用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1中女仔
go

band1中女仔 [複製鏈接]

其實, 如果係band 1中的女仔, 自行去考band1頭, 會唔會好搏? 一旦真係收左, 會唔會讀得好辛苦? 以上係幫朋友問, 我都想知, 2年後到我面對了
   1    0    0    1

自行可以揀一間搏,一間比較穩陣的,有時候band 1中和band 1頭分別不大,例如不小心串錯字、計錯一題數,又或者音樂、美術失了分,已經可以由band 1頭跌落band 1中,去到中學未必有很大差別的。

回覆 benny2014 的帖子

明白, 謝謝你回覆, 我會同我朋友講..

benny2014  只要中英數程度好,就不怕跟不上   發表於 14-12-11 16:43

好多BAND 1 嘅中學, 不論1A1B1C 大多数都多功課, 多背書, 多QUIZ, 又要參加活動, 時間密密麻麻排山倒海, 活動返來食过飯沖过涼, 做功課做到無停手都要搞到成1点鈡至有得瞓, 要睇清楚咩學校適合小朋友能力, 住近唔近學校重要D

王家爸爸  地區1A多數多功課   發表於 15-2-11 14:31
王家爸爸  傳統1A多數少功課   發表於 15-2-11 14:30

回覆 TwinWong 的帖子

知道

近年因升中學生人數下降
其實好多b1中尾學校
收生浮游於B1同B2之間
不排除有些已經實際是收B2多點而成為B2校
但校方不會公怖
以免難以反身
另外而家好多band2校比band1校仲谷
各位都係睇清楚d以免後悔

johnnywalker 發表於 14-12-13 10:16
都唔一定既...我見阿女佢好他條咁
我個女都系, hea 到晚晚打電腦手機.

引用:Quote:TwinWong+發表於+14-12-11+16:47+好

原帖由 johnnywalker 於 14-12-13 發表
係囉!我囡LW , 都好輕鬆!!

YDLFATHER    發表於 15-2-11 13:12

咁好,我女今年中一,讀聖士提反女子,主科都是精英組别。功课几多,都應付到。中文科十月中已用到下學期那本,上學期那本頁頁都是同學自己做完,老师才對的。最近小测很多,已經連续三个星期测验週,个个星期都平均六个小测,試过一星期八个小测!!真是一浪接一浪咁!!我很羡慕你們說女儿很他條呢!

TwinWong    發表於 14-12-16 22:58

Kakamother 發表於 14-12-14 02:57
咁好,我女今年中一,讀聖士提反女子,主科都是精英組别。功课几多,都應付到。中文科十月中已用到下學期那 ...
有意爲小女報此校,B1a,但同校家長說校風麻麻,搞到我十五十六,其實我都很想知實際情況,謝謝!

王家爸爸  迷惑對手?  發表於 15-2-11 14:33
王家爸爸  校風麻麻?   發表於 15-2-11 14:33
Kakamother  羡慕  發表於 15-2-11 02:01

阿女都係band1中讀1A校,小学時—舊飯,上到中学开竅,虽無名列前矛但亦無跟得辛苦,大前題要英文好。如楼上講,好多band1津校唔谷(St Mary's除外,而我覚得band1A DSS谷),反而band1中至2会谷。阿女好清閒,仲埋怨我做乜唔揾间谷d既,成日quiz先会keep住温書~~阿媽做乜永遠都唔会有人欣賞。

johnnywalker 發表於 14-12-20 20:47
我大女英華,d測驗肯定無你所講ssgc咁多,或者有佢都無講,自己搞掂。
所以我们也很欣赏ywgs,始终讀书不是人生的全部,如果多些空餘时间練下樂器,參加下赛事,讀課外书就更好了!咁你大女說上课时老师講解清晰嗎?

Kakamother 發表於 15-2-11 01:54
所以我们也很欣赏ywgs,始终讀书不是人生的全部,如果多些空餘时间練下樂器,參加下赛事,讀課外书就更好了 ...
其實除咗頭兩個月中文功課較多外, 我覺得其他科都幾清閒, 我見亞女好多時晚上都冇乜嘢做, 真係有時間練吓小提琴(10月底考級試), 參加兩項跳舞比賽(10月中), 課外書都睇唔少, 佢一個星期有四日黃昏都上跳舞班, 星期六日下午都各跳3個鐘, 暫時都平衡到, 反而比入讀前想像嘅情況好, 我以為上中學後會忙到嘔, 好驚會影響到佢最鍾意嘅跳舞, 其實如果唔係我見時間上許可, 我都唔會比佢報小提琴比賽(下個月), 因為始終都要撥時間練習, 嚟緊仲有兩三項跳舞比賽(4/5月), 同兩個跳舞考試(5/6月). 暫時我覺得 so far so good, 可能我對學業成績要求唔高, 所以各方面安排都算滿意, 可以平衡學業同興趣.

johnnywalker 發表於 14-12-20 20:47
我大女英華,d測驗肯定無你所講ssgc咁多,或者有佢都無講,自己搞掂。
其實舊年都喺呢兩間苦惱咗好耐, 最後考慮埋亞女課外活動, 所以就揀間近嘅.
亞女都曾經講過想揀英華, 因為佢冇小學, 所有學生都新來, 應該會易d適應, 好彩亞女而家都讀得好開心.
揀學校真係好多嘢要考慮, 好彩我得一個小朋友, 已經唔洗再煩.

Kakamother  中文x組都几多功课,本文言文作   發表於 15-2-11 19:47

johnnywalker 發表於 14-12-13 10:16

我囝S.1-S.3都係好FREE. 老師給家長的感覺, 自己讀就讀, 唔讀就自己事.mouth:" />mouth:" />
我覺得捒中學, 不可單靠BANDING去推算學校谷與不谷的??

我亞仔都係。一年又過一年,但少功課並不代表無料到,肯自動波又有上進心的小朋友,會有正確的學習態度,不用勞心,他們會有方法鑽研和跟同學交流切磋的。最重要是告訴他們在校要謙卑,也維持「多個朋友;少個敵人」因為到了高中,真是要同學們羣策羣力,彼此扶持。亞仔就是這样簡單渡過了他快完六年的中學生涯。互勉之!

johnnywalker  yes,互相勉勵+切蹉,雙贏   發表於 15-2-11 17:28
王家爸爸    發表於 15-2-11 14:33
‹ 上一主題|下一主題