用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考! ...
樓主: lobbytsui
go

作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!  

hkpapa852 發表於 14-12-11 10:11

係41網如果扣埋2間HF, 同埋間考20左右都變B2生既小學, 真係所餘無幾了, 可能去黃大仙伍華仲好

所以我咪不只一次咁講,在41網與其爭餐檬去新XX,要穩陣不如乾脆讀樂X堂算把啦!
至少全級頭20名之內都唔係B2啦!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:lauwingtai+發表於+14-12-11+09:59+

原帖由 奥脫福 於 14-12-11 發表
在小一版講升中事宜,唱淡直屬的優勢。。。會唔會係提示下大家,下個月填的表,
除左兩間聖家,仲有好多 ...
可能樓主都係俾人點啫,應該無辜嘅

回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

就樓主和各回應者的回覆,本人亦希望從囡囡現況和經歷分享一下在聖家的生活。

我的囡囡們一個正讀高小,一個初小。老實說,今學年的功課量,尤其是數學科,確是比往年多。因大囡算數較慢,現一般需要在晚飯後才能完成所有功課。當然,數學改正亦是大囡最討厭亦最花她的時間做的功課,但我又認為如果這種改正模式可以令她們對careless mistake 有所警剔,從而避免再出錯,都未嘗不好。

大囡由去年開始需要做中文備課和詞解功課。雖然這功課也花了囡囡不少時間,但我亦發覺囡囡在運用詞語和中文閱讀理解方面確實進步了。而且,詞解需要學生用字典查生字,這亦可令囡囡認識部首和懂得怎樣使用字典。我相信這亦是很多家長和學生遺忘的中國文化。

當然,我亦認同學校要學生自學成語是有點那個。最起碼老師應該在成測前先向同學解釋成語意思和運用,而非將擔子全交到家長和學生身上。

至於樓主所講的quizzes、小測等其實是不計入成績表分數的;而視藝只算grade,除非不及格,否則不影響成績表總名次和排名,故視藝日記一般我都是給囡囡們作餘閒時的"習作",不會太專注。而囡囡們亦從未試過中文詞語小測或小測一些未曾學過的課文。可能樓主所遇到的是個別老師的習慣吧?

另外,我相信如果各家長到中學討論區,從資深會員們分析便可得知聖家中學的banding和DSE 成績。學校因想保留成績最好的學生上中學部而不公開學生排名和banding,以及派位情況是無可厚非。老實說,其實學生的排名家長是心中有數!一般而言,成績較好的會升上比聖家更好的中學,中上至中游成績的會升上聖家中學。就過往由各師姐家長的資料,每年大約有一半或以上同學可升上中學部。故樓主說只有頭40名可升中學部應該是說自行收生階段吧?

其實,在大囡多年學校生活裏,我所見的同學們大部份都是純樸乖巧的。雖然同學們各有自己的好朋友,但從未聽聞同學間有結黨、杯葛或欺侮的事;在學習上,同學們都是互相提點,互相教導的,團結一致的。這是我欣賞的地方。可惜是我暫見小囡的同學們都較為自我,同學質素可能比不上大囡的了。

正如校長當日在新生簡介會上說,學校對學生是有要求的。而我相信像聖家般的傳統小學都會較注重抄寫 (騰文、全題目改正)。總括而言,在聖家讀書,家長和小朋友是需要承受一定壓力的,亦不要期望老師會關愛學生。學校是比較適合一些自律性強的小朋友入讀,而家長亦需要緊貼小朋友的學習。

奥脫福 發表於 14-12-11 09:49
樓主真係唔知上個學年(即今年七月)「聖家爸爸」事件?唔好講到書院咁難入至得架!  
sorry, 什麼是'聖家爸爸'事件?

johnwooo 發表於 14-12-11 11:10
sorry, 什麼是'聖家爸爸'事件?
幾匹布咁長

回覆 johnwooo 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2848072

唉...原來所有本地學校也如此...
看來香港小孩難逃此劫了, 最後生路是國際學校,但現在國際學校都不易入。

belle2009 發表於 14-12-11 13:29
International school要讀得成績好,学生也要勤奮,there is no free lunch....不过international school起 ...
隨著越嚟越嚟多香港家長同強國家長將子女送入國際學校, 唔少國際學校已開始"本地化", 加多了功課.

