用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 如果我小朋友讀 ... 東華三院
go

如果我小朋友讀 ... 東華三院 [複製鏈接]

港大同學會會唔會睇小朋友係咩野幼稚園出身 ?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:港大同學會會唔會睇小朋友係咩野幼稚園出身

原帖由 babycatt 於 14-12-11 發表
港大同學會會唔會睇小朋友係咩野幼稚園出身 ?
睇表現

Charlotte_mom 發表於 14-12-11 19:29
睇表現

Thanks Charlotte ... 請問 interview 係咪用普通話及英文 in ?

醒目開學勳章 王國長老

如果無記錯, 應該可以揀廣東話或英文, 普通話就會問小小(聽故事答問題, 或聽簡單指令等)

同埋睇你識唔識人!!

Jennifer, 真是靠關係嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:同埋睇你識唔識人!!

原帖由 JenniferLeung88 於 14-12-23 發表
同埋睇你識唔識人!!
請不要亂說

我没有亂説!
我小朋友上年過了2nd round, no 3rd round, 一路問學校学位到九日月中當然 no chance as we called the school and they said " absolute no chance for those did not go to 3rd round.  但是我小朋友的同学,只是過了1st round, no 2nd and 3rd round, 但九月入到港同。 她親口説最後係靠人事的。

其實毎間school 都有人靠人事,一D 都唔出奇呀.

引用:我没有亂説!我小朋友上年過了2nd+round,+no

原帖由 JenniferLeung88 於 14-12-24 發表
我没有亂説!
我小朋友上年過了2nd round, no 3rd round, 一路問學校学位到九日月中當然 no chance as we ca ...
9月入到港同, 是P1?

yes, 今年九月P1

引用:yes,+今年九月P1

原帖由 JenniferLeung88 於 14-12-24 發表
yes, 今年九月P1
結果有無讀港同?

當然有,派位不好,而且私校又考不到,同埋佢係細仔。所以最後佢靠人事九月入咗港同小一。

引用:當然有,派位不好,而且私校又考不到,同埋

原帖由 JenniferLeung88 於 14-12-25 發表
當然有,派位不好,而且私校又考不到,同埋佢係細仔。所以最後佢靠人事九月入咗港同小一。 ...
咁佢有冇去8月的迎新日?

I am not quite sure whether they went to the orientation day or not... just know that they admitted to HKUGAP without going through the  2nd and 3rd interviews.

回覆:如果我小朋友讀 ... 東華三院

靠人事?係小朋友自己講?還是小朋友家長講?

小朋友家長講的

太醜惡了..之前講到幾咁公平公正..其實都假!
唉..我非常興幸只得waiting list...

其實又未至於醜惡, 無論讀書, 搵工, 幾時都係識人好過識字, 不過我囡身邊的同學仔, 就冇聽過有靠人事入到嚟, 個別事件, 來龍去脈係點都唔係好清楚, 相信港小响依方面認左第二, 都冇人敢認第一.

那位話比人聽自己係靠人事入嚟的家長, 慨然佢唔介意話比人知係靠人事, 唔差在話埋比我知係靠咩野人事, 老師? 校長? 校監? 校董? 我仲有個細囡跟尾, 如果真係可以靠人事, 老實講, 我都想.

我不覺得醜惡, 一d 都唔出奇.
不過有時學校講到好公平咁,  其實咪又係講大話.
‹ 上一主題|下一主題