用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考! ...
樓主: lobbytsui
go

作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+cat2010+於+14-12-13+13:50+編

原帖由 cat2010 於 14-12-13 發表
真的好感謝你們用家的分享,讓我可以再細仔想想自己及囡囡是否可以應付到,因我工作都好忙,壓力不少,未必可以咁全力支援佢學習,真的好擔心!謝謝你們的分享!!

引用:當年我不揀聖家(叩門成功),+係明智之選.+當

原帖由 QQee 於 14-12-13 發表
當年我不揀聖家(叩門成功), 係明智之選.
當年囡考叩門試時, 個肥主任好惡, 亞囡話間學校d老師好惡, 唔好讀 ...

回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

引用:+本帖最後由+cat2010+於+14-12-13+13:50+編

belle2009 發表於 14-12-13 18:59
Cat2010:会否考慮小朋友升中学揀其他非傳統中学如真道?
好開心喺度有得分享吓

BTW,實在慚愧,其實仲未諗到中學,可能考完試後真係要開始研究吓。不過我哋都係普通打工仔,仲有兩個細路,選擇可能真係唔係好多...

其實聖家功課確實不少,家長們亦要付出時間緊貼囡囡學習,這個是準學生和家長們在入讀前必須要有的心理準備。不過,我相信各家長們當日為囡囡選擇聖家必定是學校有其吸引的優點。而一所學校無完美,囡囡入讀後必定會發現其不足之處。在向校方反映後,如學校未有改善,我反而認為家長們應該再衡量學校的好處是否可以彌補其缺點。如可,或者家長們需要學習如何接納學校的缺點,或想方法減少囡囡的壓力和困難。

可以說,在高年級,除功課外,學生還要面對排山倒海的projects 和presentations。除非家長們能全天候幫助囡囡,否則必須教導囡囡做好時間管理。

在我印象中,每年學校的家長晚會,校長都會公開解答家長的問題。我記得在派回條時家長是可把問題寫在回條的問題欄上。否則,我相相家亦應該可寫字條予班主任以代轉交校長。當然,如果是針對個別老師的教學方法,我相信校長不會回應。不過,我覺得家長們都可以就視藝日記、功課安排等問一下校長,看看她怎樣回應。

回覆:Freshment 的帖子

Yes yes
如果係根本難以handle 絕對要問過究竟

對呀!其實小朋友對學校的感覺是直接影響其學習表現的。正如學生遇到喜歡的老師時學習會較投入,成績表現會較佳一樣。所以家長必須按小朋友的性情和能力選校,選一所適合小朋友,而小朋友又會喜歡的學校。

回覆:0526 的帖子

0526 果然係big fans

喺呢一刻我哋仍然好難說服到自己去樂觀咁相信情況會有改變,但恐怕要先捱過咗2個囡嘅考試同project先再諗

好肯定嘅係未入嚟嘅家長要認真啲考慮清楚自己同囡囡嘅承受能力,當然諷刺嘅係如果你有原post樓主講過嘅條件的話,相信你已經可以有更多更好嘅選擇

回覆:cat2010 的帖子

其實呢個post 如果在自行遞表前出現...我絕對吾會遞呢間.....我宜家叫洗濕半個頭
只有驚....我諗緊果三十幅畫點搞...因為我女吾like畫野...即係要我處理!唉....我諗緊另一邊頭係咪濕咪去..定宜家吹返乾濕果邊頭....好迷茫!!不過我得一粒女..時間可能好分佈d!

引用:0526+果然係big+fans +

引用:其實呢個post+如果在自行遞表前出現...我絕

原帖由 marie貓 於 14-12-14 發表
其實呢個post 如果在自行遞表前出現...我絕對吾會遞呢間.....我宜家叫洗濕半個頭
只有驚....我諗 ...
出這個post旨在分享,吐心聲。如此同時,讓各位準小一生有心理準備,現存大部份的幼稚園課程在涵接小一時的確存在一定差距。所以家長們應善用餘下升讀小一前的時間,與幼兒預習小一的課程,開始搜集各類新聞、時事題(常識科考試測驗也各佔20%),希望日後的路會較容易走。

回覆:lobbytsui 的帖子

我女間幼稚園係開心上學型
呢排已經勁比練習佢做喇..好彩佢都好中意做.....好多謝你比個事實我一早知...等我再加倍作出準備...希望你得閒可再提供用家分享

引用:其實呢個post+如果在自行遞表前出現...我絕

原帖由 marie貓 於 14-12-14 發表
只有驚....我諗 ...
你重有得揀,可以揀比返嗰位教局 & 再玩大抽獎....

回覆:sissysze 的帖子

呢個可諗下
遞之前係聖家九龍城or聖家九龍塘
兩間㨂一間....

‹ 上一主題|下一主題