用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 乙二, 乙三排位
go

48網 乙二, 乙三排位 [複製鏈接]

醒目開學勳章

想請教下48網家長, 一月就要填統一派位表格了, 你們乙二或乙三會填哪間學校?

4    0    0    0

我上年填過,如果我揀會填陳呂 愛德 秀明或聖安當做第2,3選擇

回覆 carven1977 的帖子

咁結果入左哪間?

zanezane 發表於 14-12-11 19:12
回覆 carven1977 的帖子

咁結果入左哪間?
結果入左首志, 平兆

其實唔介意派46網, 我會乙二揀46網(如柏德, 九龍灣聖約翰)都屬一線學校, 點都好過讀48網二線學校丫~

sinsinlo 發表於 14-12-12 14:29

其實唔介意派46網, 我會乙二揀46網(如柏德, 九龍灣聖約翰)都屬一線學校, 點都好過讀48網二線學校丫~ ...

絕對贊同!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

咁乙三又有什庅策略?

zanezane 發表於 14-12-12 16:31

咁乙三又有什庅策略?

作為二線學校,佐敦谷聖若瑟天主教小學又點睇?(此校去年有l4個位俾48網)

在上個學年,有大約24人派到B1學校(全級87人,比率為27。5%),另有18人
派到B2a學校(比率為20。7%)。

http://www.jvsj.edu.hk/news/1415/2012-2014%E6%9C%AC%E6%A0%A1%E5%B0%8F%E5%85%AD%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E6%A6%82%E6%B3%81.pdf

http://www.jvsj.edu.hk/report/%E5%91%A8%E5%B9%B4%E6%A0%A1%E5%8B%99%E5%A0%B1%E5%91%8A/13-14%E5%91%A8%E5%B9%B4%E6%A0%A1%E5%8B%99%E5%A0%B1%E5%91%8A%E6%9B%B8.pdf

有個數字幾得意:此校的B1女生似乎遠遠多過男生(15對9)!

27.5%  .... net48 around 30%的學校有哪些?

醒目開學勳章

引用:其實唔介意派46網,+我會乙二揀46網(如柏德,

原帖由 sinsinlo 於 14-12-12 發表
其實唔介意派46網, 我會乙二揀46網(如柏德, 九龍灣聖約翰)都屬一線學校, 點都好過讀48網二線學校丫~ ...
呢2間乙二有機嗎?

醒目開學勳章

引用:Quote:zanezane+發表於+14-12-11+19:12+回

原帖由 carven1977 於 14-12-12 發表
結果入左首志, 平兆
入到首志願

引用:Quote:原帖由+sinsinlo+於+14-12-12+發表其

原帖由 OnDIETMaMi_48KG 於 14-12-12 發表
呢2間乙二有機嗎?
因為大部份家長都會揀返48網既學校,始終48網唔少好學校,所以乙2放46網學校是有機會的。相反48網1線學校通常係乙一已經入晒學生,放乙二既話已經唔會有位了。

回覆:sinsinlo 的帖子

moviemovie 發表於 14-12-13 01:16

46柏德九聖第一輪應該派曬,放第二,隨時會中寶!

依家應該講緊48網同學選46網分配俾48網的學校喎?有幾多人捨得乙一唔
選藍田三校、兩間官小、基法、基顯及聖馬太而選隔離的柏德、九聖丫?十個藍
田C9恐怕都未必有一個識柏德呀!

回覆 moviemovie 的帖子

今年怕中寶的人多了,我班18人,15分有五個求穩入了陳呂。
我跨區搏好學校,見搏的好多失敗。
因跨區有比較,我feel到net48的人比較盲選,不依章法。。。
就算有部份人有策略,也可能by luck 的成份比其他區重d.
有d難捉心理。

回覆 奥脫福 的帖子

46net得十幾個位借,心理上會覚得好易衰。咁揀乙三,四點先穩d? 定係預不成功便去寶?

其實多數區乙四,甚至乙三開始已經可以唔駛填,因為結果都係一樣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

so horrible but true

zanezane 發表於 14-12-13 09:24

回覆 奥脫福 的帖子

46net得十幾個位借,心理上會覚得好易衰。咁揀乙三,四點先穩d? 定係預不成功便去寶? ...

48網乙三,四連聖XX華都入唔到,要填X明、聖X當之類的學校至有機會。如果你對呢類
學校滿意的話,其實亦未必有需要在46網處尋芳草了。

hkpapa852 發表於 14-12-13 11:23

其實多數區乙四,甚至乙三開始已經可以唔駛填,因為結果都係一樣

對,好似九龍區某個網,一係小雲,一係小吉,中間唔會有灰色地帶!上年都話有人
乙二執到好野,今年連該好野自行都超收12人,另雙寶之一自行亦收足。。。所以
若乙一抽唔到,成「葛」可期!

‹ 上一主題|下一主題