用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中問題
樓主: 23april23
go

沙田升中問題

October. 發表於 14-12-16 14:23
穌浙及林裘謀放第三入到嗎?
聖心排第四有機會嗎?
>>>>我冇聽見過近兩年這兩間放第三入到的. 我估老師都唔俾咁排.

October.  Tks.排位都好頭痛.  發表於 14-12-16 18:40

回覆 candytl 的帖子

吓~ 你指14年有人放沙循第三都入到?   沙循話曬B1學校噃?!

無聽過唔等如無。第三志願入沙循亦未必完全無可能,band 1 學生只要夠運氣,band 1 尾都可以入曾肇添,加上沙田英中足夠,band 1 學生家長容易偏向搏,同沙循同級的都有好幾間,如果隨機編號靚,同年家長夠膽,都未必完全無可能。統一排位,講嘅係運氣同輸唔輸得,沙田上年有君子協定,無得扣門,輸咗就係輸咗,要扣就要出去扣,聽過全級頭十名的因為太搏,結果去咗band 1 尾。
[

回覆 candytl 的帖子

蘇浙上年有人第4志愿入左!

有一個案想跟大家分享(是去年CASE), 朋友的小朋友在沙田一小學就讀,老師評小朋友係Band 1b學生,小朋友在抽獎時選沙循第一,1b & 1c的學校跟住排,最後派15位入在B2 St. Jo, 照理如果係B1學生,應該有足夠學額,小朋友一定入到B1學校。究竟係no.真係咁差,定係有其他原因呢? 到現在我和朋友都未攪得清楚。
囡囡媽

囡囡媽 發表於 15-1-27 21:49
有一個案想跟大家分享(是去年CASE), 朋友的小朋友在沙田一小學就讀,老師評小朋友係Band 1b學生,小朋友在 ...

會唔會視藝/音樂/常識成績比較差?因為教育局計標準分,計分方法與學校不同!不過諗諗下,如B2 st john 放十五又未必入到

醒目開學勳章

candytl 發表於 14-12-16 17:03
>>>>我冇聽見過近兩年這兩間放第三入到的. 我估老師都唔俾咁排. ...
有, 上年有人第3志願入了蘇浙

引用:有一個案想跟大家分享(是去年CASE),+朋友的

原帖由 囡囡媽 於 15-01-27 發表
有一個案想跟大家分享(是去年CASE), 朋友的小朋友在沙田一小學就讀,老師評小朋友係Band 1b學生,小朋友在 ...
甲一二三有冇放聖若瑟?

囡囡媽  no.  發表於 15-1-28 13:51

引用:有一個案想跟大家分享(是去年CASE),+朋友的

原帖由 囡囡媽 於 15-01-27 發表
真係唔會有人知,話唔定教育局人手輸入錯都唔定

會唔會寫錯學校no.?
[

你地好,小朋友今年小5,想問下大家全級頭5名內,曾肇添/呂中入到既機會會大d?小朋友無咩獎項只得成績可以.

囡囡媽 發表於 15-1-27 21:49

原因只一個,估錯 Banding。平均分係 Band 1,但係 Standardized 分數係Band 2。為什麼?因為小朋友有一主科特別差,Standardize之後變成負數,負數乘9之後拖低整體分數。

王家爸爸 發表於 15-2-2 14:48
原因只一個,估錯 Banding。平均分係 Band 1,但係 Standardized 分數係Band 2。為什麼?因為小朋友有一主 ...
但如果係B2,St.John算大熱,15唔可能抽到.而且作為一個老師,唔應該會咁大頭蝦不計算VA/music或其他科目的分數
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

回覆 Natalie023 的帖子

全級頭五都有機會in曾/呂。曽就頭十以後無机會in。 曽去年有収扣門位,我仔同班一位好友是扣門入,他本派了LKM。當然該同學的成績極好. 校長説今年中一一半同學是在原先小學考級頭三。

candyhmama 發表於 15-2-2 15:18
但如果係B2,St.John算大熱,15唔可能抽到.而且作為一個老師,唔應該會咁大頭蝦不計算VA/music或其他科目的分 ...
唔係就咁加埋,所以小學老師唔一定察覺問題。

王家爸爸 發表於 15-2-2 15:26
唔係就咁加埋,所以小學老師唔一定察覺問題。
其實我唸,學校安排得佢做P6咁重要既班主任,代表佢有一定年資在這情況下不可能不知道什麼科要乘什麼相應比率.
所以教育局入錯code既機會應更大,畢竟人手操作

candyhmama 發表於 15-2-2 15:18
但如果係B2,St.John算大熱,15唔可能抽到.而且作為一個老師,唔應該會咁大頭蝦不計算VA/music或其他科目的分 ...
沙田舊年有550個剩餘學額,所以過半沙田學生可以讀 Band 1 學校。

王家爸爸 發表於 15-2-2 15:34
沙田舊年有550個剩餘學額,所以過半沙田學生可以讀 Band 1 學校。
雖然咁話姐.假設全部B2A放鄭榮之/郭得勝第一
而B2B好多會放胡忠/st.johh/基督第一
在這大前提下,不論號碼多前也不可能15抽到st.john.
女女上年升中,也不覺多少B2抽到B1中學
有錯請指教

王家爸爸  我估舊年啲沙田B2生無咁保守。   發表於 15-2-2 15:48

KW 發表於 15-2-2 15:26
回覆 Natalie023 的帖子

全級頭五都有機會in曾/呂。曽就頭十以後無机會in。 曽去年有収扣門位,我仔同班一 ...
想知呢位同學入到去曾肇添讀得好唔好?半數考頭級三的學生,去到咁多叻人既同時讀得會唔會好辛苦?成日聽人講一d好勁既學校,好多時測考學生半數唔合格.擔心怕小朋友考開好前既,入到去勁校追唔上會冇哂信心讀書.

王家爸爸  Good question  發表於 15-2-2 15:52

candyhmama 發表於 15-2-2 15:38
雖然咁話姐.假設全部B2A放鄭榮之/郭得勝第一
而B2B好多會放胡忠/st.johh/基督第一
在這大前提下,不論號碼多 ...
唔係覺唔覺既問題,有數得計,沙田舊年多過1000個B1大抽獎位,但係參加大抽獎既B1學生只有大約2000個人,所以有過半B2生入到B1學校。如果讀曾肇添或者呂明才,你唔覺好多B2生唔奇,但係如果讀其他學校應該有唔少(甚至近半)。