用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區排位
go

91區排位  

因為新搬去沙田,真心求意見。
唔想揀一線,怕個仔讀唔黎,大家辛苦 91邊間係2線頭,唔太谷?
我心儀沙胡/朱小,以下排位保守嗎?
應該如何排位較穩陣,唔會跌太後?
(1)沙胡/朱小
(2)沙胡/朱小
(3)簫小
(4)主風
(5)沙循

請賜教

回覆:91區排位

朱小排第二應該無機會入,其餘幾間排第二可博下,但今年都未必得,因上年有人將呢d排第二都已經唔入喇,同埋朱小應該係一線尾,識得有d comments都係谷嘅,但正如好多人講,而家無乜邊間唔谷,even二線嘅都唔係輕鬆

所以你要再爬下文,睇多d大家意見再作決定,又或者你自行時你揀邊間?甲一乙一使唔使再填番,博111叩門用。

同埋今年嘅派位真係好頭痛,我相信而家好多家長都苦惱緊下月份表點填,所以大家加油!

引用:朱小排第二應該無機會入,其餘幾間排第二可

原帖由 ckh311 於 14-12-12 發表
朱小排第二應該無機會入,其餘幾間排第二可博下,但今年都未必得,因上年有人將呢d排第二都已經唔入喇,同 ...
由於我9月仲未搬,所以自行簡左32區,唔中。而家搬左轉左91區,所以我唔敢寄望叩門,因我已無111。
我呢個月不斷爬文,我唔貪心,唔想博,寧願2、3志願保守。
沙胡同朱小比較,各有咩優勢?

引用:因為新搬去沙田,真心求意見。 唔想揀一線

原帖由 LOVEIS 於 14-12-12 發表
唔想揀一線,怕個仔讀唔黎,大家辛苦 91邊間係2線頭,唔太谷?
我 ...
你prefer 小班嗎? 你想入谷嘅學校嗎?
揀法好唔同

沙胡比朱小多人揀,沙胡今年調咗一胡嘅副校及幾位老師過嚟教,想谷似一呂沙呂做top5. 而朱小比我感覺幾著重數學,校長好進取。校舍沙胡較新,感覺光猛。

引用:沙胡比朱小多人揀,沙胡今年調咗一胡嘅副校

原帖由 yanduckduck 於 14-12-12 發表
沙胡比朱小多人揀,沙胡今年調咗一胡嘅副校及幾位老師過嚟教,想谷似一呂沙呂做top5. 而朱小比我感覺幾著重 ...
請問你係咪沙胡家長呀?咁一胡掉過沙胡嘅副校係咪轉做正校呢?可分享下沙胡嘅成績點呀,如升中派位?因為我都想了解多d作安排謝謝!

2隻臭豬  調過去沙胡都係做副校  發表於 14-12-15 10:28

引用:沙胡比朱小多人揀,沙胡今年調咗一胡嘅副校

原帖由 yanduckduck 於 14-12-12 發表
沙胡比朱小多人揀,沙胡今年調咗一胡嘅副校及幾位老師過嚟教,想谷似一呂沙呂做top5. 而朱小比我感覺幾著重 ...
同埋聽d朋友講話沙胡同一胡都仲有一定距離,想追都仲有一段日子。另外朱小我自己都有親身聽過校長個介紹,感覺校長都好進取,應該好谷下,但又幾欣賞佢地有英文science ,到六年班行英數,個人感覺朱小對數學都睇得好重,再加上派位算唔錯,5成以上band 1。但對沙胡所知不多,只知佢地小一開始玩圍棋,我估係想對數學有幫助。但原來而家已經多人揀沙胡多d,不過我小朋友幼稚園老師comments,都係話朱小應該谷d。

引用:因為新搬去沙田,真心求意見。 唔想揀一線

我 ...
這樣排位,除了(1)有機會入到,2,3,4,5排序入到的機會都超低;因為沙胡,朱小,沙循,蕭小都未必入到,將他們排3,4,5更加無可能入到!我識有朋友上年排沙循第2都不入,結果派左4宝!想入2線,不如第1放沙循!

回覆:estherlai 的帖子

補充:因為沙胡,朱小,沙循,主風,蕭小排第2都未必入到,將他們排3,4,5更加無可能入到!我識有朋友上年排沙循第2都不入,結果派左4宝!想入2線,不如第1放沙循! 

引用:補充:因為沙胡,朱小,沙循,主風,蕭小排

原帖由 estherlai 於 14-12-12 發表
補充:因為沙胡,朱小,沙循,主風,蕭小排第2都未必入到,將他們排3,4,5更加無可能入到!我識有朋友上年 ...
我仲諗住沙循第二應該ok添

回覆:ckh311 的帖子

今年升小人數比上年仲多,派位遊戲更難玩,所以沙循排2都未必穩入!

引用:Quote:原帖由+LOVEIS+於+14-12-12+發表因為

原帖由 elmobeebee 於 14-12-12 發表
你prefer 小班嗎? 你想入谷嘅學校嗎?
揀法好唔同
其實我係中意小班學校!如果二線頭最好既學校係沙胡嗎?因為我無去過91網所有學校既簡介會,連學校係邊都唔知 我都係靠上網爬文得知學校既資料。
其實我想知多d沙胡既野,我偏向沙胡多d,因為係小班,朱小同沙胡相比起好似太谷。我想知道上年91排位如何?
如果第一排沙胡落空,第二排邊間穩陣?沙循評價又如何?感謝

引用:Quote:原帖由+yanduckduck+於+14-12-12+發

請問你係咪沙胡家長呀?咁一胡掉過沙胡嘅副校係咪轉做正校呢?可分享下沙胡嘅成績點呀,如升中派位?因為我 ...
我都想知道沙胡更多資料 ,可以分享?

引用:Quote:原帖由+LOVEIS+於+14-12-12+發表因為

原帖由 estherlai 於 14-12-12 發表
這樣排位,除了(1)有機會入到,2,3,4,5排序入到的機會都超低;因為沙胡,朱小,沙循,蕭小都未必入到, ...
第一放沙循始終有些不甘心,沙胡始於比沙循較高評價?我爬文見過有家長話排簫小第二都入到,但其他好多間都入唔到 我都睇到好亂

引用:Quote:原帖由+estherlai+於+14-12-12+發表

我仲諗住沙循第二應該ok添
我都係諗住沙循第二,十拿九穩

LOVEIS 發表於 14-12-12 22:41
我都係諗住沙循第二,十拿九穩

所以你咁排, 入沙循點都好過入四寶............佢首3志願都成88%

引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+14-12-12+發表

其實我係中意小班學校!如果二線頭最好既學校係沙胡嗎?因為我無去過91網所有學校既簡介會,連學校係邊都唔 ...
沙胡我無去參觀過
蕭小印象好好

其實我懷疑,沙田係難排過其他校網,因為一,二線學校嘅界線好模糊,如果隨機編號唔靓,分分鐘跌去四寶

引用:其實我懷疑,沙田係難排過其他校網,因為一

原帖由 mrwong39 於 14-12-13 發表
其實我懷疑,沙田係難排過其他校網,因為一,二線學校嘅界線好模糊,如果隨機編號唔靓,分分鐘跌去四寶:too ...
有人將升band 1中學達60% 或以上視為一線小學
如此,上各學校website check 一下就一目了然。