用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考! ...
樓主: lobbytsui
go

作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!  

回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

我絕對相信我們所有家長都是太愛我們的子女,才會緊張他們的學業成績,所以大家都抱著「愛之心,責之切」的心態。
提到專題研習的問題,本人也曾存疑過老師究竟曾否解釋、教導學生們做的方法、步驟呢?但看完功課指引後,我理解到這所學校很重視「親子」合作,所以唯有盡自己最大努力來教導、協助女兒完成此習作。

hkpapa852 發表於 14-12-15 15:05
我覺得"資料的確係一search就有"咁去做功課其實好有問題
網上資料, 真假難分. 即使係真既, 最怕係令小朋友 ...
上網找資料....似乎係無可避免既做法...如何去取料...家長們可以幫下手吧~~~

Charlotte_mom 發表於 14-12-15 14:45
無冒犯, 放心, 理性討論而已

世上無難事,科技進步,資料的確係一search就有,而且係好多  ...
同意.....我小朋友都係讀傳統小學...上網取料佢亦一早已咁做
做project/presentation....佢d powerpoint花巧度做誇過我地...貪靚....仲好鍾意做添
真係不同學校有不同教法 ~~~

lobbytsui 發表於 14-12-15 18:11
我絕對相信我們所有家長都是太愛我們的子女,才會緊張他們的學業成績,所以大家都抱著「愛之心,責之切」的 ...

大家稍安無燥,以和為貴

同意天下間無唔愛錫自己囝囡嘅父母,旨在分享,等後來者有多啲準備。睇完驚嘅就再考慮其他,覺得應付到嘅就繼續

無話誰對誰錯,每個小朋友都唔同,每個家庭都有自己嘅情況,A覺得輕鬆值得,可能B覺得唔對路到要死

不過學校有啲處理手法令人難以理解,我哋唔知已入局嘅有咩做到去自救,只好借呢度講吓,等後來者參考

引用:另外,每個家庭情況不大相同;有些人為入傳

原帖由 maylam2022 於 14-12-15 發表
另外,每個家庭情況不大相同;有些人為入傳統學校學好discipline ,到某年歲跳船或外流。但對一d一條心只為為 ...
  叻

引用:另外,每個家庭情況不大相同;有些人為入傳

回覆:johnwooo 的帖子

原來d畫吾計分...咁都好d
多謝各位既用家心德
我會繼續揀聖家的....現在要加倍努力train下囡囡
Thank you

回覆 marie貓 的帖子

其實本畫薄很小,我女兒10分鐘畫完

回覆:Winwinstar 的帖子

係架..!?我仲好緊張 驚佢要花太多時間處理畫冊
多謝分享......

回覆 marie貓 的帖子

隨心畫的,可當作圖畫版週記。細細本易收藏,可keep到女兒長大後給她做個留念。

引用:係架..!?我仲好緊張+驚佢要花太多時間處理

原帖由 marie貓 於 14-12-16 發表
係架..!?我仲好緊張 驚佢要花太多時間處理畫冊
多謝分享......
溫馨提示:
一至三年級就是隨心畫
四年級開始要根據主題來進行(如心形、水果等),而且最好有立體的效果(因每個同學也會),如用通粉、繩子、棉花、摺紙等,所以學期完結,本日記已很厚。

我只以用家經驗來說,我兩女已畢業,雖然功課量真的好多,但當你上到中學就發現,小學所教其實對上中學是很有用,例如presentation,quiz等等。你到時會知道聖家出嚟嘅女是比其他學生睇高一線, No pain No gain。

雖然係讀得辛苦,但兩個都讀得很開心。

引用:我只以用家經驗來說,我兩女已畢業,雖然功

wanttoknowmama 發表於 14-12-17 13:10
我只以用家經驗來說,我兩女已畢業,雖然功課量真的好多,但當你上到中學就發現,小學所教其實對上中學是很 ...
純粹好奇,有啲興趣想問吓,上到中學係講緊邊一間中學?

我也認同成功是要付出. 世上沒有不勞而獲的東西, 我女兒也是讀此校, 真的很好.  

多謝用家好好既分享, 等我地呢d未來用家安心好多. ^^. 我相信聖家絕對係一間進可攻退可守既好學校. 所以義無反故既向走聖家進.

引用:我也認同成功是要付出.+世上沒有不勞而獲的

原帖由 lsy123 於 14-12-18 發表
我也認同成功是要付出. 世上沒有不勞而獲的東西, 我女兒也是讀此校, 真的很好.   ...
認同。

希望呀女的付出與收穫成正比就好了

努力努力...一定有收穫既