所以唔好以為轉去國際學校就一了百了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Freshment 發表於 14-12-11 11:49

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2848072

oh, deleted......

引用:Quote:belle2009+發表於+14-12-11+13:29+In

回覆 belle2009 的帖子

先利申,兩個囡正在讀

唔想陰謀論咁去諗呢個post有咩目的,無論升小派位又好、升中派位又好;亦
唔想引起駡戰,畢竟人人接受能力唔同,純粹想講吓用家心得俾師妹們有個心理準備

蜜月期似乎只係一、二年級,三年級開始覺得功課多,而且好多係抄寫同無謂、花時間嘅「伴碟」功課。例如,每個學期要畫30幅畫嘅視藝日記,從來唔覺老師有教咩畫畫技巧,純粹自行創作。由派本簿到交再扣埋測驗週,大約得8個禮拜做。單獨睇好似好餘閒,但仲要加埋日常嘅默書、quiz同功課等等,唔係可以好ideal咁話攤開嚟做。再者,到五、六年級,視藝係要用嚟計平均分㗎,據識得嘅家長講,到時係仲有林林種種嘅視工嘢做。有識得嘅六年級家長話,咁多年嚟都無一年可以好好哋係考試前有時間温書

另外,啱啱今個星期收到嘅常識project,低年級有份fill in the blank咁10零20頁worksheet跟吓;高年級要全份自己搵資料、設計、排板同用電腦做,全部都唔覺學校有教過(只有教一個叫「非常x色」嘢軟件,做過吓啲賀卡咁嘅嘢)。而且,要求嘅內容中學生都可能要做一個月,其中最無稭嘅係叫同學最好去一個中國城市實地考察,但講緊嘅係1月9號交。嚟緊下星期上學期考試,只係得番2、3個星期做。而呢份嘢係計grade,即係好好醜醜都要攞個合格

仲要睇你好唔好彩遇到啲咩老師,有個教數嘅,一味執對位同格式,有啲功課mark咗「直式要對位」,但我自己睇番,條直式最上同最下偏離咗唔夠1mm。而且呢個老師仲好鐘意扣押學生小息或下晝功課/課外活動堂時間去改呢啲格式,仲要係全班同學無論有冇錯都要留,攪到阿囡精神緊張,日日做數學功課好似雕花咁做成個幾鐘,但啲數比起出面其實一啲都唔深,亦唔係操數,只係囡怕呢個老師發狂咁閙人

就係咁,樣樣陰啲陰啲咁消耗晒家長同學生嘅精神同時間,因為到最後,你應付得academic上嘅嘢就無時間完成呢啲,即係家長要出手救命,而呢個情況係同班入面好常見。係為交而交,或者要同阿囡講,呢啲嘢唔計分,求其交咗佢,試問呢個係咪小朋友要學嘅做人態度?

讀書學習要下苦功,呢樣嘢絕對正確,但當你睇住或者意識到阿囡嘅付出係咁樣花,而又再出去問吓其他學校係點嘅時候,你會覺得自己阿囡讀嚟為咩呢

elmolly  好在無送個女返去讀   發表於 14-12-11 22:55
lauwingtai    發表於 14-12-11 21:39
kirstyau  未讀先(雲)  發表於 14-12-11 20:09
kirstyau  我只睇文字,都覺得好有壓力,未讀   發表於 14-12-11 20:08

都洗濕咗個頭,唔係話轉就轉,一定有好多concern, 而家唯有頂硬上。  不過嚟緊有得揀嗰啲,重揀唔揀呢間,要唸清唸楚自己同阿女頂唔頂得住先好。

引用:回覆+belle2009+的帖子 +先利申,兩個囡正

原帖由 cat2010 於 14-12-11 發表
回覆 belle2009 的帖子

先利申,兩個囡正在讀
這位家長比我說得更詳盡,而且很多情況也跟我們相似,如某些老師的要求、視藝功課等。其實我當初開post也純是分享態度,沒存在任何陰謀論。
無錯,頭已濕,只希望呀女能順利過渡,堅持下去

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2848072

試試這個