用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 我應唔應該放棄民生幼offer?
樓主: TWINSTARSBB
go

我應唔應該放棄民生幼offer?

回覆:我應唔應該放棄民生幼offer

我地係n無人士,考慮緊拎唔拎宗教分,所以更加擔心,如果一呂沙呂,有宗教分,都係得20入到機會好細,聽聞25都唔係必入

TWINSTARSBB 發表於 14-12-11 18:43
我地係n無人士,考慮緊拎唔拎宗教分,所以更加擔心,如果一呂沙呂,有宗教分,都係得20入到機會好細,聽聞2 ...
咁又要睇下你地抽獎有咩目標啦,只果如係一心沙呂一呂呢D級數既學校,咁你去民生啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:TWINSTARSBB+發表於+14-12-11+18:43+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-11 發表
咁又要睇下你地抽獎有咩目標啦,只果如係一心沙呂一呂呢D級數既學校,咁你去民生啦! ...
我其實無咁諗,唔係最差個啲就可以了

回覆:sugarbun 的帖子

can't agree more

樓主,剛才有朋友update 我, 說現在民幼升小和拹恩升小的 ﹪巳經改變。真唔好意思, 誤導左大家。因為我的子女巳很大了,數據巳過晒時

但我個人也支持你選民幼, 起碼保障不錯,此終是半龍麻

咁協恩係幾多呢?

朋友說協恩是津小,沒可能收到協幼四成,留比校內生的叩門位也只得幾個。實際數字我唔敢答,等現在的協幼家長答你會好些

TWINSTARSBB 發表於 14-12-12 00:57
咁協恩係幾多呢?
協恩係津小, 根本唔會有可能保証有幾多人可升入小學, 只可以按照教育局小一入學派位抽入去.

不過, 一般都有唔少舊生或同區女兒入讀, 咁入得番比例自然唔少.

如果你唔係住34網, 又唔係聖公會教徒或者舊生, 差唔多係無機會上得到協小 (可能有機會叩門)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:TWINSTARSBB+發表於+14-12-12+00:57+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-12 發表
協恩係津小, 根本唔會有可能保証有幾多人可升入小學, 只可以按照教育局小一入學派位抽入去.

不過, 一般都 ...
協小只接受協幼生叩門,有人事關係除外

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-12-11+15:31

原帖由 lauwingtai 於 14-12-11 發表
好詳細

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-12-11+發表

原帖由 TWINSTARSBB 於 14-12-11 發表
我其實無咁諗,唔係最差個啲就可以了
如果樓主覺得大部分係沙田網的學校都可接受,其實任何一間幼稚園都無影響,因為都係玩自行同大抽獎。不過認同要打好個底作叩門準備。

引用:如你沒有更好的offer,+千祈不要放棄民幼!

原帖由 cocokiss 於 14-12-11 發表
如你沒有更好的offer, 千祈不要放棄民幼!
民幼有升學保証,學術又okay, 又有外籍老師。難得考入,放棄真係 ...
得6成左右升到民小。
我有幾個朋友因此宜家好徬徨!

引用:收到民生幼稚園offer,原本好開心的,我們

收到民生幼稚園offer,原本好開心的,我們住沙田,我同老公一心係諗住大抽獎的,因為沙田中小校網都唔差, ...
我外甥讀又一村幼稚園,大抽獎後叩入陳守仁

引用:Quote:原帖由+cocokiss+於+14-12-11+發表如

呢個都係我想揀私幼的原因,學券平左學費之後,如果出外補英文,其實條數差唔多,仲要小朋友咁細,就上學術 ...
學劵學校唔一定淺,課外去學吓嘢,有機會接觸更多人,再加上愛閲讀,唔駛怕。

引用:Quote:原帖由+TWINSTARSBB+於+14-12-11+發

原帖由 elmobeebee 於 14-12-13 發表
我外甥讀又一村幼稚園,大抽獎後叩入陳守仁
陳守仁大抽獎後都仲有位叩門?有好多人又話無,唔使諗,因為排waiting都大把,你識嗰個一定好醒

引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+14-12-13+發表

原帖由 ckh311 於 14-12-13 發表
陳守仁大抽獎後都仲有位叩門?有好多人又話無,唔使諗,因為排waiting都大把,你識嗰個一定好醒

...
6年前叩入去
今年p.6, 英華中學向佢招手中

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-12-13+發表陳守

原帖由 elmobeebee 於 14-12-13 發表
6年前叩入去
今年p.6, 英華中學向佢招手中
好叻呀

lauwingtai 發表於 14-12-11 15:30
如果你唔考慮又一村, 其實得A、B、C餐之嘛!

A餐
想請問什麼是111?

回覆 elmobeebee 的帖子

英華向佢招手~犀利。想問小朋友在邊方面的表現最凸出 - 語文?音樂?體育?抑或 .....