, 一係由你自生自滅, 咁信義就唔會咁做...

回覆 buddaau 的帖子

你說得對!現在是推行融合教育,所以間間津小都有機會收到有特殊需要的學生。而不是每一間小學都能照顧得好有特殊需要既學生,信義真的一間很有心的學校!

Minnie2010 發表於 15-4-17 00:29
四寶升中派位如何?
都有升B1英中

回覆 ckh311 的帖子

請問沙胡多新移民嗎?學生乖不乖?